Dziś coś w jesiennym temacie;) Lubię jesień za to, że daje nam tyle cudownych zapachów, widoków i smaków. Nieustannie kojarzy mi się z nią smak korzennych
Domowe ciastaCzęsto jest tak, że proste rozwiązania są najlepsze. Prosty tort śmietanowy jest właśnie tego typu przykładem. Mój tort przełożony jest tylko i wyłącznie kremem śmietanowym i
Ciasta z tradycjamiUwielbiam marcepan- muszę się przyznać, że jestem od niego uzależniona. Ostatnio na blogu pojawił się przepis na tort marcepanowy a dziś mam dla Ciebie- Drogi Czytelniku prawdziwy, domowy marcepan podany w niecodzienny sposób. Pięknie wygląda, obłędnie smakuje i wiesz że przygotowany jest z najlepszej jakości składników. Potrzebne Ci będą zaledwie 4 składniki i blender dobrej jakości, dla którego zmiksowanie twardych
Wielki apetytoczywiście cukinia i kokos. Uwielbiam! Dziękuję za wczorajsze życzenia Kochani :) Baaardzo miło mi zrobiło! Nawet Google o mnie pamiętało :D A oto wczorajszy tort :) Blaty z mąki pszennej, mąki kokosowej i kakao przełożone domowym budyniem waniliowym (z mieloną wanilią od Skworcu) Zupełna improwizacja na szybko, ale wyszedł przepyszny
breakfast of dreamsPrzepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie
codojedzeniakilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że spodobał się Wam tak bardzo jak mnie :) Domową masę cukrową można wykorzystać do zrobienia dekoracji lub obłożenia tortu czy babeczek (w tym i w tym wpisie można zobaczyć jak wyszło w praktyce). Z dodatkiem barwników spożywczych mamy świetny materiał na różyczki, zwierzątka
CiastkozercyChwilowa przerwa spowodowana przeprowadzką już się kończy, jednak zanim pojawi się kolejny przepis mała dowodówka na to, że słodycze nie poszły w odstawkę
sama złodyczsylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb.Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki.A ja życzę Wam, abyście w ten Nowy Rok weszli z uśmiechem i marzeniami, które Wam się uda spełnić(...)dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta rybna w wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab
Kulinarne przygody Gatitywodę różaną lub alkohol i miksujemy jeszcze chwilę, aż masa marcepanowa będzie gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt sucha i się kruszy można dodać odrobinę wody różanej lub alkoholu. Domowy marcepan przekładamy na stolnicę i ugniatamy, nadając mu taki kształt, jak chcemy. Marcepan zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce. Schłodzony marcepan twardnieje, ale wystarczy pougniatać go chwilę(...)słodka masa ze zmielonych migdałów i cukru lub miodu używana jako dodatek do słodkich wypieków oraz przygotowywania pralinek, batoników i jadalnych dekoracji ciast, tortów i deserów. Im mniejszy zawiera dodatek cukru, tym wyższej jakości marcepan. Domowy marcepan możemy zabarwić na ciemniejszy kolor jeśli użyjemy do jego przygotowania zmielonego na puder cukru trzcinowego lub miodu. Można też przygotować marcepan z dodatkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata