Dawno, dawno temu kupiłam formę do tarty - bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre. Tarta grzybowa. Przepis na ciasto. Składniki na farsz: 300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki);1 cebula;2 jaja;100 ml śmietany co najmniej 18%;1 łyżka masła;natka pietruszki, szczypior;pieprz
MiksturownikBardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comUpiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której
Smaczna Pyzapostaci imieninowego tortu. Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;) Składniki: 1.5 litra śmietany 18% 1.5 litry mleka 9 jajek 2 kostki masła 20 dag cukru pudru łyżka kakao ciemnego bakalie czekolada galaretka
Krakowskie smaki Animożna dostać wiele artykułów w przystępnych cenach i to bez wychodzenia z domu. Gorąco Was zachęcam do zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów, (całkowita dowolność) opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3
Malinowe PocałunkiDzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:)W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette. W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze
Chilli Czosnek i Oliwakawałeczek tortu z dobrą filiżanką mocnej aromatycznej kawy....delektować się śpiewem ptaków i psa poczochrać po grzbiecie...i być zupełnie szczęśliwym.... Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja 4 łyżeczki dobrej jakości kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, jajka(...)pianę ze szczypta soli. Dodajemy kolejno żółtka oraz cukier, miksujemy do czasu aż cukier prawie całkiem się rozpuści. Następnie przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy
Apetyczna babeczkapodróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem. Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom? Czy tym razem udało się odnaleźć złoty środek? Idealny biszkopt był kiedyś celem jednego(...)porcje, smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego bzu i powierzam pewnemu siedmioletniemu łasuchowi, który to "mięciutkie ciasto" uwielbia najbardziej ze wszystkich. Porcją tego ciasta, a później przepisem na biszkopt obdarowała mnie dobra koleżanka z dzieciństwa. Jako podlotki spotykałyśmy się regularnie na urodzinach naszych Mam. Później nasze drogi się rozeszły, ale pozostaje biszkopt - zawsze kiedy go piekę, myślę
KUCHARNIADrożdże . Jeśli używamy świeżych drożdży, muszą być bardzo świeże . Trzeba uważać, żeby nie były przesuszone ani spleśniałe. Zasada Nr 4: Masło , które dodajemy do ciasta musi być świeże i bardzo dobrej jakości (min. 82% tłuszczu). Masło do wypieku należy pomału roztopić (nie może się zrumienić, ani broń Boże przypalić) a następnie trzeba je wystudzić. Bo tylko takie, o temperaturze
Kuchnia u KrysiDzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar
Chilli Czosnek i Oliwaciasta postanowiłam, że na ubiegły długi weekend majowy coś upichcę. Padło na Ambasadora- dlaczego, nie mam pojęcia. Długo się nad nim zastanawiałam bo wydawał mi się ciastem skomplikowanym, słyszałam o nim równie dużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą(...)czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao Masa budyniowa: litr mleka 2 kostki masła 82% cukier (ewentualnie do smaku) 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 2 budynie
Krakowskie smaki Anisuper pomysłem na leniwy weekend, ale nie, gdy mam tylko jeden dzień względnego spokoju. Przyznaję, że w zamrażalniku często mam porcję tego ciasta. Korzystam z niego chętnie i bez wyrzutów sumienia, ale pod warunkiem, że jest dobrej jakości. Przede wszystkim wybieram takie, które w składzie ma prawdziwe masło. Jeśli macie ochotę, oczywiście możecie przygotować je samodzielnie, ale w taki piękny(...)zgrillowałam ją z ziołami prowansalskimi, ale może być np. taka jak tutaj) ok. 300 g tartego żółtego sera ok. 100 g dobrego koncentratu pomidorowego mały pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka cuku Ciasto rozmrażamy i kroimy na 8 prostokątów. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem i posiekaną natką pietruszki. Paprykę kroimy w niewielką kostkę
Ratunku obiadluźno zwinąć strudel.Podobnie przygotować 2 studel z pozostałych składników.Trzeba pamiętać o tym,by płaty zawsze posmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie ładnie polistkowanestrudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masłapiec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienialekko ostudzić.Podawać jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba! powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło
CookYourselfciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu . Składniki 1 ciasto francuskie nutella
Mój Smak