przekracza 33 stopnie. Zatem, cóż może być lepszego na ochłodę w te upalne dni, niż lody? A no, mocno owocowe i o wiele lepsze od kupnych - domowe lody:) Szybkie w przygotowaniu i za to dla nich wielki plus. Macie ochotę na ochłodę;> Przepis pochodzi(...)domowych zapisków. Składniki na 8 lodów 70 ml : 400 gram truskawek 1/4 szklanki cukru 300 ml śmietany kremówki Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Zdjąć z ognia, lekko zblendować, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie owoce zmiksować z dobrze schłodzoną śmietaną kremówką i przelać do pojemniczków na lody, umocować patyczki
Krakowskie smaki AniWitajcie:) Domowe lody są najlepsze. Te którymi dziś Was częstuję można przygotować dosłownie w 15 minut plus mrożenie. Nie trzeba ich mieszać, wystarczy mieć do nich odpowiednie pojemniczki. Zróbcie koniecznie, akurat trwa sezon malinowy. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: 2 szklanki świeżych malin 30 dag jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 15 dag serka waniliowego homogenizowanego 2 łyżeczki miodu
IzabelawkuchniDomowe lody kokosowe z nutellą to smaczne lody, które przygotujecie bez jajek i bez użycia maszyny do lodów. Dzięki prażonym wiórkom kokosowym lody uzyskują głębie smaku, a nutella sprawia, że smakują trochę jak batoniki „bounty”. Miłośnicy kokosu na pewno będą zachwyceni Tym, którzy za nim nie przepadają polecam np. przepyyyszne Semifreddo
Oryginalny smakDomowe lody na bazie jogurtu greckiego o smaku truskawkowym z dodatkiem masła migdałowego. Pyszny deser dla ochłody w upalne dni. Lody są bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki zmieszać ze sobą mikserem i do zamrażalki - nie potrzeba tutaj maszyny do robienia lodów 😉 Lody nie są za słodkie, a dodatek masła migdałowego daje
Kuchnia MagdaLenyLody jagodowe Gofry Lody Pina Colada Orzechowe kulki Lody truskawkowe Deser truskawkowy z lodami Domowe berliso z jabłkami Batoniki musli Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi Deser truskawkowy Lekki deser truskawkowo-jogurtowy
Passions hobbies lifepotem po zrobieniu fury pierogów, o TAKICH , i po pożarciu michy zupy jagodowej, o której wkrótce, zabrać się za mieszanie lodów. Pysznych, orzeźwiających, domowych lodów dobrych dla każdego, nawet najmniejszego domownika. Lody jagodowe 400g śmietanki 30% 0,5kg jagód mały jogurt naturalny syrop klonowy Jagody opłukać na sicie pod bieżącą wodą i sprawdzić, czy nie zaplątały
Przepysznik - BLW i nie tylkoDomowe lody straciatella Każdy, kto poczuje na własnej skórze panujący od kilku dni sierpniowy skwar zrozumie, skąd wziął się pomysł aby własnie teraz wykonać ten przepis składniki 500 ml słodkiej smietany 30% 150 g cukru 6 żółtek jaj 100 g gorzkiej czekolady z jak najwyzszą zawartośną kakaowej masy sposób wykonania Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy
Miód i pieprzDomowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody
Mama GotujeDomowe lody. Na razie ostrożnie eksperymentuję. Ponieważ bardzo lubimy lody kwaśne, dzisiaj postanowiłam zrobić lody limonkowe. Pomocny był przepis ze strony Moje Wypieki. Lody wyszły pyszne! Cały czas nie wiem dokładnie jak dużo masy mogę wlać do maszynki - instrukcja na ten temat milczy - robię to trochę na wyczucie. Jeżeli
Stare GaryDomowe lody straciatella może zrobić w domu każdy :) Wystarczy zaopatrzyć się w kremówkę i składniki, które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp...Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady
Aga w kuchniZapewne nie tylko ja w ostatnich dniach wyznaję motto, że dzień bez gałki lodów, to dzień stracony. Oczywiście mam na myśli domowe lody! :) A jeśli dodam, że są to lody mało skomplikowane, bo bez użycia maszynki, w dodatku pyszne i kremowe, to raczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki
Domowa Cookierenka Agijeśli o mnie chodzi - lody zawsze i wszędzie, uwieeeelbiam! Ostatnio robię masę domowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych
chili & sugarzamrażalnika w nadziei , że są tam lody, a to tylko pudełko po lodach z koperkiem lub pietruszką? Ale jest na rada! W domowym zaciszu można wyczarować jeszcze pyszniejsze lody niż te ze sklepu, a w dodatku o każdej porze roku i przy użyciu kilku składników :) Potrzebujemy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (mlecznej jeżeli lubimy bardzo
Kolejny blog o gotowaniuczasu nieco pomoże, jak już ją porządnie odeśpię), ale nie mam ochoty tkwić w zimowym marazmie... Chyba po prostu muszę ten dziwny czas przeczekać - najchętniej uprzyjemniając go sobie domowymi lodami. Bo wiadomo, że domowe - najlepsze. Tym razem miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie pozwalającego mi zutylizować zalegające kłącza imbiru. Dodałam odrobinę do jakiegoś dania, reszta(...)więc, że połączenie rozgrzewającego imbiru ze świeżością cytryny będzie idealne. Przepis znalazłam u Komarki , i zmieniłam tylko lekko sposób przygotowania. Efekt - intensywnie cytrynowe, zostawiające lekką ostrość imbiru na podniebieniu lody. Nawet C., który na imbir kręci nosem, zajadał się z nimi z apetytem. Z pierwszymi tegorocznymi truskawkami (tak, wiem, to jeszcze nie sezon, ale nie mogłam się powstrzymać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi. No, ale w końcu się udało! Ten przepis to jest po prostu wynalazek dla mnie! Lody wyszły w pierwszego razu i są naprawdę dobre, nie mają grudek lodu(...)schłodzone mleko skondensowane i ponownie ubijamy mikserem przez ok. 2 min, aż powstanie nam kremowa masa. No i można liczyć, że podstawa do lodów jest gotowa, jeżeli chcemy możemy zamrozić masę i otrzymamy pyszne lody śmietankowe, ale ja zrobiłem trochę inaczej. Mango myjemy, oczyszczamy i usuwamy pestkę. Po tym miąższ kroimy w kostkę i miksujemy
Kuchnia Łukasza