domowe lody - 2503 przepisów (strona:35/167)

Zdrowe lody bananowo-orzechowe :) 151

przyczyniły się do tego, że mam teraz taki gadżet w swojej kolekcji kuchennych akcesoriów ( to nic, że nie mam już miejsca gdzie to wszystko kłaść 😂 ). I tak oto przygotowałam domowe lody - proste, bardzo smaczne, wegańskie, bez cukru i glutenu. Przede mną kolejne wariacje smakowe, bo przecież jest tyle możliwości na zdrowe lody. A Wy robicie takie

Zdrowie na języku :P
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 260

kremowe, smakują jak te robione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy

Arbuziaki
Lody smażone w naleśnikach 156

połową łyżeczki konfitury i posypujemy wiórkami. Jeśli chcecie użyć domowych lodów to najlepiej zamroźcie je w prostokątnym, wysokim na ok. 2 cm pojemniku. Wtedy łatwiej będzie pokroić je w podłużne kawałki. Jeśli używacie sklepowych lodów to najwygodniej nakładać je płaską łyżką. Na środek każdego naleśnika nakładamy prostokątną porcję lodów (nie podaję konkretnej ilości, wszystko zależy jakiej wielkości(...)wasze naleśniki. Najważniejsze aby bez problemu dało […] Artykuł Lody smażone w naleśnikach pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Lody herbaciano-brzoskwiniowe (Ghiaccioli al tè e pesca) 119

Chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo proste lody domowe. Pomysł na nie narodził się przy przygotowywaniu mrożonej herbaty , przepis na nią zamieściłam wczoraj na blogu. Postanowiłam połączyć smak prze pysznych, soczystych brzoskwini z cytrynowym smakiem herbaty. Mój pomysł od razu spodobał si ę  Emmie i tak zaczęłyśmy przygotowywać

La grande e la piccola cuoca
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 198

malinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny makaronik serwowany obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy(...)kawałkami jabłek i suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie spośród reszty . No i ten orzechowy karmel na wierzchu - wprost eksplozja smaku

Grunt to przepis!
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 448

robione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Cytrynowe z lemon curd. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy

Arbuziaki
Najlepsze lody truskawkowe 747

robię. Ale... Dostałam sorbetierę, i nie mogę się jej oprzeć. Produkcja domowych lodów z jej udziałem wzniosła się na zupełnie nowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie miesza, jak masa robi się coraz bardziej puszysta i całość nabiera tej cudownej, delikatnej konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser lodowy z mrożonych bananów i kakao 86

Wiem, wiem, że jesień to czas na rozgrzewające słodkości, ale niezależnie od pory roku moja zamrażarka posiada zapas mrożonych bananów oraz domowych lodów. Prezentowany deser to też doskonała propozycja na nadmiar bananów. Ja gdy wiem, że nie zdążę ich zużyć - to od razu porcjuję i mrożę. Są one doskonałymi składnikami koktajli lub przeróżnych deserów.  Tym razem chciałabym

Di gotuje
pyszne lody śmietankowe - tylko dwa składniki, bez maszynki 2592

Być może dlatego, że lato w tym roku za bardzo nas nie rozpieszcza i na dodatek wielkimi krokami zbliża się koniec wakacji, postanowiliśmy rozpieścić się sami pysznymi, domowymi lodami . Tylko dwa składniki i wcale nie potrzebujecie maszynki, a lody są naprawdę wspaniałe pod warunkiem, że tak jak ja lubicie mocno słodkie i bardzo śmietanowe. składniki

babka w formie
Czy lody odchudzają? 292

domowych lodów nie musimy dodawać cukru, barwników, emulgatorów lub innych składników, które nierzadko przy wymawianiu łamią język. Nie musimy wydawać fortuny, spokojnie możemy też obejść się bez maszynki do lodów. Mamy tu duże pole do popisu, ale ja ze względu na prostotę i oszczędność czasu polecam Wam dwa poniższe przykłady: Sorbety, lody wodne - wystarczy po prostu

Powiedz dietom nie
Lody Oreo – bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne 252

które potrafią oprzeć się słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski

Karo in the Kitchen
Kakaowe ciasto z rabarbarem 158

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania:  120 minut Proporcje na formę o wymiarach(...)Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła

Kulinarne przygody Gatity
Domowej roboty lody śmietankowe z cytryną i miętą 162

bombę kaloryczną, ale jak wiemy "wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie". Jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami owoców, ziół, albo tłustej śmietany, możecie przygotować domowe lody, które potem świetnie sprawdzą się jako dodatek do szarlotki, gofrów czy naleśników. Bazują na śmietanie i mleku, nie dodajemy do nich jajek, nie musimy też mieć specjalnej maszyny

W kuchni wieczorem
Nowe menu w warszwskim Polocie 148

Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z  ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa chałka podana z domowymi lodami waniliowymi i konfiturą truskawkową (15 zł). Jest przepyszna, podawana jest na ciepło. A ja raczę się jeszcze dodatkowo bardzo aromatycznym i pełnym korzennych smaków naparem imbirowym, który jest(...)przygotowywany  z podpalanych korzennych przypraw. W lokalu jest też serwowane wino z polskich winnic, między innymi z winnicy Płochockich i Turnau. W Polocie możecie też skosztować pysznych domowych nalewek, między innymi kawowej, śliwkowej i pigwowej. Polot nieustająco zaskakuje pozytywnym smakami i połączeniami produktów na talerzu. Zawsze jest tu pysznie i można też liczyć na kompetentną i uważną obsługę. Wkrótce

Kulinarne przygody Gatity
Lody brzoskwiniowo- jogurtowe 110

Pyszne lody domowe,doskonałe połączenie jogurtu i brzoskwiń. Składniki: 6 dojrzałych brzoskwiń 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podgrzać do momentu aż brzoskwinie będą miękkie, zdejmujemy z ognia, studzimy. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy ostudzone brzoskwinie, miksujemy blenderem. Przekładamy do pojemniczka, wkładamy(...)zamrażalnika. Kilkakrotnie mieszamy w trakcie mrożenia, wtedy lody będą bardziej napuszone

Bajeczna Kuchnia