przepis obiecałam już dość dawno. Ale jest tyle zaległości, każdy o coś prosi i tak się odwleka w czasie. To ciasto powstało metodą prób i błędów, robiłam kilka i każde inaczej. Każde na swój sposób jest dobre, jednak posiada inne walory. Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe. 3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka(...)twardych jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamony litr mleka Ciasto: szklanka manny szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru brzozowego łyżka cukru waniliowego szczypta soli płaska łyżeczka proszku 100 g masła Jabłka a raczej ich smak i rodzaj są bardzo kluczowe w tym wypieku. Od tego bowiem zależy ile cukru i czy w ogóle dodamy. Jeśli jabłka
Dieta moja pasjadzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania.Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już(...)Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym
Smakołyki BerenikiByło na obiad i na lunch następnego dnia. W zamkniętym pudełeczku, w lodówce przetrwało do następnego dnia w bardzo dobrym stanie :) Gorąco polecam czas przygotowania: 30-40 minut ilość porcji: ok 20 pierożków dużych lub 30 małych SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki z tapioki 0,5 szklanki maki owsianej 1- 1,5 szklanka
Lajtkraft food intoleranceMąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki wody gazowanej 40 g drożdży pół łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy Dodatki: kilka plastrów dobrej szynki 15 dag. kiełbasy żywieckiej 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 20 dag. pieczarek(...)Podlewamy letnią wodą i mieszamy. Powinna powstać konsystencja słodkiej śmietanki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne. Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo wodą. Dodajemy również 1 łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało
W kuchennym oknie Ewybanany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi) - 2 łyżki odtłuszczonego kakao (Wawel jest świetny) - dojrzałe awokado (miękkie) Wykonanie ciasta: 1. Zalej rodzynki i zostaw na kilka godzin. 2. Posiekaj orzechy (zależy od tego, jak dobry jest twój blender) 3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane. 4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt
Pland based fillesmaki dominują w przedstawianych dzisiaj muffinach! Przenikają się ze sobą między puszystymi warstwami muffinowego ciasta. Są super! W dodatku bez glutenu, dlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :) Moja siostra, która zalicza się do takowych, pochłonęła 3/4 całego wypieku - to chyba dobra rekomendacja? :D Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz: Mus: 200g miąższu mango
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOrzechowiec jest ciastem na każdą porę roku, co więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru
cucinareZnalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić. W końcu kilka dni temu kupiłam pomarańczową czekoladę. W Batidzie. Jaka ona dobra!!! Pamiętacie groszki o smaku pomarańczowym ? Tak właśnie smakuje. A potem dołożyłam paczkę żurawiny. Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane. Aaaaa
AZgotuj!babeczki nieco opadły i stały się lekko ,,gumowate". Wydaje mi się, że to za sprawą dużej ilości truskawek, które ciasto zwyczajnie ,,przygniotły" poprzez puszczenie wody, dlatego radzę nie dodawać ich zbyt wiele. Nie zmienia to faktu, że muffinki są dobre, wręcz smaczne, no i ostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu(...)Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150 g mąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem
Kuchnia Elliepodejrzewałam, że słodkie muffinki będą takie dobre z serkiem Almette. Zrobiłam mini test w domu i zasmakowało większości domowników. Polecam, wypróbujcie. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min - PORCJE: 6-8 Muffinki z serowym nadzieniem CIASTO 50 dag mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 cukier
Gotuję Testujęrazy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera wtedy odpowiedniego smaku i aromatu, a struktura staje się taka piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić, przeciąć poziomo
Kuchcik gotujeWróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościmiodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu
Malinowo w kuchnisera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
Gotowanie jest łatweodsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni
Dieta moja pasjaformy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser. Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate w cynk, potas, selen, miedź, magnez
