drobiowe - 5743 przepisów (strona:227/383)

Pasztet drobiowy zapiekany 162

pasztetem. Kapiący z kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie  przygotować  go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę masła. Składniki: 70 dkg wątróbki drobiowej 2 bułki pszenne 2 jajka  pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wątróbkę , umyć oczyścić z plewek i drobno pokroić. Bułkę

Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 139

pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką

Gosia gotuje
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 176

jakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku

Gosia gotuje
Filety z kurczaka w sosie winogronowym 135

jakiegokolwiek sosu. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka  250 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g śmietany kremówki 100 g bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 gałązki świeżego tymianku sól i  biały pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób przygotowania: Filety z  kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Cebulę

Gosia gotuje
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 175

nasze gusta kulinarne i połechtała kubki smakowe. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie  i lekkie przestudzenie makaronu plus 5 minut na wykończenie. Polecam. Składniki: 8  dużych wątróbek drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i  radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny

Gosia gotuje
Skrzydełka w sosie BBQ 115

pieczone skrzydełka na blogu. Po nucie orientu z  tego przepisu , dzisiaj zapraszam na "klasykę gatunku". Skrzydełka w sosie BBQ z dodatkiem miodu...polecam.  Składniki: 1 kilogram dużych drobiowych skrzydełek 1/2 łyżeczki soli 6-7 łyżek sosu BBQ,  ja miałam z dodatkiem miodu 1/2 szklanki piwa 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć

Gosia gotuje
Faszerowana kaczka barbarie 142

narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek  pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą

Gosia gotuje
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 135

Szaszłyki  warzywno-drobiowe robi się szybko i przyjemnie. Danie jest smaczne, dietetyczne i u mnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością  Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka  2 żólte papryki 2 czerwone cebule   Marynata: 4  łyż ki  oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku

Gosia gotuje
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 115

przyprawach stosunkowo długo, bo stają się zwyczajnie bardziej aromatyczne. Można jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka

Gosia gotuje
Zupa krem z dyni z grzankami 169

przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam, bo jest tego warta... Składniki; 700 g dyni  hokkaido 1.5 litra wywaru drobiowego 250 ml śmietanki do zup 18 % 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru 4-5 łyżek oleju sezamowego garść świeżego tymianku garść pestek dyni oliwa sól morska 1 łyżeczka gałki

Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z sosem kaparowym 130

porcje: 50 g watróbki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz d smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sos kaparowy: 50 g kaparów 2/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki  1 łużka masła 2 żółtka sok z połowy cytryny cukier i pieprz do smaku szczypta czerwonej słodkiej papryki Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym  i oczyścić

Gosia gotuje
Biała kaszanka- domowy przepis 142

niewspółmiernie mniejsza niż przy wyrobie białej kiełbasy, a efekt nie mniej zadowalający, choć oczywiście inny. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule  1 łyżka majeranku  1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki  oleju Cienkie

Gosia gotuje
Galaretka wołowo-drobiowa 160

Dzisiaj zapraszam na pyszna falaretkę wołowo-drobiową. To juz kolejna moja popozycja na tę zimną przekaskę. Były już: Goloneczka w galarecie Skrzydełka w galarecie   Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace

Gosia gotuje
Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami 115

barbie 2 kg Sucha marynata: 1 łyżeczka majeranku 1/2 łużeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę Farsz:  200 g surowego boczku  200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki) 2 namoczone  w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek

Gosia gotuje
Kremowe risotto z fasolką szparagową 191

podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu 3 parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze

Kolizje Smaków