kubka, - Mascarpone, 1-2 łyżki, - Pieprz Czarny do smaku, - Pieprz Cayenne, do smaku, - Pieprz kolorowy, do smaku, - Chilli, do smaku, - Oregano, do smaku, - Rozmaryn, do smaku, - Przyprawa warzywna domowa typu Vegeta, do smaku, - Cukier trzcinowy, 2 łyżki - oliwa z oliwek, 2 łyżki, + ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy(...)wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła. Wkładamy na nią rozkrojone pomidory, paprykę, cebulę
Wypisz Wymalujchcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze. I jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej kostce bulionowej ! Domowa vegeta Składniki: 1 kg marchwi 200 g pietruszki 250 g selera 2 pory 5 dag suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu(...)piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji. Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam drobniutkie kawałki
Kulinarne przygody GatityWyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ:- kapusta - główka,- cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU
Wypisz Wymalujmasła 1 jajko 20g świeżych drożdży 4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka
Smakołyki BerenikiPrzygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian sodu i konserwanty. Domowa składa się z suszonych warzyw i dobrej jakości przypraw z wyważoną dawką soli. Podaję przepis, który odpowiada mojemu smakowi, dobór przypraw i ich ilość można spokojnie modyfikować w/g własnych preferencji kulinarnych. Polecam :) Składniki - włoszczyzna
Kuchnia z widokiem na ogródrozmaryn z maliną, Dzisiejszy przepis będzie pierwszym z serii testów - do mojego kurczaka z cukinią użyłam przyprawy Knorr, sosu włoskiego z suszonymi pomidorami. Oczywiście możecie zastąpić ją domową mieszanką przypraw. Taki sos będzie idealny do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Smacznego:) 500 g piersi z kurczaka, mała papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek bulionu drobiowego, kilka łyżek
Lekcje w kuchniprodukty ekologiczne i lokalne . Gotowanie jest najczęściej wykorzystywaną formą obróbki cieplnej, patelni używamy tylko czasami. Chemiczne dodatki i konserwanty (np. Glutaminian sodu w popularnej Vegecie ) zastępujemy domowymi mieszankami przypraw i ziół (Sprawdź w pełni ekologiczną, robioną przez Nas ręcznie domową vegetę Tutaj tylko w tej chwili w obniżonej cenie!). Ale czy na pewno znacie podstawowe
IzaGotujemięso podczas peklowania. Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron. Można gotować szynkę jak w tym przepisie Szynka domowa gotowana przez ok. 90 minut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Ale ja tym razem gotowałam szynkę innym sposobem tzn. podobnie(...)przepisie Szynka gotowana pikantna tylko czas wydłużyłam do 2 x 10 minut ze względu na to, że szynki były w siatce masarskiej. Do zimnej wody dodałam wszystkie wyżej wymienione przyprawy wraz z majonezem i musztardą , włożyłam szynki, zagotowałam wodę, gotowałam szynki na małym ogniu 10 minut. wyłączyłam i studziłam, przez noc szynki leżały w zalewie. Na drugi dzień znów zagotowałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak zazwyczaj używam domowej wersji kostki rosołowej, która nie zawiera sztucznych dodatków i aromatów. W ostateczności można też użyć gotowej sklepowej kostki, ale z doświadczenia wiem, że ciężko u nas dostać taką, która zawiera tylko naturalne składniki. Chyba, że wiecie gdzie takie kupić to dajcie znać w komentarzach. Poniżej propozycja na mieszankę ziół i przypraw, która z powodzeniem może zastąpić(...)chilli Przygotowanie: Na spód słoika dajmy bazę naszej zupy, czyli coś co zamieni nasze warzywa zalane gorącą wodą w pyszną, pełną aromatu zupę. Na 500ml słoik dałem łyżkę domowej mieszanki przypraw, łyżeczkę pasty miso i dwie łyżeczki sosu sojowego. Możecie użyć zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości. A w miejsce sosu sojowego można
PaleoLife500 g naturalnego miodu (rodzaj dowolny) 500 g cukru 200 g masła 1 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przyprawa do
Pij soki wyciskaneWszyscy czytający nasz blog wiedzą, przygotowanie wędlin domowych to nie jest dla nas problem, to dla nas czysta przyjemność i wyzwanie. Staramy się za każdym razem aby wędlina domowa była pyszna w smaku. Tym razem zaopatrzyłam się w dwa chude, dosyć cienkie kawałki schabu po 1,5 kg każdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte(...)kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól z pieprzem w młynku Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu po 1,5 kg. Przyprawy sypiemy też na dno blaszki i układamy w niej oba kawałki schabu. Blaszkę ze schabem wstawiamy do lodówki na 3 dni, każdego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio dostaję od Was wiele zapytań w zakresie różnych kulinarnych kwestii np. mrożenie owoców/warzyw, czy można mrozić puree z owoców albo jak przygotować domowe mieszanki przypraw. Zagadnienia te nie muszą być oczywiste dla każdego. Każdy kiedyś zaczynał swoje przygody w kuchni i wiem, że początki są trudne i rodzą wiele pytań, dlatego postanowiłam, że na te nurtujące Was pytania
Fabryka pomysłówZimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny posiłek, idealny na taką porę jak teraz. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdziś matka - 40+, córka 20+ i ich gromada do wykarmienia (a więc rozpiętość metryczkowa jest spora.SKŁADNIKI:- 3-4 pory,- 2-3 ziemniaki,- 2 cebule,- duża łyżka masła,- przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny,- śmietana 18% - w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory dokładnie myjemy, wypłukując piasek. Obcinamy stopkę. Kroimy na pół wzdłuż
Wypisz Wymalujkawałki ogórka kiszonego - 4 paski słoniny - ok. 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka - odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą musztardy. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek
Kraina Tysiąca Smaków