suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią porcję suchych składników. Masło/ margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C. Dobre jest wstawić tortownicę w większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku i tłuszczu może wypłynąć z tortownicy. Smacznego
Passion of CookingTłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka oraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto
Tradycyjna kuchnia Kasiponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko-pączków czekamy
Jak gotować i nie zwariowaćNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka
Bulliochwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry poranek:) Składniki na ok. 35 ciasteczek: Na ciasto: 35 dkg mąki pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru
Maślane ciasteczkojego puszystość. Na początku ciasto będzie lepić się zarówno do rąk jak i do blatu. Jak sobie z tym poradzić?? Nie polecam obficie podsypywać ciasta mąką, ponieważ po upieczeniu będzie twarde, suche i nie dobre. Dobrym rozwiązaniem jest wysmarowanie blatu oraz dłoni olejem. Ręczne wyrabianie trwa najczęściej 10-20 minut i trzeba przyznać, że jest to praca(...)cierpliwych. Jeśli nie mamy chęci ani czasu na ręczne wyrabianie możemy wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przyznam się, że bardzo często korzystam z tej opcji. Jest szybsza i mniej pracochłonna. Dobrze wyrobione ciasto jest bardzo elastyczne za sprawą glutenu, który uwalnia się z mąki podczas długiego wyrabiania. W łatwy sposób można sprawdzić czy ciasto jest prawidłowo wyrobione
Nastoletnie Wypiekaniełyżką cedzakową na papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy. Przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem Czy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybko rośnie to znaczy że jest dobry. Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką
Eli GotowanieSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka
cucinareSmaczne bułeczki drożdżowe to idealne rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Zrobienie takich bułeczek nie jest trudne, a w smaku są naprawdę dobre. Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2 żółtka Farsz: - 1 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie
Pan i Pani Smith w kuchniłakomstwo. A jako osoba mająca obsesję na punkcie deserów, ba, wręcz od nich uzależniona, muszę mieć w kulinarnych repertuarze kilka przepisów, które pozwolą wyczarować coś dobrego w celu błyskawicznego zaspokojenia słodkiego głodu. Uwielbiam ciasta, jednak w takich awaryjnych momentach perspektywa czekania, aż się upieką i przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy
Roślinna - blog wegańskikogo: dla fanów budyniu dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem
Mania Wypiekaniastopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ja dekoruję i urozmaicam je cytrynową galaretką i plasterkami cytryny, ponieważ przepadam za kwaśnymi ciastami... W wypadku tego ciasta nie dodanie do niego niczego nie jest dobrym pomysłem.. samo w sobie jest smaczne, jednak dość suche. Tak, czy siak, polewa jaką by nie była na pewno się przyda. Następnym razem wypróbuję
Kuchenna Kontrrewolucyazapraszam Was na kolejną pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru
Ala piecze i gotujeDzień Dobry! Na talerzach wczoraj pojawiło się cukiniowe brownie. Ciasto jest bardzo czekoladowe, jednak trochę zdrowsze od oryginalnej wersji brownie. :) Składniki: 3 szklanki startej cukinii, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego (może być waniliowy), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki kakao, 5 łyżek brązowego cukru, Gorzka czekolada lub drobinki czekoladowe, Jak przygotować? Cukinie
Chocolate Stop TemptingBrownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :) Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez(...)cukru 1/3 łyżeczki soli 250g jogurtu naturalnego 350g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Smakowy Raj