upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny: Składniki: Biszkopt 8 jajek 15dag mąki(...)Biszkopt podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchennażółtek, a białką pozostają niewykorzystane. Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas . A Wy jakie macie przepisy na wykorzystanie białek po pączkach, faworkach itd? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptasie mleczko bez pieczenia – Składniki: Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej
Kulinarne Przebojebył strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE!Polecam!SKŁADNIKI :( tortownica(...)krotnie mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie
Ostra na SłodkoŚwietny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100
Domowa Cookierenka AgiCiasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę
Via Gustowielkanocne z dodatkiem jajeczek w cukrowej skorupce oraz zielonego barwnika wyglądają wyjątkowo wiosennie. A do tego są niezwykle piękne i pyszne! Domowe bezy robi się naprawdę bardzo prosto. To też najtańsze do robienia ciastka. Jeśli planujesz zrobić tort bezowy, to polecam Ci mój przepis na blaty bezowe . Wyobraź sobie jak na szczycie tortu układasz dodatkowo bezy wielkanocne
AniaGotuje.plszarlotkę, córka wolała sernik. Wybór był prosty. Padło na sernik z jabłkami ;))) Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;) Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale. Oczywiście do pomocy miałam moją małą kuchareczkę Oliwkę :) Razem szybko uwinęłyśmy się
Smakołyki Asiochotę mamy zawsze i które nie wprawiają naszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków
Roślinna - blog wegańskiOstatnio w dekoracji tortów w stylu angielskim bardzo popularne stały się jadalne koronki. Na rynku obecnie znane są dwie postacie w jakich się znajdują. Jedna z nich to gotowa masa, wystaczy ją uplastycznić w rękach ( mam i nie polecam) a druga to proszek który mieszamy z wodą i tą mieszanką wypełniamy foremkę. Ta druga metoda jak dla mnie jest(...)poczekać. Niestety zarówno foremki do koronek jak i sama masa do ich przygotowania są dość drogie. Ostatnimi czasy na jednej z facebookowych grup natknęłam się na przepis na domową masę do koronek i postanowiłam ją wypróbować. Faktycznie masa działa, koronki z niej wychodzą, jeżeli jednak zależy Wam na śnieżnobiałej koronce to z tej domowej masy jej nie uzyskacie. Gotowa
Krakowskie smaki AniDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych
Kuchnia MagdaLenyPizza w nietypowym wydaniu... z leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny
Kuchnia MagdaLenymorzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt twarda. Przepis według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Dość istotne jest, aby wszystkie produkty były(...)wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy, a następnie, odwrócić tort spodem do dołu na kratkę. Odstawić do ostudzenia na kilka godzin
królestwo garówMiło, sympatycznie, spokojnie, rodzinnie... na poważnie z uśmiechem i prawdziwie :) Obiad... Tajemniczy tort... Sto lat ... Zdjęcia... Prezenty... Uściski i żarty :) Tak było :)))
chleba naszegoKoktajl powstał w kilka minut. Jest orzeźwiający i pyszny. Wersja domowa i "wyjściowa". Wystarczy tylko zblendować kiwi, mango i mleczko kokosowe i takie cudo gotowe. Można
Humanistka w kuchni