dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:85/464)

Ciasto z cukinią 134

Już kolejny raz podczas klęski urodzaju (no dobra, nie jest jeszcze tak źle) ratuje mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus

les mirabelles
Ciasto biszkoptowe " Camargo " 541

ciasta możemy robić blaty biszkoptowe, krążki tortowe lub po prostu małe biszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie.  Polecam ten wypróbowany przepis

Przepisy i porady kulinarne
Pizza 142

cebulkę. Posyp czarnuszką. Połóż plastry sera topionego Lactima  na wierzchu. Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu. I do piekarnika! Na około pół godzinki . Ciasto wychodzi jak z pizzerii, jest cienkie i dobre.  Pizza pyszna i łatwa do zrobienia . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
A to było tak... 109

się mi coraz bliżsi. Pisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć

KUCHARNIA
Darmowy ebook na Tłusty Czwartek 115

Dzień dobry! Nasz ostatni weekend minął pod znakiem wyrabiania ciast, smażenia, posypywania cukrem pudrem i fotografowania, a to wszystko dlatego, aby dzisiaj na mailach naszych newsletterowiczów pojawiła się specjalna niespodzianka. Ebook zawierający porady jak przygotować idealne pączki oraz sześć sprawdzonych przepisów na tłusto czwartkowe smakołyki :-). Jeśli jesteś zapisany na nasz newsletter, sprawdź pocztę, jeśli nie, to nic straconego, możesz się

Pora coś zjeść
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 183

pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek

Bon Appetit Małgorzaty
Najlepsze ciasto z rabarbarem 169

temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - robione na szybko przy okazji ostatniego kawałka ciasta, na które już czaił się konsument. Takie dobre było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura z wiśni 144

Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Tarta ze szpinakiem 170

popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie.  Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny. Podawaj ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też

Z Kuchni Do Kuchni
Czereśnie zapiekane w budyniu 151

zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki:200g czereśni (mogą być mrożone),3 jajka, 120g cukru pudru,450ml mleka, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżeczki

Z miłości do słodkości
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 234

odstępach od siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony. Podaję z pomidorami lub dobrą surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 522

sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2/3 szklanki oleju,2/3 szklanki mleka,5 łyżek dobrego gorzkiego kakao.Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką(...)ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego.Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50-60 minut.Ciasto jest dość wilgotne dzięki zapieczonym w nim owocom. Ważne jest, aby używać dobrego kakao, wtedy otrzymamy prawdziwie czekoladowy smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 152

Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką:  na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 2-3 łyżki(...)pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki  cukru waniliowego 100 g rozpuszczonego masła      Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Rozpustne gotowanie
szarlotka sypana 157

zagniatania, wałkowania, podsmażania jabłek itp. Składniki suche mieszamy i przekładamy startymi jabłkami, posypujemy masłem, pieczemy i już:) Po prostu świetna! Dwie uwagi: tylko użycie prawdziwego, dobrej jakości masła daje gwarancję uzyskania wspaniałego maślanego smaku ciasta i pysznej, chrupiącej skorupki na wierzchu; ciasto musi porządnie ostygnąć przed krojeniem, inaczej może się kruszyć i rozpadać. składniki: ok 1,5 kg jabłek szklanka

6niebo
Ciasto marchewkowe 138

Jesienne wieczory i ranki, przyprawiają mnie o dreszcze..  mgła, zimno, ciemno.. Jednak ta pora roku ma swoje dobre strony. W oczekiwaniu na naszą piękną polską jesień proponuję wam ciasto z marchewki ! Idealnie wilgotne, delikatne, puszyste - pyszne ciasto na zimową herbatę z książką w ręku. To jednak nie wszystko, za sprawą marchwi możemy uzupełnić brakujące witaminy

Garnkowe fanaberie