My Chcemy JeśćSmażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch naleśnika zetnie się, delikatnie odklejamy ciasto od spodu i przewracamy na drugą stronę, ale jeśli mamy dobrą patelnię i odpowiednie umiejętności to podrzucamy :) Smażymy chwilę z drugiej strony, odkładamy na talerz i produkujemy kolejne sztuki
Quinoa Raz!Jakiś czas temu pokazywałam już czebureki . Bardzo pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne
6nieboupieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki jest kilka równie smacznych serników
Kuchcik gotujeKażda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda
Tureckie PrzepisyWigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej z bakaliami
charlotte gotujeskorzystać z najlepszego przepisu na bułeczki.Mąż niespodziewanie wrócił a w domu nie było pieczywa.Musiałam ratować sytuację by rano zrobić jakieś dobre śniadanie bez wyjeżdżania do sklepu.Dlaczego ten przepis jest taki rewelacyjny? Ciasto wyrabiamy wieczorem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano cichutko wstajemy,formujemy bułeczki,pieczemy no i mamy pyszne,chrupiące i bardzo świeże pieczywo.Tym razem
Niespełnione zdolności kulinarnepoprawia humoru jak dobra czekolada! A jeszcze bardziej - bomba czekoladowa! Takie jest właśnie to ciasto :) Oprócz tego - podane na gorąco, wilgotne, miękkie, puszyste, z kawałkami roztopionej czekolady. Uwierzcie mi - można odpłynąć. Ciasto znika dosłownie w jeden wieczór i pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się ekspresowo
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!laszki na których będziemy piec nasze ciasta, ciasteczka najlepiej jest smarować margaryną , nie polecam oleju. Do posmarowanych olejem blaszek ciasto może się przykleić i trudno jest je później odkleić. Bardzo dobra jest Planta do wysmarowania blachy, nie daje zapachu i ma wyższą temperaturę palenia niż inne tłuszcze np . olej, margaryna. Wystarczy ją rozpuścić na małym ogniu i posmarować blaszkę
Przepisy i porady kulinarnewkładamy do rondelka, dodajemy śmietanę i 1/4 szklanki cukru. Gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy całość jeszcze 15 minut. Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni
Mania WypiekaniaOstatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment
DefinicjaSmakuKawa. Co tu dużo pisać - uwielbiam kawę. Zwyczajną, mrożoną i z dodatkami. I zawsze z mlekiem. I oczywiście wszelkie ciasta i desery o kawowej nucie. Ten aromat mnie urzekł na dobre. Kiedy mam wolny poranek lub trochę więcej czasu mielę sobie małą porcyjkę kawy w młynku. Zapach tej świeżo zmielonej jest nie do porównania z niczym innym
My simple kitchenChleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki
apetytnapieczeniekażda frittata również i tak jest sycąca i smaczna, a przy tym zdrowa. Frittatę czyli tzw. ciasto z jajek możecie przygotować z dowolnymi dodatkami dlatego jest ona dobrą opcją na spożytkowanie resztek z lodówki :) Moja frittata przyjemnie pachnie czosnkiem a głównymi dodatkami są czerwona papryka i cieciorka z puszki
Milion SmakówCzasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego. Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki
paapilotkaaOrzechowo-bananowa kukurydziana muffina*; z daktylami i malinami *z masłem orzechowym, z mąki kukurydzianej Boo kiedyś ciasto podobne upiekłam i jakoś tak za mną te smaki chodziły, dobrym wyborem było umieszczenie ich w dzisiejszej muffinie ;) Człowiek obiecuje sobie, że w weekend się wyśpi, a i tak idzie spać o 3 xd (y) Noo, ale fajnie
More food, love and dreamsjeszcze we wrześniu będę się cieszyć wieczornymi spacerami w pełnym słońcu...? Chyba dopada mnie późnoletnia depresja pogodowa...Na pocieszenie - sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki.Przepis na prawdziwe rogale marcińskie z prawdziwym marcepanem, a nie żadnymi aromatami migdałowymi. Polecam :) W żadnej cukierni tak dobrych nie znajdziecie ;)Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali Ciasto:30 g świeżych drożdży,1 szklanka letniego mleka, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Aga w kuchniprzepisami i długi czas za mną "chodził". Zabrałam się więc pewnego dnia za niego i tak oto wyszła tarta. Muszę przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :)Składniki:Ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki100 g zimnego masła5-6 łyżek zimnej wodyszczypta soliFarsz:400 g brokułów (ja użyłam mrożonych)3 jajka1 szklanka mleka3 szklanki słodkiej
Pasja Smakujeszcze jeden wyjatkowy kwiatek, ktory teraz zdobi nasz salon.Dzis ja skladam najlepsze zyczenia wszystkim Mamom odwiedzajacym moj blog.Wiem, ze z malym poslizgiem, ale licza sie dobre intencje.Migdalowe mini serniczkiprzepis na 25 sztukskladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa
Przysmaki KarolkiDzień dobry!Czy nachodzi Was czasem ochota na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę! Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi
Pora coś zjeść