Domowe, pyszne, - knedle ze śliwkami, z kaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej , bez jajek czy mąki pszennej. Użyłam tu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np. mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie ekologicznym
Słodko-Słony Świat IlonyMielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność, że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy. Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu. Składniki: -ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki -pieprz Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance: -1,5 l wody -7-8 dkg soli -płaska łyżka soli peklowej
Maminek kulinarnykiedy wypróbowałam przepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie zobaczycie krok po kroku jak zrobić proste kwiaty z masy cukrowej. Niektórzy twierdzili, że to piwonie, ale zdania są podzielone :) Każdy może w tym zobaczyć co tam chce. Podobnie jak w przypadku różyczek , które już
Ciastkozercyposiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota na domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić. Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur
W kuchni Karmel-itkimuffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka
Kuchnia ŁukaszaRobienie domowych przetworow to nie tylko swietna zabawa,ale i ogromna satysfakcja oraz oszczednosc.Przygotowujac je wlasnorecznie sami decydujemy o rodzaju substancji slodzacej.To niezwykle wazne dla osob
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 mały arbuz bez skóry i pestek, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukier puder, 1 łyżka sok z cytryny z arbuza usunąć pestki i
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby
W Mojej Kuchni Lubięagrest można szybko obrać zwłaszcza dojrzały bez uszkadzania owocu obcinając ogonki nożyczkami do skórek pomysł sprawdzony, w ten sposób obrałam szybko 5 kg agrestu..................POLECAM.....
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1
W Mojej Kuchni LubięPrawie koniec lata ..ale koniec wakacji...i pora na lody..takie lody można zrobić o każdej porze roku..nie tylko latem.. Kiedyś już robiłam takie
Moje domowe kucharzenieNie wiem jak Wy ale ja w kuchni bez wagi obejść się nie mogę..Przygotowując posiłki z mięsa itp nigdy nie ważę mięsa, ale już przy
Moje domowe kucharzeniebiałka , 5g tłuszczy , 12g węglowodanów i 1,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 100g masła orzechowego- najlepiej domowego ( PRZEPIS ) 30g miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miski Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać Ciasto wstawić
peanutbuttermonsterwymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli
kulinarnyswiatdomiPost Domowe hamburgery z kotletem wołowym i serkiem topionym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojezawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje kompoty? Współczesne rodziny wychowane są na colach, pepsi, syropach bez owoców, czy też nektarów z dużą zawartością barwników, czy słodzących dodatków. Nie ma nic lepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam(...)domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można na kompoty przygotowywać na bieżąco z owoców sezonowych. Kompot przygotowałam z umytych mirabelek, całych, bez wyciągania pestek, dzięki temu owoce pięknie wyglądają w słoikach. Owocami napełniamy każdy słoik do pełna (litrowe słoje) wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki cukru waniliowego, zalewamy wrzącą wodą, zakręcamy dokładnie słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzawartość kubki smakowe. Składniki: 6 czerwonych papryk, 6 czerwonych papryczek chili, 500 g cukru, 200 g pomidorów konserwowych bez skóry (jedna puszka lub słoiczek), 1,5 szklanki octu jabłkowego najlepiej domowego , 30 g pektyny jabłkowo-cytrusowa (lub innego środka żelującego). Przygotowanie: Umyte papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne z błonami, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować
SzczyptaSmaQ