domowe burgery - 241 przepisów (strona:9/17)

Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 241

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek

Jem więc Jestem
Śródmieście - Gdynia 201

kilka dań dodatkowych. Są śniadania, są przystawki! Chyba każdy coś dla siebie znajdzie!  My skusiliśmy się na burgera - w wersji klasycznej i wegetariańskiej z serem halloumi - świetna bułka brioche, pyszne i dobrej jakości mięso! Do tego fantastyczne dodatki - domowe frytki i dwa sosy! Było pysznie i duża porcja

Plate of Joy
Beef burger 207

naszymi ulubionymi składnikami.  Zatem kupujemy udziec wołowy i prosimy w sklepie o podwójne zmielenie mięsa. Za 60 dag zapłaciłem ok. 16 zł, co daje ok. 4-6 burgerów. Wyrabiamy mięso na jednolitą i gładką masę, dodając: 1 jajko, kilka łyżek sosu Worcestershire , płaską łyżeczkę soli, pieprz, kilka łyżek dobrego ketchupu i oleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie(...)pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera bez czerwonej cebuli, pomidora, pikantnych, marynowanych ogórków w zalewie octowej z ostrą papryką

Right Behind The Kitchen
Bułki. Na obiad 175

nawet zmywanie, gdy nie trzeba tego robić samemu, nie jest takie straszne. Burgery uchodzą za jeden z najpopularniejszych fast foodów; ostatnimi czasy jednak wdarły się na salony . No, może trochę przesadzam... Ale ich finezyjne, wyszukane wersje można znaleźć w najlepszych restauracjach.  A co powiecie na domową wersję...? Jeśli sami zabierzecie się za przygotowywanie bułek, zrobi się z tego zdecydowany(...)warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pub Św. Michał - opinia 203

forszmak lubelski, a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili podano zupy, a oba naczynia były bardzo gorące. Śmiało można najeść się taką porcją. Pomysł z ciastem cebularzowym świetny, a same zupy przepyszne. Duży wybór(...)ścinki sałaty (głównie okolice głąba) czy zbyt mocno spieczony boczek. Do tego w burgerze znalazło się coś jeszcze bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu też przesadzili, a dodatki były takie sobie - szczególnie można by było popracować nad surówką i postarać się przygotować domowe frytki. Ogólnie jest dobrze - szkoda tylko, że nie zwracają większej uwagi na wypuszczane

Pasja Smaku
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 199

pszenne, które otwierają nową kategorię na moim blogu "Pieczywo". Świetnie nadają się do schrupania na śniadanko, czy do burgerów na obiadek. Proste w wykonaniu, że każdy niedoświadczony piekarz będzie w stanie je zrobić. Tym bardziej, że zachęci Was to do przygotowywania domowego, własnego pieczywa. Na ich plus przemawia to, że wiemy z czego tak naprawdę bułeczki czy chlebek są zrobione

Be Fit Be Strong
Burgery 100% homemade 211

odnaleźliśmy jeszcze burgera idealnego, zdecydowaliśmy wraz z moim Wybrankiem stawić czoło temu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :) Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety. Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą(...)stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony, tak, by burgery były wilgotne, nie wysuszone, bo będą wiurowate :( Musicie próbować i utrafić odpowiedni moment. FINAŁ, czyli łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni

Taste Of My Day
Burger z serem pleśniowym 149

Domowy fast food zawsze najlepszy. Wiadomo przede wszystkim co znajdziemy w hamburgerach, przyprawimy mięso pod swój smak. I dodatki wybierzemy sami a u mnie dzisiaj do burgera dodaje ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam! Składniki : * bułka z sezamem * łyżka majonezu * łyżeczka ketchupu * liść sałaty * 2 plastry sera z niebieską pleśnią  * plaster pomidora * plaster cebuli * kotlet mielony - u mnie wołowy Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Domowe burgery 215

Zamiast kupować fast foody w barach szybkiej obsługi lepiej od czasu do czasu przygotować sobie frytki czy burgera w domu, mamy wówczas pewność, że składniki są

Ze smakiem i z pasją
Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 181

Tym razem wpis nie będzie posiadał konkretnego zestawu składników i metodyki przyrządzania "krok po kroku". W przypadku burgerów, chyba jest to zdecydowanie element zbędny. Najpierw musimy

Karczma Honorietty
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 205

ważne jest to, by umiejętnie rozplanować plan działania! :) Dzisiaj coś, co przygotowałam dla moich domowych miłośników łososia. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, także taki obiad świetnie sprawdza się wtedy, kiedy mamy mało czasu. Można jeść je jako zwykłe kotleciki, ale również w prawdziwej, burger'owej bułce. Z przepisu wychodzi ok. 10 mniejszych kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia (ewentualnie

Be Fit Be Strong
Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto 201

ieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej

SzczyptaSmaQ
Bułki do hamburgerów 146

Domowe, idealne, pulchne i pyszne- takie są właśnie bułeczki z tego przepisu.  Przepis pochodzi z bloga Michała (link tu ) i muszę przyznać, że skradł moje serce. Więc jeśli chcecie aby wasze burgery były NAJ upieczcie bułeczki sami. Składniki na 6 dużych bułek: 530 g mąki pszennej (typ 500) 7 g suchych drożdży 270 ml ciepłej wody 5 ml oleju

Wielki apetyt
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 187

które najmocniej zapadły mi w pamięć. Oto one: Tarta z botwinką i jajkiem Burger z bakłażana z tzatziki Sałatka z pomarańczą i halloumi Szakszuka z dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem Domowa sól ziołowa *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko. 206

Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania