Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzenieorkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży 100 ml wody
Zdrowie na języku :PHiszpanii i Wloch. JAK OBIERAC ? Prawidlowo obiera sie migdaly" na zimno"( po 8-10 godz moczenia w zimnej wodzie),czyli bez namaczania we wrzatku.Dlatego,poniewaz zawarte w migdalach witaminy i mineraly i enzymy ulegaja uszkodzeniu w wysokiej temperaturze. PRODUKCJA DOMOWEGO MLEKA MIGDALOWEGO jest niezwykle prosta.Samo mleko jest bardzo delikatne i subtelne w smaku,a czy blizej mu do wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Takie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już. 4 solone śledzie Zalewa : 3,5 szk wody 1 szk octu 10% 1 łyżeczka białej gorczycy 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego sól do smaku cukier do smaku 2 liście
Ewa w kuchnimakiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz , są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt waniliowy. Jest bez cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak cukier waniliowy . Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaosobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić
Grunt to przepis!pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze - z wanilią, ze skórkami cytrusowymi, z dodatkiem lub bez anyżu, kardamonu czy kopru włoskiego... Czytając te wpisy jeden za drugim, zdecydowałam się przygotować swoją własną przyprawę(...)odróżnieniu od kupnej przyprawy, tu nie ma mąki ani kakao, które stanowią wypełniacz dla tych ze sklepu. Taka przyprawa jest więc zdecydowanie mocniejsza, dawkujcie ją więc z głową. Domowa przyprawa do piernika Składniki: (na 80 g przyprawy) 25 g cynamonu 15 g kardamonu 10 g mielonego imbiru 5 g czarnego pieprzu 5 g goździków 5 g gałki muszkatołowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczkaOd paru dni jestem posiadaczką Cudu kuchennego Tupperware ..czyli naczynia do przygotowania lekkich i zdrowych potraw bez gotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł
Moje domowe kucharzenieTe buraczki robiłam kilka dni temu.. 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 4 łyżki soli
Moje domowe kucharzeniepozytywnych recenzji, nie mogłam więc nie sprawdzić. Pierwsze wrażenie kiedy weźmiemy ją do ręki jest bardzo pozytywne. Bardzo ładne wydanie, twarda okładka, dobry papier... no i te zdjęcia. Proste, bez natłoku dodatków i po prostu piękne. Wystarczy otworzyć na "chybił trafił" na którejkolwiek stronie i książka nas zauroczy. Mi osobiście najbardziej przypadły do gustu pomysły i inspiracje , których znajdziecie(...)jest to prawdziwa encyklopedia "drobnych" wypieków . Ciastka, ciasteczka z czekoladą i bez, na choinkę i pod choinkę ;) Jednak jak sama nazwa wskazuje na "słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe przygotowane z greckiego jogurtu i mnóstwo
Kraina Tysiąca Smakówobraną włoszczyznę dodać ziele angielskie i liście laurowe - na niedużym ogniu gotować ze 2 godziny bez przykrycia pod koniec gotowania wsypać kucharek, pieprz mielony, do smaku dodać magę kucharka makaron wałkowany 4-jajeczny gotować wg zaleceń z opakowania - makaron jest smaczny i prawie jak domowy podać gorący rosół z makaronem, kawałkiem mięska, marchewką, natką pietruszki......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFood