dorsz - 2916 przepisów (strona:117/195)

Zupa z karpia z pierożkami 114

Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora ok 10cm 1 cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz pierożki z rybą: ciasto

Obiad gotowy
Świąteczna ryba w warzywach 161

pysznej zalewie z warzywami. Danie smakuje najlepiej po 2 dniach od przygotowania, kiedy składniki się przegryzą, dlatego warto wykonać je trochę wcześniej.     Składniki: 1 kg filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj itp) sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Warzywa: 2 cebule 1 słoik ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej Zalewa: 1.5 szklanki wody

Blog z Apetytem
Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 127

wersji wędzonej. Jest to ryba o dość tłustym mięsie, które doskonale nadaje się do wędzenia, bo nie wysycha poddawane obróbce cieplnej. Jedni za nią przepadają inni wolą chudszego dorsza. Ja zaliczam się do drugiej kategorii. Nie podchodzi mi specjalnie konsystencja, smak oraz intensywny makreli zapach. Co innego jeśli chodzi o makrelę z pieca! Tu wszystkie przeciwskazania wymienione wyżej stają się

Niedzielny kucharz
Królik w śmietanie – przepis 99

przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Ryba po grecku 147

tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywną pierzynką z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.   Składniki: 3-4 filety z dorsza 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora 2 białe cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie szklanka domowego przecieru pomidorowego

Pyry na Gaz
Ryba w selerach 89

pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600g filetów rybnych (mogą być mintaj, morszczuk, dorsz) po rozmrożeniu 1 duży seler (około 500 g) 2 cebule 1/2 szklanki białego wina 1/4 szklanki wody 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki

Danka Pichci
Łosoś w sosie teriyaki 74

Zazwyczaj ryby przygotowuję na piątkowy obiad. Przeważnie są to filety z dorsza lub morszczuka, a tym razem postanowiłam zrobić łososia. Przygotowałam go w słodko-kwaśnym sosie teriyaki. Podałam go z warzywami z patelni, ale dodatki można zmieniać według własnego uznania.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  300 g filetu z łososia 1 łyżka ziaren sezamu Sos: 3/4 szklanki wody

Danka Pichci
Ryba po grecku 190

Przygotowywana na różne okazje a nawet i bez okazji :) Obowiązkowo  u nas w menu na święta Bożego Narodzenia. 600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz 2 marchewki 1 spora pietruszka korzeń pół małego selera 2 średnie cebule ok. 50 gramów przecieru pomidorowego sól pieprz 3/4 kulki ziela angielskiego 2/3 liście laurowe szczypta cukru

Andzia Pichci
Sos z serka śmietankowego ze szpinakiem baby 111

kluseczek gnocchi (przepis na domowe ziemniaczane gnocchi z parmezanem znajdziecie TUTAJ ) jak i do wszelkiego typu makaronów, a także do lekkich pieczonych mięs i ryby, np. do filetu z dorsza. PRZYGOTOWANIE   W dużym rondlu lub w głębokiej patelni (takiej do której bez problemu zmieści nam się porcja gnocchi albo ugotowanego makaronu) podgrzewamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Na gorący

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku przepis tradycyjny 181

dodać do warzyw dynię , wnosi pyszny, maślany smak. RYBA PO GRECKU PRZEPIS TRADYCYJNY Składniki ryba po grecku przepis tradycyjny: 1 kg filetów białej, morskiej ryby np. morszczuka, mintaja czy dorsza 3 jajka mąka pszenna 0,5kg marchewki 2 pietruszki 150g selera korzeniowego 1 cebula 1 por – biała część 200g koncentratu pomidorowego sól, cukier, pieprz świeżo mielony listek laurowy

Dorota Smakuje
Ryba po grecku z czarniakiem 124

Już niedługo święta, więc pora wypróbować nowy przepis, ryba po grecku z czarniakiem. Czarniak to ryba z rodziny z rodziny dorszowatych. Wiadomo, dorsz jest mocno odławiany i aby go uchronić lepiej wybrać inne ryby często mniej znane jak właśnie czarniak. Ryba po grecku z czarniakiem jest smaczna i aromatyczna. Oczywiście podstawą tej znanej świątecznej potrawy, której nazwa

codojedzenia
Śledzie w sosie koperkowym 147

doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w oleju z cebulą Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Śledzie w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku