Święta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka. Filet
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapraszaliśmy rodzinę na niedzielne popołudnie, zebrałam same komplementy dzięki niemu, a dziś dzielę się nim z Wami. Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert SKŁADNIKI: 500 ml bulionu drobiowego z warzywami 1 puszka pomidorów sól i pieprz do smaku 3/4 łyżki mąki + 50 ml wody ser camembert do podania 4 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam przepyszne gotowane roladki drobiowe. Zostały one ugotowane po wcześniejszym zawinięciu w folię spożywczą. Tym samym pozwoliło nam to uniknąć niepotrzebnych tłuszczy w daniu. Do przygotowania ich użyłam Sosu Kieleckiego Curry, który świetnie wkomponował się w całość podkreślając smak mięsa. Sos ten był jednym z produktów, które kilka dni temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimogłam go nie przywieść ze sobą, a że go uwielbiam dokonałam małego zapasu. Do przygotowania kotlecików użyłam również majonezu Kielecki omega-3 który otrzymałyśmy od SPOŁEM Siekane drobiowe kotleciki z oscypkiem SKŁADNIKI: 400 g filetu z indyka 2 małe oscypki 2 cebule dymki 1 duże jajko lub dwa małe 2 łyżki majonezu Kielecki Omega
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomysłu na obiad? Czasami dopada mnie taka pustka i niby pomysłów wiele ale w rezultacie konkretnego brak. Dlatego dzisiaj prosty pomysł i bardzo klasyczny jednak wart uwagi i przypomnienia. Drobiowe polędwiczki mają to do siebie że są bardzo mięciutkie i delikatne, po zamarynowaniu zyskują jeszcze więcej na smaku. Chrupiące długo marynowane polędwiczki SKŁADNIKI: 350 g polędwiczek z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki : 40 dkg wątroby cielęcej lub drobiowej 1 duża cebula sól pieprz mielony majeranek olej Sposób wykonania : Wątrobę myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki mieszamy razem z wątrobą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.Smażymy około 20 minut i mieszamy co kilka minut. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawy.Gdy wątroba jest
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć
Przepisy i porady kulinarnenosa Przyczyny niedoboru żelaza w organizmie człowieka: obfite miesiączki drastyczne diety odchudzające ciąża dieta uboga w mięso i jego przetwory zbyt wysoki wysiłek fizyczny Źródła żelaza: wątróbka drobiowa, wieprzowa, wołowa chude, czerwone mięso żółtka jaj orzechy pieczywo pełnoziarniste mocno zielone warzywa suszone owoce rośliny strączkowe Jak sprawić, aby żelazo szybciej się przyswajało? Jeśli występuję niedobór
Truskawkowa Fiestakrem. Dostałem w warzywniaku świetnego bakłażana, więc dziś to on będzie głównym składnikiem mojej zupy. Czego użyłem? -bakłażan -szalotka -masło klarowane -sól, pieprz -tymianek świeży -puszka namoczonej ciecierzycy -bulion drobiowy 1,5l -dwie szczypty majeranku -szczypta gałki muszkatołowej -łyżka śmietany 12% Szalotkę szklimy na maśle, dodajemy tymianku i doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojonego w kostkę ze skórą bakłażana wrzucamy
BaRepasuwagę. 2 łyżeczki masła 50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany 30 % 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sos: Roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ucierać na gładką masę
Humanistka w kuchnimasłem orzechowym (2-3 porcje) Składniki: ½ cebuli, pokrojonej w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka oleju 1 średni brokuł, pokrojony na małe kawałki 300 ml bulionu drobiowego 200 ml mleka 3,2 % 2-3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów sól i pieprz uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, posiekane Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej olej, wrzuć
karmelowypowstaje coś tak pysznego! Składniki 1kg części kurczaka, które lubicie 2 marchewki 300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania Najpierw przygotujcie warzywa, żeby potem tylko wrzucić
W kuchni wieczorembyłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki 2 łyżki masła orzechowego do dekoracji: gęsta, kwaśna śmietana orzechy ziemne natka pietruszki Sposób przygotowania Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze
Pyry na Gaz