Składniki: opakowanie selera naciowego bulion drobiowy łyżka masła serek topiony czosnkowy 50g sera Feta 2 zi emniaki ugotowane w mundurkach natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Seler umyć, obrać z nitek. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku roz topić masło. dodać pokrojony seler i chwilkę podsmażyć na małym ogniu. Wlać bulion (t yle , aby seler był całkowicie
Gaździnka warzySkładniki: 1 duża cukinia 2 cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół topionego czosnkowego serka "Sertop" sól, pieprz, tymianek bulion drobiowy 2-3 łyżki masła Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (kilka plasterków zostawić do grillowania). W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim warzywa z ząbkami czosnku
Gaździnka warzyśredniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 szklanka bulionu drobiowego 450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego) 3/4 szklanki mleka 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu sojowego
karmelowyjako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;) Składniki : 2 litry bulionu warzywno- drobiowego 6 dużych porów ćwiartka selera 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 5 liści laurowych 3 ziela angielskie sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku
Krakowskie smaki Aniprzygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku 0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku sól do smaku smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek
Krakowskie smaki Anisylwestrowej imprezie nabraliśmy ochoty na domową galaretkę. A, że nie było jej już bardzo dawno to postanowiłam ją zrobić. Mi osobiście najbardziej smakuje galareta drobiowa ale można także dodać mięsa wieprzowego. A Wy robicie w domu galaretę ? Serdecznie polecam ;) Składniki: 3 nogi z kurczaka 3 średnie marchewki 2 pietruszki 9 ziarenek ziela angielskiego 6 liści
Krakowskie smaki Aniubiegłą niedzielę na naszym obiadowym stole gościł devolay w panierce sezamowej. Panierka sezamowa była niezwykle chrupiąca i smaczna, bardzo fajnie komponowała się z delikatnym mięsem drobiowym. Podczas smażenia w całym domu unosił się piękny zapach czosnku oraz pietruszki. Nam bardzo smakował devolay w sezamie, a jak Wam podoba się ten pomysł? A jak Wy przyrządzacie w domu devolaje
Krakowskie smaki Animięsa i wszelkich ciekawostkach produkcyjnych opowiadała nam zaś Agnieszka Różańska . Co to właściwie jest QAFP? Jest to system certyfikacji żywności wysokiej jakości. Obejmuje on na dzień dzisiejszy mięso drobiowe, wieprzowe oraz wędliny. Żeby firma otrzymała taki certyfikat musi się ostro nagimnastykować, spełnić tysiące warunków i norm. Dzięki temu my otrzymujemy na nasz stół mięso najwyższej jakości
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 1 filet drobiowy zestaw ziół do drobiu 3 łyżki ketchupu 1 cebula pokrojona w półksiężyce tłuszcz do smażenia Wykonanie: Fileta przyprawiamy ziołami i obtaczamy w ketchupie, kładziemy na rozgrzany tłuszcz smażymy z obu stron wrzucamy cebulę przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę na małym ogniu. Kluski półfrancuskie Składniki: 1 łyżka masła 3 jaja sól 40 dkg mąki pszennej 1/3 łyżeczki
kgwjanczewostrony Składniki ( porcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego 500 g szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz
Stare Garyłyżeczka cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy ) 50 g świeżych drożdży Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać
na gaziekrewetek dania, idę dalej i zrobię makaron z borowikami, wątróbką i krewetkami. Czego nam potrzeba? -świeże krewetki; są dodatkiem więc 2-3 sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy
BaRepasGalaretka drobiowa ====Składniki==== łapki kurcząt 1 kg zamiast żelatyny , woda 2,5-3 litra udka z kurczaka lub 3-4 szt piersi kurczaka 2 sztuki marchewki, pietruszka , kawałek selera i pora , sól, pieprz , listek laurowy 2 szt ,ziele angielskie 3 szt , vegeta do smaku jak ktos chce
w mojej kuchnimoze byc inny ale ma byc ostry) 1 maly kieliszek wina bialego lub madery 1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze 1 1/2 l bulionu drobiowego sol, pieprz Przygotowanie Cebule przekroic na pol i pokroic w cienkie plastry. Na margaryne posmazyc cebule dodac make, mieszac az lekko zbrazowieje na koniec dodac kieliszek wina. W szybkowarze zagotowac
w mojej kuchni