Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. Czas na… kawę i coś słodkiego. Jesienią i zimą na moim stole i w wypiekach
Słodkie okruszkiBiszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku
Kulinarne PrzebojeBiszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku
Kulinarne PrzebojeDomowe słodycze i ozdoby do ciast, tortów i deserów Karmelizowane cytrusy....... Mandarynki, pomarańcze czy cytryny nadają się doskonale. Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie. Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów. Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMocno czekoladowy tort truflowy na kakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona. Tort truflowy Składniki na ciasto: 7 jajek 250 g cukru pudru 7,5 dkg kakao krem 200 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła 50 ml spirytusu i rumu skórka pomarańczowa cukier
Gotowanie-uktortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem jest bardzo delikatny, łatwo można nim dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę
Kuchcik gotujebyleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo bakalii i domowa polewa kakaowa. No i oczywiście rum, który w moich bajaderkach musi być mocno wyczuwalny. I tak niewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTo ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaapetyt. ...ale zaraz, zaraz! Wczoraj obchodziłam także swoje urodziny. I moja babcia. Więc... to był idealny powód, by zrobić coś bardzo pożytecznego! Np. powyższy tort :) Podczas wyjazdu, pomimo wielu wrażeń, ogromnie brakowało mi pieczenia domowych słodkości, toteż zabrałam się za to ciacho z wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam się zobowiązana przygotować coś
Kuchnia Elliestrony - sięgnęły zenitu. Bardzo nas to cieszy! A teraz najlepsze przepisy wg Was! Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Nalewka imbirowa Tort obłędnie czekoladowy Kruszon z jabłkami Domowy budyń czekoladowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek) Domowe frytki bez tłuszczu (bez glutenu, bez laktozy)! Sałatka z tortellini
Szybko Tanio Smacznieswoje opinie i uwagi.Wszystkim bardzo dziękujemy i wierzymy, że pozostaniecie z nami na dłużej.Mamy nadzieję, że tak jak my kochacie gotowanie i nastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery
Maminek kulinarnykłamstwa, które sobie wmawiamy na temat przyszłości.”makaron kajmakowy z truskawkami, malinami(potem jeszcze więcej *.*) i twarogieminspiracjaA może tak mini torcik na drugie śniadanie?Mini tort z placków na maślance, przełożony domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową, jogurtem greckim i truskawkamiA na deser może tak owsianą tartę z kremem budyniowym* i owocami?*tyle ile namęczyłam się przy tym kremie to przechodzi ludzkie
More food, love and dreamsstół . W tym roku zaplanowałam, że upiekę pyszny tort i mam nadzieję zaskoczyć gości nie tylko smakiem, ale też kolorem i kształtem deseru. Świąteczny tort Choinka zaskoczy gości smakiem, kształtem i kolorem Święta bez domowego ciasta to u nas sytuacja niemożliwa, ale nie piekę co roku zbyt dużo. Oprócz tortu-choinki pewnie będzie jeszcze makowiec i może keks
Smaczna Pyzaboki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze płynną dodać powoli
Wędrówki po kuchniKrajanka jagodowa na czekoladowym spodzie. Ulubione ciasto na lato. Lekkie i puszyste. Pyszna, domowej roboty jagodowa galaretka nadaje ciastu orzeźwiający smak. Krajanka jagodowa znika w mgnieniu
codojedzeniamascarpone 600 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 utrwalacz do bitej śmietany (można pominąć, ale wtedy tort koniecznie musi być przechowywany w zimnym miejscu, aż do czasu podania) Składniki na domową masę cukrową + sok z pomarańczy na poncz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy(...)warstwa ma za zadanie wyrównać brzegi i złapać wszystkie kruszki. Tort wstawiamy do schłodzenia do lodówki (ok.30-45 min.) lub zamrażarki (ok. 15 min). Po schłodzeniu nakładamy drugą warstwę kremu. Tak jak pisałam wcześniej, ozdoby z masy cukrowej warto przygotować min. 2 dni wcześniej. Róg i uszy ulepiłam z domowej masy cukrowej , która nie jest tak elastyczna jak ta kupna. Jeśli
Ciastkozercy