węglowodany. Z wegańskim karmelem, polewą czekoladową i kruszonymi orzeszkami. Są ulepszoną wersją domowych lodów bananowych . Pyszne i zdrowe, jednak dosyć kaloryczne (ze względu na dodatek masła orzechowego i śmietanki kokosowej), więc uwaga na ilość ;) Idealne na upalne dni. Składniki na 4 porcje: Lody: 3 duże banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze) 50 g suszonych daktyli
Zawsze głodna!nich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe
Zasmakuj Kuchninich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe
Zasmakuj Kuchnizjadam lody kawowe wędruję do salonu mojej babci, gdzie jako dziecko siadałam przy fortepianie i trzema palcami wygrywałam tylko mi znane takty, a babcia nagradzała mnie porcją domowych lodów. Kawowych. Najlepszych. Zielone, purpurowe, żółte, białe - moje porcelanowe ulubione naczynia. Kupione w pewną słoneczną i beztroską niedzielę, na bazarze, na wagę (!), na zapas, na tyle dań. Lubię
KUCHARNIAśmietankowo - migdałowe:) To bardzo łatwy i szybki przepis, ale szczerze przyznam się do tego, że czas oczekiwania na ich zamrożenie zawsze wydłuża mi się w nieskończoność. Uwielbiam domowe lody! :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 cukry wanilinowe 4 łyżki pokruszonych migdałów Wykonanie: Śmietankę należy ubić na sztywno, pod koniec dodawać
The Sweet Damsellata temu kupiłam do domu rodzinnego, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami. Użyłam jej może 2 razy i poszła w odstawkę. Teraz, po paru latach zaczęłam znowu doceniać domowe lody dzięki mojej koleżance - Karolinie (Karola, dziękuję!!), która sprezentowała mi maszynę, z której obecnie korzystam. Co prawda maszyna jeździła ze mną jakieś 3 tygodnie w bagażniku samochodu, ale obecnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Synoptycy prognozują na najbliższy weekend powrót upałów. A jak wiadomo na wysokie temperatury najlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je przygotować wystarczy mikser i odrobina czasu. Składniki: - na około 5-6 porcji 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 50 ml mleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadają nam to przyjemne orzeźwienie i powiew chłodu dla naszych, jakby spowolnionych wysoką temperaturą organizmów. Jak dla mnie nie ma nic lepszego w takie gorące letnie dni jak domowe lody. A że robi się je dość łatwo i z niewielu składników, przez całe lato mam ich zapas w różnych smakach w mojej lodówce. LODY
Bon appetit mon amieCrumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki ekstraktu waniliowego 5 łyżek masła Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu. Płatki
Domowa cukiernia EwyFajne kwaskowe lody wiśniowe z minimalną ilością cukru. Oczywiście cukru można dodać więcej jak kto lubi. Lody domowe robię dlatego że kupne są dla mnie za słodkie. Jak dla mnie są przepyszne, nie maja kryształków, nie zamarzają na kamień. Robiłam je bez maszyny, więc można zrobić dobre lody w domu. 350 ml śmietanki
wesoła kuchniasię od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że tak zostanie i nadal będę na diecie lodowej. Przygotowałam ostatnio kilka fajnych propozycji domowych lodów. Są bardzo proste więc nawet leniwcom może, powtarzam może... zechce się przygotować swoje lody. Co Wy na to? Oczywiście zawsze można się ruszyć i wyjść na spacer zahaczając o dobrą lodziarnie ale można
Niezły Młynekporzeczki oczarował nie tylko mnie samą, ale i moją najbliższą rodzinę. To tylko kremówka w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami i odrobiną słodyczy a efekt wprost nieziemski. Lubię robić domowe lody. Latem nie ma dnia, bym nie miała w zamrażalniku jakiś lodów naturalnych. Zazwyczaj są to lody owocowe, ale i l ody solony karmel
AniaGotuje.plkonsystencję hmm... gumy? gęstej śmietany? Po prostu topią się od razu i wiem, że to świadczy o tym, że nie mają zbędnych dodatków. Tak właśnie jak lody domowe. One nigdy nie będą takie jak kupione. Nie "ciągną się za językiem" - if you know what I mean ;) Są gęste, ale topią się w mig. Kręcimy w tym roku
bistro mamaMangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki(...)rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje: 2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka
Kulinarne przygody Gatityprawda zsiadłe mleko najlepsze robi moja babcia ale daliście radę :) (cena 39 zł) Deser dostałam zapakowany do domu, a był to sernik z białą czekoladą z domowymi lodami owocowymi (jagodowymi), (cena 21 zł) Porcje są dość spore, a cena jest rozsądna. Polot jest restauracją, z kuchnią Polską, która pokazuje, że w Polsce dajemy dobre jedzenie(...)lepsze trawienie serwują domowe nalewki, które oczywiście przygotowywane są na miejscu. Ciekawe smaki: kawa z chili, śliwka, pigwa i chyba żurawina ale ta ostatnia mi spokoju nie dała. Bitwę nalewkową wygrała ostatnia - chyba żurawinowa :D O Polocie tyle i mogę Was tam teraz tylko zaprosić
Niezły Młynek