było żadnego przepisu na lody, prócz tego na Sorbet z mango . Nadrobię w tym roku zaległości myślę, że nawiązką bo w domu znalazłam na półce książkę dedykowaną właśnie lodom. Będzie więc przede mną małe wyzwanie, aby znaleźć sposób na uwiecznienie wszystkich pomysłów na zdjęciach, bo moje lody znikały podczas sesji, a nawet(...)masę. Wygładzamy i mrozimy min. 4 godzimy. Po tym czasie mamy gotowe lody. Można co pół godziny lody mieszać by nie skrystalizowały zbytnio choć w tym przypadku z racji małej ilości wody i płynów w składzie nie jest to konieczne Domowe lody gotowe !!. Smacznego
vaniliowoczekoladowaGorąco? Szukacie orzeźwienia w te upalne dni? Mam dziś dla Was coś na ochłodę a mianowicie lody domowej roboty. Przygotowałam je dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki bogutynmlyn.pl Śmietanowo – miodowa masa bogata w bakalie, słodkie rodzynki i chrupiące orzechy. Pyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% 10 łyżek bakalii (orzechów
Podróż w kulinaria, a z bakaliami, to wręcz za nimi przepadam.Ale takie lody domowej roboty, smakują o niebo lepiej , niż te kupne ze sklepu.Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak lodów.I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:)LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI SKŁADNIKI:śmietana kremówka - 36% - 300 mlżółtka jaj - 5 sztcukier puder
Kuchnia DanusiZnów powróciła piękna pogoda, więc można dla ochłody zrobić sobie taki szybki pyszny koktajl.Składniki:1 banan1 morela1 brzoskwinia2 gałki lodów (u mnie miętowe)2/3
Kuchnia domowa Aniochłody lody jogurtowe z czarną porzeczką, w końcu mamy jeszcze lato mimo, że na termometrze temperatura jest coraz niższa. Latem dla ochłody zajadamy się różnymi domowymi lodami , w tym lodami jogurtowymi z owocami. Do przygotowania tych „lodów” potrzebny jest jedynie jogurt, owoce czarnej porzeczki i odrobina cukru pudru. Jogurt wystarczy wymieszać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiedy lody można kupić w warzywniaku i na stacji benzynowej, można przebierać wśród stu smaków w najlepszych włoskich lodziarniach, wydawałoby się, że nie ma potrzeby robienia domowych lodów...... a jednak. Przepis przysłała mi Olga. I od kiedy go przeczytałam, wiedziałam, że prędzej czy później do niego wrócę. I oto efekt :) Czytaj więcej
bistro mamaWrzesień zaskoczył nas upalną pogodą więc jest jeszcze okazja aby przygotować na ochłodę pyszne domowe lody. Polecam proste trzyskładnikowe lody malinowe, które może przygotować każdy bez użycia maszynki do lodów. składniki: 400 g malin 400 ml śmietanki 30 % 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g) Maliny zmiksować na mus. Przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się
Monia miesza i gotujeOstatnio pogoda nas rozpieszcza;) Jest tak cieplutko, że chyba już najwyższa pora na domowe lody! Na początek polecam moje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki:3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%,100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki
Z miłości do słodkościUpały są coraz trudniejsze do zniesienia... Myślę jednak, że doskonale pomogą w tym domowe lody owocowe:) Wciąż jeszcze trwa sezon na rabarbar i truskawki, dlatego postanowiłam zrobić lody o takim właśnie smaku. Są przepyszne, z dużymi kawałkami truskawek i, co najważniejsze, doskonale chłodzą i orzeźwiają... Składniki:250ml śmietanki 30%, 1/2 kg rabarbaru,200g świeżych truskawek, 100g
Z miłości do słodkościJogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie z truskawkami Truskawkowy wirek Sałatka z truskawkową nutą Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Domowy makaron
mojewypiekiinietylkowęglowodany. Z wegańskim karmelem, polewą czekoladową i kruszonymi orzeszkami. Są ulepszoną wersją domowych lodów bananowych . Pyszne i zdrowe, jednak dosyć kaloryczne (ze względu na dodatek masła orzechowego i śmietanki kokosowej), więc uwaga na ilość ;) Idealne na upalne dni. Składniki na 4 porcje: Lody: 3 duże banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze) 50 g suszonych daktyli
Zawsze głodna!nich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe
Zasmakuj Kuchninich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe
Zasmakuj Kuchnizjadam lody kawowe wędruję do salonu mojej babci, gdzie jako dziecko siadałam przy fortepianie i trzema palcami wygrywałam tylko mi znane takty, a babcia nagradzała mnie porcją domowych lodów. Kawowych. Najlepszych. Zielone, purpurowe, żółte, białe - moje porcelanowe ulubione naczynia. Kupione w pewną słoneczną i beztroską niedzielę, na bazarze, na wagę (!), na zapas, na tyle dań. Lubię
KUCHARNIAśmietankowo - migdałowe:) To bardzo łatwy i szybki przepis, ale szczerze przyznam się do tego, że czas oczekiwania na ich zamrożenie zawsze wydłuża mi się w nieskończoność. Uwielbiam domowe lody! :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 cukry wanilinowe 4 łyżki pokruszonych migdałów Wykonanie: Śmietankę należy ubić na sztywno, pod koniec dodawać
The Sweet Damsellata temu kupiłam do domu rodzinnego, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami. Użyłam jej może 2 razy i poszła w odstawkę. Teraz, po paru latach zaczęłam znowu doceniać domowe lody dzięki mojej koleżance - Karolinie (Karola, dziękuję!!), która sprezentowała mi maszynę, z której obecnie korzystam. Co prawda maszyna jeździła ze mną jakieś 3 tygodnie w bagażniku samochodu, ale obecnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!