Uwielbiam szybkie, dobre i zdrowe jedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co
Niezły MłynekMelba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo, owocowy... Mmmniam :) Idealny dla ludzi na diecie bez.. mleka, nabiału, fodmap, dla wegan i dla każdego kto lubi po prosu dobre i zdrowe jedzenie :) Przygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne, dlatego polecam spróbować - zamiast ciasta z cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka
pyszne zdrowościWitam Wszystkich! Na wstępie, wszystkiego dobrego, pysznego i aromatycznego w Nowym Roku! Cały 2015 był jedną wielką niespodzianką pełną spełniania marzeń, życzę Wam i nieskromnie sobie, spełnienia wszystkich naszych marzeń, bo warto je mieć i spełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim(...)gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto. Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie
Kuba Gotujeznikomą ilość cukru ( gdyby nie ta polewa, ale nie dajmy się zwariować coś się człowiekowi od czasu do czasu należy). I coś super, ciasto wyrabiamy widelcem, nie ma mycia miksera! Z resztą kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo - naczyniowy. Zawiera flawonoidy które uprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć oraz skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Zawiera mnóstwo antyoksydantów które walczą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki
kawawszklanceDzień dobry! Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę! A więc... Do dzieła! Składniki: 340 g mąki pszennej typ 500 230 g masła(...)dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy. Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegomnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%) - 3 białka - kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g) - 1/2 szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej
Kuchnia Elliejest doskonała, stwierdzenie tego faktu pozostawiam wam. Bo zachęcam do zrobienia jej, nie będziecie zawiedzeni. Mogę tylko powiedzieć, że jest naprawdę dobra. A zrobiłem ją zupełnie przez przypadek. Chciałem zrobić inną tartę. Przygotowałem ciasto, wziąłem się za robienie farszu... I patrzę nagle, że nieco się zagalopowałem, nie mam składników na tę tartę, którą zaplanowałem. Tak jakoś wyszło, zdarza się
Marder&Marder ManufactureCiasto idealne na jesienne popołudnia… Z kubkiem gorącej, rozgrzewającej czekolady… Z dobrą książką, chwilą relaksu… Z wyglądu proste, nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki i już prawie gotowe. Do tego nutella, cynamon, orzechy laskowe… Mięciutkie w środku, otoczone pętelką nutelli, posypane orzechami. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 175 g drobnego cukru brązowego 3 jaja(...)Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę, cynamon i mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy je po nutelli, robiąc ‚esy-floresy, tym samym przykrywjąc
Made By Mom And Sonziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje(...)zlepianie pierogów, tak nauczyłam się w pracy w barze :) I tak oto wygląda mój gotowy farsz do pierogów. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów. Jeżeli ciasto będzie
W Moim Magicznym DomuZima rozpanoszyła się na dobre, a że my za zimą nie przepadamy, toteż trzeba było sobie jakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanieteż będziemy świętować. No dobra, niech już będzie...Nie miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan(...)skórki i pokroić na kawałki.Serek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać.Sok z cytryny wymieszać z alkoholem.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć resztę marcepanu, wyłożyć resztę owoców i kremu. Przykryć trzecim
Pożeraczka, czyli raz adobrzeraczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy
pieprzny smaczekrano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone , była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja, aż się wierzyć nie chce, że to Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica
greenscarf