dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:52/464)

Nadziywane kwiołtki cukinii (Nadziewane kwiaty cukinii) 168

zasmakowały, to jak żech pojechoł do Francji i znod żech je we sklepie, to sprōbowołech sie je zrobić barzi tradycyjnie: bez nadziynia i w normalnym naleśnikowym cieście. Te druge tyż bōły dobre, ale jak już pisać, to ło tych trocha udziwniōnych. Pamiyntejcie, żeby urywać yno te chopske [7] kwiołtki, bo z nich niy bydzie cukinii i zarozki to widać(...)nawet chopy łod cukinii majōm zarost Te łodygi sie mogecie całkym łoberznōńć [8] , żeby Wōm potyn żodyn bezuch [9] niy pedzioł, [10] żejście mu na talyrz wciepli szczury w cieście- jak to pedziała cera [11] łod moji kōmratki. [12]   Co potrza?   połra [13] kwiołtkōw cukini jedna mozzarella połra suszōnych tōmatōw połra listkōw bazylii   Ciasto:   1 jajco

Chop w kuchni
Świąteczne ciasto angielskie 157

Dobrych kilka lat temu, jeszcze przed wejściem Polski do UE, pracowałam w UK jako au pair. Nie mogłam się nadziwić, że jakieś ciasto można piec przed świętami już miesiąc wcześniej. Rodzina, u której pracowałam nie była tradycyjną angielską rodziną, ojciec był urodzonym w Meksyku Szkotem, a matka pochodziła z Trynidadu i Tobago. Przez jakiś czas myślałam, że przepis

bistro mama
Churros 471

jajko wlewamy do ciasta I łączymy.Mikser w tym momencie bardzo bedzie pomocny. :) I już prawie gotowe.Rękawem cukierniczym wyciskamy słupki :). Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego , dobry bedzie też woreczek. Wkładamy wtedy ciasto do woreczka, I robimy pożądaną przez nas końcowkę :)  Pamietać musimy że piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 C.Pieczemy ok 14 min.Gdy nasze curros są złote

Smaki Edyty
Ciasto na droge 223

nadal czeka na swoja kolej.A piekarniku zas siedzi sobie w ciepelku placek, ktory tez powstal dosc spontanicznie. Ale jak tu odmowic dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia

Przysmaki Karolki
Madam Walewska 148

kilka - zabraknie nam Damy.  Ku pamięci - niech się święci - przepis: Madam Walewska fot. Izabela Magdalena Składniki: 1. Kruche ciasto:  500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy na pianę) Wszystkie składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę i podzielić na pół

Kuchnia smaków
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 189

Dzień dobry!Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik!Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika.Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-)Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Ciasto migdałowe 373

właśnie z nimi w roli głównej.  Inspiracji szukałam w internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na  blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre.  Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki nie pijemy:) Składniki: - 200g surowych migdałów    w skórkach - płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła w temperaturze pokojowej(...)Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami

Pan i Pani Smith w kuchni
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 201

misy i wyrabiałam 10 minut na niskich obrotach. Już po wyjęciu ciasta zorientowałam się że nie dodałam startera. Wszystko wróciło więc do misy i po raz kolejny ciasto było wyrabiane, aż do dobrego wymieszania. Uformowałam dwa okrągłe bochenki, ale wydaje mi się że lepiej zmieściły by się na moim okrągłym kamieniu dwa podłużne. Chlebki wyrosły bardzo ładnie, skórka jest faktycznie(...)oryginale były w dl 1dl = 100 ml Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałem typ 650) 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 125 ml wody (temperatura pokojowa) 125 ml ciemnego piwa (dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego

Stare Gary
Chatka z piernika 163

chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się nam wypalą(...)wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy

Kulinarne Inspiracje
Krem daktylowy 171

Zdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe słodycze. Dodanie do niego odrobiny alkoholu sprawia, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu). Zachęcam do spróbowania, same suszone(...)dodając kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem. Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić. Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki na słodko

Kuchcik gotuje
Lekka pianka z musem śliwkowym 628

cytrynowa z musem śliwkowym na korzennym, ciasteczkowym spodzie przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na ciasteczkowy spód należy przygotować: 350 g ciasteczek - koniecznie korzennych! 200 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na cytrynową piankę: 350 g pianek marshmallow (użyłam waniliowych) 500 g śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny(...)marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego

Ratunku obiad
Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym 294

cieście francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy.   Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z makiem i kruszonką 182

rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było(...)rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było

bistro mama
Szarlotka tatrzańska 278

Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany listonic(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany'; document.write(" "); Mąkę

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania