Pyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem
Kuchnia Beatyponiedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa . Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np. drobiowy. Ta zupa to jedna ze sztandarowych zup mojego brata- w jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki 3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku
Kuchnia BeatyBardzo lubię wszelkie zimne przekąski i to nie tylko na imprezach. Są dobre do śniadania, do kolacji, podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Galarciki drobiowe to bardzo dobra przekąska, która często gości na moim stole. Galaretka jest delikatna i prezentuje się bardzo ładnie. Poza tym jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności. SKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z piersi
Kuchnia BeatyMłode ziemniaczki zagościły już na dobre na naszych stołach, proponuję więc smaczny dodatek sos koperkowy. SKŁADNIKI: spory pęczek koperku 1-2 łyżki masła lub kostka warzywna (drobiowa) Knorra woda około 100ml śmietany 18% słodkiej 1łyżka mąki WYKONANIE: koperek siekamy drobno do małego garnka wlewamy wodę, wkładamy masło lub kostkę, wrzucamy koperek, gotujemy około 15 min. mąkę mieszamy ze śmietaną wlewamy
Kuchnia Beatyjest smakoszem smażonej wątróbki, sama za nią nie przepadam. Mam jednak domowników, którzy po prostu ją uwielbiają, dlatego trzeba było nauczyć się jej przyrządzać. SKŁADNIKI: 0,5 kg.- 1kg. drobiowych wątróbek 2-3 cebule 250 ml mleka 4-5 łyżek mąki 2-3 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz WYKONANIE: wątróbkę myję i oczyszczam, kroję kawałki wątróbki wkładam do miseczki
Kuchnia Beatydodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i selera szczypta gałki muszkatołowa 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, vegeta trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania plaster 100gr. łososia wędzonego WYKONANIE: Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym maśle , aż się zeszkli, dodajemy pozostałe
Kuchnia Beatysię też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż) 1 łyżeczka natki pietruszki do posypania Zrobić wywar na kostce rosołowej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzajmujący niewiele czasu, który można podawać do mięs z grilla lub wędlin. Ja podaję również do placków ziemniaczanych i placków z cukinii . Fajnie smakuje też z pasztetem drobiowym . Tzatziki robię tak, że łączę śmietanę, jogurt naturalny, czosnek i świeży ogórek. Składniki: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku (choć ilość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejne danie z kurczaka. Chciałam wykorzystać pierś, która mi została po rozmrożeniu opakowania, a jak wiadomo, nie mrozi się mięsa drugi raz. Powstało więc sześć drobiowych mini ruloników. Składniki: 1 pierś z kurczaka mąka jajko bułka tarta sól pieprz można dodać przyprawę do drobiu Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, pokroić na kawałeczki i przyprawić Pierś obtoczyć w mące delikatnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comktóra odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy razem z wodą) Zagotować na małym ogniu Następnie włożyć dwa plasterki sera rwąc go na kawałki Gotować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comburaczki na ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comraczej "bloki" rosłowe:) Duże, zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Mięso dowolne - takie, jak lubicie. W zależności od tego, jaki wywar chcecie przygotować: delikatny drobiowy, wołowy, wieprzowy. A może mieszany? Trzeba się zaopatrzyć w plastikowe pojemniki, w których będziecie zamrażać wywar. W sklepach są też dostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com