lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się
Słodkie PrzyjemnościKolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie
Gotowanie to kochaniekiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni 1/2 szklani soli 1/2 łyżko stołowej peklosoli 1,5 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 5 dużych ząbków
Kulinarne przygody GatityŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to
UgotujmyTo.plSkładniki: 4 sztuki schab bez kości 2 łyżki przyprawa grill o smaku piwa Royal Brand, 2 łyżki olej do przyprawy, 4 łyżki olej do smażenia schab
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5 porcji schab bez kości, - w opisie farsz, 1 szklanka olej rzepakowy, 2 sztuki jajka, 3 łyżki mąka pszenna umyte i osuszone kotlety schabowe dość
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 porcje schab bez kości, 2 sztuki jajka, 2 łyżki czosnek niedźwiedzi Royal Brand, 1 mała papryczka chilli, 3/4 łyżeczki sól morska guerande Royal Brand
W Mojej Kuchni Lubięprzepisu z bloga Cioccolagatto , jednak w trakcie trwania procesu tworzenia zmieniłam zdanie. Zmieniłam proporcje pierwszej warstwy, pozostałe warstwy stworzyłam z czystej czekolady bez dodatków. Zmniejszyłam również ilość herbaty, po prostu czekoladki zrobiłam pod nasz domowy gust. Wyszło pysznie! Tymi czekoladkami zaczęłam przygodę z profesjonalnymi produktami do wyrobu pralinek, czekolad i wielu innych słodkości, które można nabyć w sklepie Patiserka
Blondynka GotujeProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo
wyzwania kuchennekrzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę , drugą tartę , sernik na zimno , domowe lody , jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy, a ich wcale nie ubywa... Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo
Kulinarne przygody GatityPuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać
wyzwania kuchenneNajprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1
wyzwania kuchennePyszna, lekka konfitura bez chemicznych dodatków, także bez białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę cukru trzcinowego i ksylitolu. Jednak z samego ksylitolu można ją również
Smaczne ZdroweWreszcie ziściłam swoje marzenie i przygotowałam domowe czekoladki. W ostatnim numerze „Ale pychoty” dołączone były do niej foremki, które świetnie się nadały do ich domowej
Fabryka pomysłówspecjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka - 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki) - 250 ml maślanki - 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Google. Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków? A może tak … kanapeczkę? A może zmiksowany, kremowy… niczym puch… Domowy twaróg jest wart zachodu, to prawdziwe „niebo w gębie”. Możliwości jego wykorzystania i podania jest baaardzo wiele, ale… każdy
mojewypiekiinietylko