kiszonego, czasami na takie proste rzeczy też przychodzi mi ochota. PRZEPIS NA CIELĘCINĘ W SOSIE PAPRYKOWYM - 2 porcje cielęciny - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka przyprawy papryki słodkiej - 200 ml sosu paprykowego (domowej roboty ) jeśli nie masz użyj passatty pomidorowej - łyżeczka skrobi ziemniaczanej - olej Cielęcinę kroimy w kostkę taką 2 cm na 2 cm, podsmażamy na oleju wraz
SMYKWKUCHNIkości 2 marchewki 300-400 g kapusty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 papryka, np. żółta Garść siekanej pietruszki 1 jabłko 1 por 500 g koncentratu pomidorowego domowego lub z kartonika 2 szklanki wody Przyprawy do kapusty: sól, pieprz czarny mielony, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu jabłkowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, kurkuma Wykonanie: Schab
Przepisy Babcikostki margaryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 8 łyżek keczupu pikantnego - ja użyłam domowego keczupu z dyni 2 kostki rosołowe przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Ewusiowe Smakiimprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej
Kuchnia z widokiem na ogródobiad :) Powiem tak wyszły przepyszne. Polecam :) Składniki : - pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona ) - olej 2 łyżki - pietruszka suszona 1 łyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb ) Wykonanie Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi ręczniczkami. W małej miseczce przygotowuję marynatę: olej mieszam z pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Powstałą marynatą
Kuchnia z widokiem na ogródficie" przedstawiamy pomysł na szybką, zdrową, chudą wędlinę do kanapek. Filet z kurczaka świetnie sprawdza się w tej roli, wystarczy dodać do niego ulubione zioła i przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia. Domowa wędlina z kurczaka SKŁADNIKI: 1 duży podwójny filet z kurczaka 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz suszona natka pietruszki Przygotowanie: Podwójny filet
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSpaghetti Napoli...Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym.Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw.Całość posypana parmezanem.Klasyka gatunku.Zapraszam do spróbowania!Składniki:300 g makaronu spaghetti
Gospodyni MiejskaDomowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Składniki : ok. 400 g filetów z białej ryby koperek pietruszka pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety z ryby kroimy na paski o wielkości ok. 4 x 12 cm (pamiętajmy
Słodka StronaNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy
Ogrodnik w podróżyodnosi się do wielu innych past przygotowanych tą samą metodą, ale z innych, lecz podobnych składników. Czy można używać nazwy “pesto” do domowej pasty z prażonych orzechów laskowych, suszonych pomidorów, rukoli, oliwy i przypraw? Nie wiem, ale wiem, że jest przepyszna i podobnie, jak to tradycyjne pesto jest bardzo wszechstronna. Warto eksperymentować bo w domowej kuchni nie musimy
Tajemnice SmakuKażdy to wie, że najlepsze domowe wędliny, wiemy co jemy i doprawiamy pod swój smak. Zachęcam do zrobienia mielonki drobiowej, przyprawy można dobrać samemu. Mielonka jest smaczna, lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :) domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka(...)czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet. Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta. Przekładam masę mięsną do woreczka i odstawiam na całą noc do lodówki. Po tym czasie wkładam
Takie tam pichceniemoże być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe, czyli takie, które możemy przechowywać aż do 6 miesięcy, półtrwałe, które przechowujemy maksymalnie miesiąc, a także nietrwałe, które(...)zjeść. Domowego wyrobu wędlin trzeba się nauczyć tak jak każdej innej czynności. Wiadomo, że praktyka czyni mistrza, więc przed nami wiele mniej lub bardziej udanych wędlin, z których wyłonimy te najbardziej nam smakujące. Przepisów w internecie znajdziemy mnóstwo, jednak pamiętajmy, że im prostsza receptura, tym smaczniejsza wędlina. Nie warto tłumić jej naturalnego smaku dodatkowymi aromatami, czy nadmiarem przypraw. Wyrób własnej
Kuchcik gotujeprzyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy całe jajko i dolewamy mleko
Słodkie okruszkipropozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki, schabie ze słoika, schabie karkowym z pończochy, schabie pieczonym w przyprawach, podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu(...)kiełbasa drobiowo-wieprzowa, na którą przepis wypatrzyłam u Bożenki na blogu Smakowe kubki. U Bożenki zobaczycie całą fotorelację z procesu produkcyjnego. Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki:500 g kurzych piersi500 g szynki wieprzowej3 płaskie łyżeczki soli peklowej1/2 łyżeczki pieprzu1 przeciśnięty ząbek czosnku3 pełne łyżeczki żelatyny1 pełna łyżeczka ziół
Kulinarne przygody Gatity