opisać to ciasto. Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe
Jedzeniomaniadoprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne, że poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki Pół kostki miękkiej margaryny lub masła 6 łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie
Fabryka pomysłówNajchętniej przygotowuję potrawy z wykorzystaniem świeżych i dobrej jakości produktów. Błądząc między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa
kulinarnyJaCiasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej
Aga w kuchniabsolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego(...)cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć
Wyprawy kulinarneciastem na wszystkich rodzinnych przyjęciach był cytryniak mojej mamy. Próbowałam go piec wiele razy i niestety nigdy nie wyszedł nawet w połowie tak dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki
Ciastkozercyżalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis
MODA NA BIOMimo, że wolne od szkoły, to jednak trochę chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreamsdodałam rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam. Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę(...)lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami. Kochani użyłam mąkę ulubionej firmy Kłos Pol , nic nie poradzę lubię mówić o tym co dobre i wiem , że mi służy nie tylko do ciast czy pieczywa. Różne produkty mam tej firmy i serdecznie polecam
Różowa kuchniabył powalający. Masa bardzo smaczna przypominała rzeczywiście smak batonika jednak w połączeniu suchym biszkoptem nie była rewelacyjna. Czegoś mi brakowała w tym cieście. Może biszkopt powinien być czekoladowy? Hmm myślę, ze to dobry pomysł. Następnym razem spróbuję poeksperymentować. Składniki: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 szklanki mleka niepełna szklanka cukru
ciastkarnia na kruchym spodziewyłożyć papierem do pieczenia (można papier „przykleić” do blachy, smarując ją w kilku miejscach masłem) . Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego włożyć ser (odlewając ewentualną wodę z sera – dobry ser wiaderkowy jej nie ma) i miksować przez około 2 minuty , do uzyskania gładkiej konsystencji (wyłączając od czasu do czasu i zeskrobując ser ze ścianek(...)laski wanilii 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii Ubić pianę ze wszystkich białek i delikatnie w 3 partiach wmieszać ją do masy serowej. 3 białka + 4 białka Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika. Białą część ciasta zetrzeć i równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównując wierzch łopatką. Posypać startym ciastem kakaowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
Moja Delicjakawałkiem brownie. Niesamowite, że to ciężkie gliniaste ciasto, a właściwie zakalec tak dobrze regeneruje. Najgorszym pomysłem na jaki mogłam wpaść, to upieczenie tego ciasta wieczorem. Takie ciepłe brownie jest po prostu oszałamiająco dobre. To absolutnie uniemożliwia pozostawienie go do rana w nienaruszonym stanie. Przyznam się otwarcie, że mój czekoladowy nałóg obudził mnie w nocy i poszłam po jeszcze jeden(...)czekolady. Rozpuścić razem na minimalnej mocy, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać z łyżką alkoholu. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Następnie dodać mąkę, migdały, sól i kakao. Energicznie wymieszać, żeby ciasto było jednolite. Na koniec do masy wmieszać wiśnie (część można odłożyć i rozsypać na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 30-35 minut. Wbity w środek brownie
Pełny talerzczekoladowe udekorowane bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami i pistacjami. Spód ciasta jest lekko wilgotny o pysznym smaku czekoladowym, nadziany posiekanymi pistacjami. Połączenie ciasta czekoladowego z bitą śmietaną z mascarpone i sezonowymi truskawkami oraz pistacjami było bardzo dobrym wyborem, idealnie do siebie pasują. Całość smakuje obłędnie i na jednym kawałku się nie poprzestanie ;-). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu! CIASTO
Zakątek rozkoszy kulinarnychtężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby galaretka nie byłą zbyt płynna gdyż w przeciwnym razie rozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto jest zjadane w błyskawicznym tempie..albo np.jak coś robię wieczorem lub nawet w nocy to nie ma warunków do robienia dobrych zdjęć [trza chyba kiedy zaopatrzyć się w lepszy sprzęt fotograficzny]..a pozostawienie fotografowania ciasta następnego dnia do powrotu z pracy czasem nie ma sensu..bo już może jego nie być..więc zdjęcia czasem są jakie
Moje domowe kucharzenie