Chleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować
Moje domowe kucharzenieCześć! Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc jeśli chcecie zrobić prawdziwą, domową konfiturę, to teraz jest na to idealna ( i ostatnia) chwila. Postanowiłam, że konfiturę wykonam bez żadnych żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem
Pora coś zjeśćsklepach leży japońska soba i jakiś ekologiczny holenderski a polskiego brak. Na szczęście mąkę gryczaną kupuję bez problemu i robiłam z niej już różne ciasta czy bliny, zwykle jednak mieszając ją z mąką pszenną. Dziś postanowiłam spróbować zrobić sama właśnie domowy makaron z samej mąki gryczanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalubi masła orzechowego? Pewnie znajdą się jacyś przeciwnicy, natomiast ja bez wątpienia uwielbiam! Dlatego też postanowiłam zrobić to cudo sama. Wystarczy odrobina dobrej woli, trochę cierpliwości i... dobry blender! A satysfakcja niesamowita. Składniki: 300 gram fistaszków (ja użyłam te w łupinach) 2 łyżki masy krówkowej 2 łyżki wody Fistaszki pozbawiamy łupin i brązowej skorupki. Wrzucamy do blendera i blenderujemy(...)wymaga to niestety długotrwałego blenderowania na gładki krem). Następnie dodajemy dwie łyżki masy krówkowej, wodę i blenderujemy ponownie na jednolitą masę. Przekładamy do słoiczka i gotowe! Możemy się cieszyć domowym masłem orzechowym
Mango Papajapuchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki . Przepis ten umieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Domowe bułki do hamburgerów Składniki na 8 dużych bułek: 1/3 szklanki mleka w proszku
Kulinarne przygody Gatitydumne nie mogłyśmy być, bo już paręnaście godzin po schłodzeniu (a chłodził się przez noc), o torcie słuch zaginął. Każdy maczał w tym palce, my również, więc obyło się bez skazańców. Wyrok jednak paść musiał. Obwieszczono go nam w mrocznej, piekielnej kuchni - męska strona z szałem w oczach (bo jak to? już tortu nie ma?) zakomunikowała, że mamy to powtórzyć(...)się na 1 dokładce. Skończyło się tak, że, się... skończyło na serio. Tyle tego dobrego. Dziwne uczucie niedosytu i bunt załogi domowej - bo jak to tak, zrobić ZA MAŁY torcik. Usiadłyśmy więc i myślimy - ten tort był bez okazji, więc teraz wypadałoby zrobić kolejny z okazji... dobrego tortu nr 1. :) Z tego miejsca pozdrawiamy Was ubabrane masą
Wypisz WymalujUwielbiam domowe lody, sporo już ich w te wakacje przygotowałam, jednak do tej pory wszystkie lody przygotowywałam bez maszynki, z błahego powodu, nie miałam maszynki. Ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, jednym z produktów była maszynka do lodów. Bez zastanowienia wybrałam właśnie Severin EZ 7402 (Maszyna do lodów) Przygotowałam lody(...)należy zamrozić wkład przez 24 godziny, masę na lody należy schłodzić , kręcenie samych lodów zajmuje do 45 minut, dalsze mrożenie masy zużycie prądu z powodu stosowania naturalnych składników lody domowe są droższe niż ze sklepu Więcej informacji o użytkowaniu i do domowej produkcji lodów można znaleźć na stronie sklepu w opisie produktu i instrukcji obsługi dołączonej do maszynki. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięboczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;) Domowy pasztet z królika – składniki: 1 królik ok. 1.3 kg ok. 400 g łopatki(...)różowa. 4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić. 5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku i gałki muszkatołowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać odrobinę bulionu
UgotujmyTo.plZakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił, bo chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie
Made By Mom And SonDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylkoniewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprz domowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia, do miękkości na małym ogniu. Miksujemy na gładką masę i jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, wstawiamy na malutki ogień
chwile dla mnienastępnie pokrojone jak chcesz oliwki. Oliwka i ziarna nadadzą charakteru całości. Wymieszaj, popieprz, posól i posyp ziarnami, gotowe. Nałóż pastę na domowy chleb...i wierzcie mi... to naprawdę zdrowe i pożywne śniadanko i syci będziecie do obiadu , bez potrzeby podjadania. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo i idelalnie skomponowanych, w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel
Z Kuchni Do Kuchninawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam się do ich upieczenia. Efekt? Naprawdę genialny. Bułeczki są lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj wróciłam smakami do USA, gdzie sos bbq używany jest bardzo często. Na miejscu można bez problemu kupić na prawdę dobry gotowy sos i do tego za bardzo niską cenę. Ale w Polsce to już nie jest takie proste. Dlatego postanowiłam spróbować moich sił w amerykańskiej kuchni i przyrządzić go w domu. Podczas pobytu w Stanach bardzo często oglądałam(...)blogu :) Ale póki co jestem naprawdę zadowolona ze smaku, tym bardziej, że przyrządzałam go po raz pierwszy. Tak więc mimo wszystko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem :) DOMOWY SOS BARBECUE (składniki na porcję 2 razy większą niż na poniższym zdjęciu) Składniki: - 1,5 szklanki keczupu - 1/3 szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki brązowego cukru - 2 łyżki musztardy - 1 łyżka sosu
Zgrabne Gotowanie