tych, którzy cenią smak, a nie ilość świątecznych wypieków. Osobiście bardziej wolę mały kawałeczek wykwintnej tarty, przygotowanej z dbałością o każdy szczegół niż całą blaszkę ciasta, które jest po prostu dobre i nic poza tym. Jeśli doceniacie eleganckie połączenia smakowe polecam gorąco makowiec w takiej wersji. Jako tarta, ładnie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością przypadnie również(...)gustu wielbicielom tradycyjnej wersji. Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 % Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatką lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto. Uformować w kule. Na blacie rozłożyć folię spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii
Chocolate Muffin BlogDobry sernik, szczególnie na zimno, zawsze jest u nas mile widziany:) Musiałam wykorzystać jedną paczuszkę moich zamrożonych malin, postanowiłam zrobić więc bardzo szybki w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny sernik. Przepis powstał na bazie tego co znalazłam w szafkach i lodówce;) Spód:200g herbatników maślanych,130g masła. Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze(...)masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego
Z miłości do słodkościświat przepis na najlepszą na świecie polewę czekoladową, błyszczącą, lśniącą i niezwykle apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku (pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka(...)rozpuszczenia składników, na sam koniec dodaj kakao i ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto. Na koniec jeszcze kilka (myślę, ciekawych) informacji specjalnie dla Was o właściwościach kakao jak i gorzkiej czekolady . Czy wiecie, jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości? Po pierwsze musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady (nie kawy!). Przy dzieleniu na kawałki musi
Garniec Magaliemogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka
Domowa cukiernia Ewysmaku solą i pieprzem. Targi żywności eko - Rzeszów, w budynku L'eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki: - pasztet gryczany w cieście krucho-drożdżowym (bardzo dobry, szczególnie ciepło) - chlebek jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić. Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy. Widok
Qlinarnie i Qlinarniezagotował Ci się blender. Do dużej miski wsypą mąki oraz masę marcepanową. Początkowo możesz wszystko wymieszać za pomocą szpatuły. Gdy już nie będziesz ogarniać łyżką, zagnieć ciasto ręcznie, no chyba że masz jakiś dobry sprzęt typu malakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut
greenscarfDzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOstatnio mam szczęście do wykonywania słodkości typu "last minute". Dostaję informację dosłownie w ostatniej chwili, że potrzebne będzie ciasto - w tym przypadku "jakieś dobre" i koniecznie łatwe do transportu. Ponieważ na całość (wliczając pakowanie) miałam ok 2 godzin, nie było już czasu na zakupy, zdecydowałam się wypróbować przepis, który już z nazwy sugerował szybkość wykonania, dodatkowo wszystkie niezbędne produkty(...)miałam akurat w domu. Ciasto wyrosło bardzo ładnie, pachniało przecudnie, ładnie oddzieliło się od blaszki, dzielnie zniosło kilkugodzinną jazdę i na koniec ucieszyło i oczy i podniebienia znajomych znajomych;) Nie mam niestety zdjęć w przekroju, ale dostałam informacje, że było ładne i pyszne:) Z pewnością przygotuję wkrótce podobne i dla siebie, a już teraz i Wam polecam;) Jeśli nie macie
6nieboCiasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie
Nastoletnie Wypiekaniemigdały, śmietana... Ciasto "przesiąka" swoim smakiem po dwóch dniach, wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:)) upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta); Masa migdałowa: 150 g cukru kryształu; 3 łyżki słodkiego mleka; 2 łyżki płynnego miodu; 150 g masła; 300 g płatków migdałowych; Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać
In my kitchenfajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe jabłkapół szklanki orzechów włoskich3 łyżki miodu lub cukru brązowego łyżka cynamonu50 g gorzkiej
Słodkie Przyjemnościwiśni - wydrylowanychpół aromatu rumowego do ciastaszczypta soli do ubijania białek1 czekolada gorzka dobrej jakościodrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy. Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy
Bon Appetit Małgorzatymnie wszyscy są nim zachwyceni. A po okrawki przy wyrównywaniu ciasta zawsze ustawia się kolejka. Ważne, aby użyć dobrej przyprawy korzennej (polecam Kotanyi lub dr.Oetker). Przyprawy do piernika najczęściej zawierają mąkę, kakao i śladowe ilości cynamonu. Najlepsza byłaby oczywiście domowej roboty, ale te dwie kupne też są bardzo dobre. Z podanej porcji wyszedł naprawdę ogromny piernik, który podzieliłam(...)zagotować! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na 6 tygodni. Dojrzałe ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być
Mia Cucina Sofieta