palone ma wyjątkowy smak, że każdy się w nich zakocha. Jego nuty smakowe to słodki karmel, masło krówkowe i orzechy. Lody mogę jeść każdej porze. Uwielbiam lody domowe ale i te ze sklepu. W tamtym roku już robiłam lody z masła palonego i wyszły przepyszne. W tym roku też postanowiłam zrobić takie lody
Kuchnia w oparachznalazłam na blogu Danusi Moje wypieki i nie tylko . Mam maszynę do lodów ale nie zawsze mam miejsce w zamrażarce aby misę maszynki mrozić. Ten przepis nie wymagał nawet mieszania lodów w trakcie zamarzania. Postanowiłam więc spróbować. Wyszły na prawdę pyszne, domowe lody. Może nie miały super kremowej konsystencji, były lekko "śniegowe
Stare GaryLody domowe, przepyszne, mocno truskawkowe. użyłam mrożonych truskawek które upiekłam dzięki czemu lody są jeszcze lepsze, dodałam sos balsamico i wyszły obłędne. Bez konserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem. 80 dkg truskawek użyłam mrożone 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki glassy balsamicko 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka soku
wesoła kuchniamusieliśmy się wstrzymać, potem wakacje, no i dziś przyszedł dzień na przetestowanie urządzenia. Efekt bardzo zadowalający, lody wszystkim smakowały i już wiem, że będziemy teraz jeść głównie domowe lody. Wypróbujemy różne receptury, różne smaki , a wyniki na pewno zamieścimy. Na pierwszy ogień poszły lody, o jednym z najprostszych przepisów, bo nie miałam dużo czasu
Państwo Wojtczuk gotująwyrzutów sumienia. Jedząc lody spalamy ok. 50 kcal, czyli tyle co ma średnio gałka lodów, a więc zjadając 1 gałkę zerujemy ilość zjedzonych kalorii. Te domowe lody przygotowałam z 2 mrożonych dojrzałych brzoskwiń ze skórką i 100 ml śmietanki 30%. Zamiast śmietanki możemy dodać kilka plastrów zamrożonych bananów. Lody jemy bez ograniczeń
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędopiero moje drugie podejście do lodów robionych w maszynce. To tak na prawdę druga próba robienia domowych lodów. Pierwsze były cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie jadłam!. Tym razem pilnowałam
Stare Garycorocznej produkcji przetworów na zimę, staramy się na bieżąco zjadać jak najwięcej warzyw i owoców. Z tych od paru już lat robimy domowej produkcji soki. Pijemy je na surowo (obowiązkowo szklanka soku dziennie) lub robimy z nich lody, sorbety, oraz różnego rodzaju inne desery. Jednym z nich jest ciasto Kubuś, na które dziś zdradzę Wam mój sprawdzony przepis(...)wyprodukowane przez nią soki mogą być bazą dla wielu deserów którym najmłodsi raczej się nie oprą. Oprócz ciasta Kubuś, możecie zrobić także oparte na sokach ciasto Shrek, puddingi, lub domowe lody, shake, albo sorbety, a także wiele wiele innych. Moi chłopcy przepadają także za kolorowymi naleśnikami. Robię je dodając do ciasta odrobinę soku o intensywnym kolorze
ArbuziakiLato to najlepszy czas na przygotowanie domowych lodów. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, warto nadrobić zaległości. To prostsze niż myślicie. Mam dziś dla Was przepis na lody bez maszynki i jajek, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Prościej naprawdę być nie może. Jak zrobić lody bez maszynki i jajek? Tradycyjne lody
okolicepalnika.plLato to najlepszy czas na przygotowanie domowych lodów. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, warto nadrobić zaległości. To prostsze niż myślicie. Mam dziś dla Was przepis na lody bez maszynki i jajek, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Prościej naprawdę być nie może. Jak zrobić lody bez maszynki i jajek? Tradycyjne lody
okolicepalnika.plKocham lody dla mnie to niekończąca się historia.Chętnie wyszukuję ciekawych pomysłów na domowe lody. Tym razem waniliowe, oczywiście bardzo pyszne. Polecam są mniam, mniam:)) Składniki 500 ml mleka 3,2% 12,5 dkg cukru Laska wanilii i ziarenka z laski wanilii 6 żółtek 100 ml śmietany kremówki 36%(mocno schłodzoną) kilka łyżek rumu lub innego
gotuj ze mnąBardzo proste i szybkie w przygotowaniu domowe lody. Dla wielbicieli brzoskwiń i białej czekolady idealne! Bez maszynki, bez mieszania! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody 100 g białej czekolady 2 brzoskwinie Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukr oraz wodą. Ubijamy
VioletoweKucharzeniePoznaj super przepis na pyszne lody domowe ze świeżych owoców! Sorbet mango jest niezwykle orzeźwiający. To jedne z lodów, które zawsze szykuję latem, mimo że mamy w kraju dużo świetnych owoców sezonowych. Zobacz koniecznie jak zrobić sorbet z truskawek oraz moje ukochane lody kajmakowe . A warto dodać, że aby zrobić te wszystkie lody
AniaGotuje.plWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona przez profesjonalnych i domowych cukierników. Dostępna praktycznie w każdym sklepie. Tradycyjnie nabywamy zazwyczaj całe laski wanilii, cukier z prawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią(...)marki Nielsen-Massey): cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant. Jakie ma zastosowanie? Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna i szybka w użyciu, a co najważniejsze niezwykle aromatyczna. Dla porównania: 1 łyżka = 1 laska wanilii = 1 łyżka ekstraktu waniliowego Gdzie kupić dobrej jakości pastę
Słodkie okruszkiCzekoladowy Parafit to kolejna propozycja z słodkości, który na pewno będzie ciekawą propozycją na święta. Czekoladowy Parafit to coś na wzór lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej. Pomysł na przygotowanie czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny
Magiczny Garnekpierwszy miałam do czynienia z domowymi lodami. Nie zawiodłam się wyszły pyszne! Składniki: kubek śmietany 30% Tyle samo zimnego mleka aromat waniliowy ok 4 łyżek kakao 2 jajka 5 łyżek cukru Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Jajka rozbełtać z cukrem, kakaem i aromatem. Następnie powoli łączyć śmietanę z jajkami. Dolać powoli mleko i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać
Pychotkaaa