Przepis znalazłam na blogu Gatity . Oryginalny pochodzi ze strony Wyrobów Domowych , gdzie można znaleźć mnóstwo cennych rad na temat domowych wędlin. Nie mamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna. składniki (Na 5 kg mięsa) 2500 g podgardla
Stare GaryWafle najprostsze z możliwych . Szybkie i zawsze smaczne. Składniki: opakowanie wafli np. kwadratowych (4 arkusze wafli w opakowaniu) 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Układamy pierwszy
Malinowe Pocałunkiwędlin sprawiła, że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko. Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną. Bez dodatków soli peklujących, saletry. Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być wędzone to nigdy
Malinowe PocałunkiKonfitura malinowa własnej roboty to chyba najlepsze co może być. Robiłam ją już 3 raz (licząc od wakacji) i na pewno nie wrócę do sklepu po
Smaczne ZdroweLabneh, to domowy serek z jogurtu, który w naszych warunkach można przygotować z jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Serek uzyskuje się poprzez odsączania jogurtu, bez problemu każdy może go wykonać samodzielnie w domu. Przygotowanie takiego serka trwa niezbyt długo, po 36 godzinach odsączania labneh jest gotowy. Jeśli ktoś chce to może labneh przygotować z jogurtu domowej roboty. Ja jednak idę(...)przekładamy do szklanego naczynia. Domowy serek z jogurtu można przechowywać w lodówce kilka dni, ale u nas nigdy nie miał okazji stać dłużej. Można również z tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą. Labneh (arabski serek jogurtowy) ma delikatną, kremową konsystencję. Serek ten jest bez dodatków smakowych, więc można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów
Ze smakiem i z pasjąnapojami, np. za kawą mrożoną. ja jestem jej wielką fanką. Kawa mrożona w kawiarni to wydatek ok. 8 zł. A ja Wam pokażę jak domowym sposobem zrobić pyszną kawę mrożoną. To jest jej najprostsza wersja bez zbędnych dodatków, typu lody, posypki, czekolada czy też bita śmietana. Ale jak lubimy kawę mrożoną wypasioną, to nic nie stoi na przeszkodzie by sobie(...)przegotowanej wody i 100 ml mleka. Zamykamy i mocno potrząsając łączymy wszystkie składniki. Odkręcamy i wlewamy kawę mrożona do szklanki, utworzy się na powierzchni mleczna pianka. Smacznego, mamy domowe orzeźwienie za pól darmo. The post Jak zrobić kawę mrożoną? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu(...)pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach ) słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje) do smalcu z jabłkiem pół jabłka cebulka nieduża tymianek 3 gałązki (możemy użyć majeranku
Basia w kuchnirosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam(...)jeszcze smaczniejszy. Przepyszny rosół z perliczki Bardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórek Podawać z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym , lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią). Smacznego
Smaczne ZdroweBułki domowej roboty - takie puszyste, idealne do hamburgerów albo hot-dogów. Ich zrobienie nie jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty
Smaczna PyzaWypatrzyłam ten przepis na cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny
Kulinarne przygody GatitySkładniki: łopatka bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka, oliwa 4 łyżki, marchew 4 sztuki, papryczka chili 1 średnia, woda 3 litry, fasola czerwona 2 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymat
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka
W Mojej Kuchni Lubię... słodkie, a (prawie) bez grzechu;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPisząc ten post zaczęłam się trochę nad tym głowić. Niemniej - chyba każdy zrozumie o co mi chodzi. Ostateczny wybór pozostawiam Wam. Bez względu na to jak nazywacie tę pomidorową papkę, warto włożyć trochę wysiłku, aby wytworzyć ją domowymi sposobami. Zapewniam Was, że domowy keczup jest o niebo lepszy od tego kupnego. Biorąc pod uwagę, że sezon pomidorowy mamy w pełni
Okolice Palnika