dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:93/464)

Pleśniak 169

Egzaminy zdane na 5.. i teraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów. Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka. To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta.  Ja wzięłam przepis od DOROTUS . Składniki: 3 szklanki mąki

Na słodko lub wytrawnie
pizza na cienkim spodzie 177

dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać pozostałe składniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników.  Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misy Z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować

Stare Gary
Angielskie ciasto ucierane 200

blogu, gdybym dzisiaj nie postanowiła zrobić małego przeglądu zdjęć, które mam na dysku. Pamiętacie jeszcze mój torcik w kształcie lalki? Ciasto powstało zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC, ale trochę go doprecyzowałam  i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany(...)owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś 180 g, a i tak było dość słodkie) 225 g bardzo miękkiego masła 4 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Ratunku obiad
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 363

Kolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej

Niezły Młynek
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 200

Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy.  Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki .  Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden z popularniejszych na rynku. Ja wykorzystałam go dość nietypowo bo do przygotowania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto 3 bit 429

ciastem formę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem ciacho wkładamy na parę godzin do lodówki aby herbatniki nam zmiękły. Dobrym rozwiązaniem jest zrobić powyższe czynności wieczorkiem (zajmuje to 20-25 minut + wystudzenie budyniu) i zostawić ciasto w lodówce na całą noc gdyż spowoduje to że nie będziemy tracić czasu na oczekiwanie a im więcej godzinek tym bardziej

Kuchenne Wariacje
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 189

tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy: 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej dobrej jakości z młyna jeśli macie w okolicy 30 dag dobrej jakości margaryny lub masła 4 żółtka, najlepiej wiejskie  1 szklanka mleka szczypta

Apetyczna babeczka
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 249

naleśniki mogą być wykonane z wyprzedzeniem – odgrzewany je później w kuchence mikrofalowej lub odsmażamy, gdy jesteśmy gotowi do jedzenia. Samo ciasto możecie również przygotować wcześniej i smażyć świeże naleśniki tuż przed ich podaniem.   Będą dobre zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia. Ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że nawet mocno zawinięte nie połamią się, w przeciwieństwie(...)naleśników z klasycznego ciasta. Ten przepis wykorzystacie z powodzeniem np. do zrobienia mięsnych krokietów. Naleśniki z ciasta parzonego nie popękały mi przy zawijaniu, nawet po 3 dniach w lodówce. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski należy wbić całe jajka, wsypać sól, cukier i mąkę oraz wlać maślankę. Ciasto trzeba rozbić trzepaczką balonową lub mikserem do czasu, aż będzie

Karo in the Kitchen
Migdałowiec 234

dopiero teraz postanowiłam je zrobić. Dlaczego? Znalazłam go bowiem w norweskiej książce kucharskiej którą nie dawno zdobyłam. Stwierdziłam, że to będzie dobry początek przygody z przepisami z kuchni norweskiej. Oczywiście nie jest to żadne tradycyjne ciasto w tym regionie. Ot tak po prostu ktoś wrzucił taki przepis do działu z deserami. Ciasto jest bardzo smaczne więc na pewno nie będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
KRUSZAWIEC 192

Kruszawiec, skubaniec, pleśniak... w różnych miejscach, różnie nazywany, "chodził" za mną już długi czas. Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu. Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu. Jednak(...)samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta. Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :)Składniki:250g margaryny1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka500g mąki pszennej2 łyżeczki proszku

Walijskie Pichcenie
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 195

przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić ser i przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy(...)zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy  o kilka minut dłużej niż świeże. PIEROGI RUSKIE Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 600 g mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 270 ml wrzącej wody 2 łyżki stopionego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto

Naturalna Kuchnia
Czekoladowa szarlotka z budyniem 195

Postanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym ciastem ! :) Jest przepyszne i wszystko do siebie idealnie pasuje. A oto przepis :Składniki na ciasto:4 szkl. mąki3/4 szkl.kakao (dałam 1/3 i też wyszło dobre)1 szkl. cukru4 żółtka1,5 kostki margaryny - może być zwykła, nie ma to żadnej różnicy2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę wymieszać z kakao, tak żeby(...)miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika.Nadzienie:1,5 kg jabłek4 łyżki cukru2 budynie waniliowe z cukrem0,75 l. mlekabułka tartakisiel4 białka + 1/3 szkl

charlotte gotuje
Piętrowiec - metrowiec 113

Udało się! W poniedziałek dostałam przedłużenie umowy o pracę :-) Co prawda jeszcze nie na czas nieokreślony, ale jestem chyba na dobrej drodze. Postanowiłam to małe święto uczcić czymś słodkim i dlatego powstało to ciasto. Do tej pory tylko patrzyłam na jego wykonanie i wydawało mi się strasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Ciasto jest mega proste, choć czasochłonne - ale można

peggiwkuchni
Tort śmietanowy z musem truskawkowym 138

Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki:    biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) :        6 jajek(...)rozbełtać widelcem. i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe.    masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać

Amatorka kuchenna
Ciasto pijana śliwka 148

już od jakiegoś czasu krąży w sieci. Postanowiłam je w końcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre.  Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki:  biszkopt   1 szkl. cukru   1/2 szkl. mąki pszennej   1/2 szkl. mąki ziemniaczanej   5 jajek

Smaki Natalii