naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne. Burgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra. UWAGA! może uzależniać :) Jeśli nie zabezpieczyliście(...)onfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem lub k onfiturą z papryki , do przygotowania o każdej porze roku. Sprawdzi się też karmelizowana czerwona cebula. Burgery są chrupiące na zewnątrz z miękkim, lekko orientalnym środkiem. Można jeść je na ciepło i na zimno, na śniadanie, obiad i kolacji. Jest to też moja kolejna propozycja z cyklu "weekendowe
SzczyptaSmaQskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata(...)lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food
Słodka Stronakajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie
ladykitchenzajadaniu się na mieście wegańskimi burgerkami, postanowiliśmy kolejny raz poeksperymentować i stworzyć domowe wersje ukochanego dania. Będzie zatem amerykański food w wydaniu fit, a bohaterem dnia jest czerwona soczewica, która przemienia się w soczeburgera z brokułami. Uwierzcie nam, będzie pycha :) Soczeburger z brokułami Przepis na 8 burgerów Potrzebujemy: 1 kubek czerwonej soczewicy 4 różyczki brokuła - średniej wielkości 1/2 zielonej
Bananowe Polenadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie . Aby przygotować burgery, przekrój na pół bułki i posmaruj obie połowy sosem tzatziki. Do środka nałóż liście sałaty, plastry pomidora i plastry bakłażana w orzechowej panierce. Udekoruj listkami mięty. Podaj z większą ilością sosu(...)tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i Oliwaazjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać
Nerds Kitchenburgery. Najbardziej lubię Big Maca, czyli jedną z najpopularniejszych kanapek w McDonals's. Moja wersja choć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy. Składniki: bułki: z tego przepisu: bułki do hamburgerów sos: 4 duże łyżki majonezu
Symfonia smakowadużo pracy. W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;) Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie na moim blogu w zakładce "sosy". Życzę
Czerwona PorzeczkaHamburger to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo
Słodka StronaNiestety nie da się od nich uciec, co jakiś czas nadchodzi dzień, kiedy chęć zjedzenia pysznego, tłustego burgera przejmuje nademną kontrolę. Odkąd zrobiłam hamburgery własnoręcznie rzadko sięgam już po te kupne. Mogę śmiało stwierdzić, że nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest
Mania GotowaniaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Luźna Kuchniabrokułem czyli mój sposób na przemycenie tego zielonego potwora do domowych posiłków… Niestety nie wszyscy członkowie mojej rodzi przepadają za tym warzywem (kasza też nie należy do ulubionych) jednak w połączeniu z sezamem okazuje się zjadliwy a nawet smaczny. Można go podać z sałatą lub w formie burgera z dowolnymi dodatkami. W tej wersji sprawdzą się również te bułeczki
Mohiellasama mogę potwierdzić, że to właśnie taka bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćFast food to ponoć bardzo niezdrowe jedzenie. Ale jak to się ma do burgerów przygotowanych od początku do końca w domu ? Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa
Smaczna Pyza