dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:95/464)

Pizza bezglutenowa z mąki ryżowej 238

zauważyłam że większość przepisów na ciasto ma konsystencję " śmietany"... Więc do tradycyjnego przepisu dodałam więcej ciepłego mleka by doprowadzić ciasto właśnie do takiej konsystencji..Ciasto wyszło miękkie, puszyste i o dziwo w smaku bardzo dobre...;) nawet da się trzymać w dłoni... Składniki: 300 gram mąki bezglutenowej ja zastosowałam 200 gram ryżowej i 100 gram kukurydzianej + do posypania łyżeczka

NaKońcuJęzyka
biszkopt a la tiramisu 204

kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Biszkopt ala tiramisu 219

kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy

prawdziwe jedzenie
SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KAKAOWYM 258

słonecznie. Ciekawe na jak długo.  Jeżeli doskwierają Wam zimowe szaleństwa pogody, proponuję upiec sobie taki pyszny i łatwy serniczek. Z jeszcze lekko ciepłym ciastem usiąść na kanapie, otulić się w miękki koc, posłuchać dobrej muzyki i zwyczajnie odpocząć. Tylko zimą jest tak romantycznie :). Poniżej moja prozycja muzyczna :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Pączki 257

jedliśmy z powidłami śliwkowymi, ale oczywiście można dać dowolną konfiturę np. z róży. Najważniejsze w przygotowaniu pączków jest ich smażenie. Dlatego istotne jest dobre rozgrzanie tłuszczu (powoli, na małym ogniu) oraz dodanie do ciasta spirytusu (wtedy ciasta nie pochłania tłuszczu). Niektóre przepisy zawierają olbrzymią ilość żółtek i masła - ten wg mnie zawiera przyzwoitą ich ilość a pączki są przepyszne

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżówka z rabarbarem i różą 187

wiosna, to drożdżówka z rabarbarem, nie ma opcji!  A jeśli drożdżówka to przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko

Garniec Magalie
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 268

Przepis znalazłam tutaj  . Ciasto robiłam zgodnie z przepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z

Stare Gary
Maślana tarta z owocami leśnymi 168

charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn(...)żółtka jajek 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 50 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy

Poezja smaku
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 269

jest trudne w przygotowaniu i nie jest za słodkie. Nie do końca przekonuje mnie nazwa Waniliowiec, ale ciacho jest bardzo dobre, więc polecam - wszystkim gościom smakowało! Dla kogo: dla łasuchów dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących ciasta z budyniem Składniki na ciasto: 250g masła (ew. margaryny) 250g cukru pudru 30g kakao 250g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej

Mania Wypiekania
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 214

polecamy? Zdecydowanie.Choć jak się tak teraz zastanawiamy, konsumując po ostatnim kawałeczku, to mamy wątpliwości czy robimy dobrze dzieląc się czymś tak dobrym! :)))Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów. Oto kilka przykładów:Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka

Wypisz Wymaluj
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 298

Pyszna puszysta szarlotka.  Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki.  Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki

Walijskie Pichcenie
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 231

chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji(...)chwilę. Chleb posiada certyfikat najwyższej jakości, nadany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”, oraz jest wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprócz chleba na listę produktów tradycyjnych wpisane zostały również: makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami, wszystkie produkowane w piekarni IZA. Obdarowani na drogę ponad 2 kilogramowym jeszcze ciepłym

królestwo garów
Klasyka smakuje truskawą 209

galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie truskawkami, zimą z czymś z puszki. Z czasem przegrał z bardziej fikuśnymi ciastami i ptyśkami od Gondka. Nie było go na naszym stole od dobrych paru lat. Aż nie przypomniałam go sobie i nie było odwrotu.  Jeszcze mała notka. Zazwyczaj staram się podawać ilości w gramach(...)Jestem pewna, że mimo to sobie poradzicie:-) A! I podwoiłam ilość, bo coś mi jeszcze zostało z tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku

les mirabelles
Fale Dunaju z advocatem 201

wersja popularnego ciasta 'Fale Dunaju', inna, bo z podstawowego przepisu na to ciasto został tylko wzór- czyli fale, które powstają dzięki opadającym wiśniom.Ciasto jest wilgotne, miękkie i z delikatną nutą advocatu, wyborne i dobre, naprawdę dobre!Gorąco zachęcam Was do tego wypieku, szczególnie wtedy, kiedy szykuje się Wam jakaś uroczystość, albo też impreza ze znajomymi- moje 'Fale(...)advocat.Odjąć 3 łyżki mąki, a resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy.Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać.Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką.Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną.Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania