Dzisiaj quiche, czyli rodzaj placka z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Specjalnie tak dla koleżanki zrobiłem, bo razem z mężem i córeczką miała przyjechać. Ale o umówionej godzinie Ada zadzwoniła i powiedziała, że córeczka śpi, bo u dentysty byli z nią i nie bardzo chce ją budzić. No i że w takim razie przyjadą znacznie później(...)jeszcze kiedyś będę robił tę potrawę to tylko z tą mąką, bo wiem, że na pewno wychodzi. A gotowy wypiek ma miły dla oka ciemny kolor. No dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól
Marder&Marder Manufactureminut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne
Świat Ciastaminut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne
Świat CiastaDomowe pyszne żółte kremówki z grubą warstwą cukru pudru :), pychotka :) . Sami się przekonajcie !. Ciasto maślane: 37 dag masła lu dobrej margaryny 22 dag mąki pszennej Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe(...)ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stroniehttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Masa do kremówki: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe lub waniliowe cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 50 dag dobrego masła Ugotować budyń
Apetyczna babeczkawięc przychodzę Wam z pomocą :) Od dziś (przez cały miesiąc) będziecie mogli znaleźć na blogu mnóstwo inspiracji na świąteczne, a następnie sylwestrowe dania. A więc zaczynamy! Na dobry początek prezentuję znakomite ciasto bez pieczenia, które nazwałam: pomarańczowy puch! Ma konsystencję delikatnej, rozpływającej się w ustach pianki (a’la ptasie mleczko), pięknie pachnącej i smakującej pomarańczami. Wyglądem na pewno przypomina
MyCookBook.plzapasie mam wiele przepisów ze zdjęciami do publikacji w słodkiej tematyce. Jednak jesteśmy przed Andrzejkami i świętami więc dziś przepis na sałatkę musztardową dobrą na imprezowy stół. Ciasta świąteczne już niebawem pojawią się na blogu więc zapraszam do pozostania ze mną i śledzenia wpisów na blogu. Czytaj więcej
Pychotkaaacukru i płynów (woda + mleko)zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Po tym czasie resztę mąki, sól wymieszać z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do wysmarowanej olejem miski na dobrą godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, w której palcem
W garach u GosiKakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady Galaretka: 2 galaretki agrestowe
Na Ciasteczkowych Papierachjesień. Lody te powstały raczej z takiej potrzeby niż ochoty na nie Kupiłam niewielką ilość porzeczek (bo niestety były strasznie drogie) z myślą o ozdobieniu jednego z ciast. Pomyślałam, że to dobry pomysł, bo potem możemy je zjeść, w końcu porzeczki mają mnóstwo witamin, a na co dzień niestety ich nie kupuję. Ale mój przebiegły plan okazał się nie taki
RelaxtimeDziś opowiem Wam o sprawdzonym i bardzo dobrym sposobie na przygotowanie ciasta na pierogi. To ciasto "na bogato", bo z jajkiem. Zazwyczaj robię z samej mąki, wody i szczypty soli, ale taki sposób też musicie poznać:) inne sposoby także znajdziecie na moim blogu. Poniżej opiszę krok po kroku jak przygotować ciasto. Do wykonania tego ciasta na pierogi potrzebujecie
Zasmakuj Kuchnitruskawkami. Z łatwością możecie zamiast truskawek użyć śliwek lub innych ulubionych owoców. Podawajcie polane śmietaną lub jogurtem i posypcie cukrem, cynamonem lub zmielonymi orzechami laskowymi. Sekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być dobrze zrobione, by farsz z nich nie wypływał. Aby ciasto ziemniaczane było zwarte należy przygotować je ze świeżo ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Do takich knedli pasuje
Zasmakuj Kuchnidałam radę zjeść 1,5 :) Do przepisu użyłam sosu z paczki żeby było szybciej. Zazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy. Składniki: ciasto na pizzę: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju pieczarki duża garść
Kuchnia VikiDzień Matki to dobry powód aby pysznym ciastem poczęstować swoje dzieci albo....dzieci mogą upiec ciasto dla swoich mam. Wszystkim mamom w dniu ich święta szczęścia, zdrowia i miłości swoich pociech. Częstujcie się proszę pysznym sernikiem. Sernik z frużeliną wiśniową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePodstawą dobrego smaku pizzy oprócz ciasta jest sos pomidorowy. Najlepiej taki sos zrobić samodzielnie. Jak dla mnie musi być gęsty i bardzo aromatyczny. W moim sosie wyraźnie czuć czosnek, oregano i bazylię, które idealnie podkreślają smak pomidorów. Sos jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie
Bon appetit mon amiepowinno się "trochę podgrzać, smarować pędzlem, maczanym w rozpuszczonym maśle i odstawić, by nieco ostygła, a masło - skrzepło. Wtedy smarujemy ją po raz drugi i dopiero wkładamy ciasto". Warto zainwestować w dobrej jakości foremkę, która posłuży nam przez lata. I nie jest to rzecz, której użyjemy tylko raz. Wierzcie mi, że babka jest tak pyszna, że będziecie piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej
Cakes By Kejtskalę. Potem zaczęłam się bardzo zdrowo odżywiać i wszelkie słodycze poszły w odstawkę. Dziś nadal odżywiam się zdrowo, nie mniej jednak lubię od czasu do czasu upiec dobry sernik lub inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo
Mango Papajatester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą
Fiolka w kuchniktóre zrobię bądź też spróbuję. ;) To ciasto, które dzisiaj Wam przedstawię często gości u nas w domu, na swięta Bożego Narodzenia i nie tylko, jest bardzo dobre i godne polecenia innym :) Ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oliwy 2 całe jajka 1 szkl mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powideł 1 łyżeczka sody
Motylkowa KuchniaJest to przepis na bardzo smaczne, szybkie i przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Nie wymaga pieczenia. W smaku jest bardzo dobre. To był mój pierwszy raz w przygotowaniu ciasta z kaszy manny. Na pewno nie raz zagości na rodzinnym stole. Składniki: - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy
Pan i Pani Smith w kuchniPyszne ciasto z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych ;). Taki sernik nie opada i jest szybszy w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Biszkopt kakaowy: 9 jajek w temperaturze pokojowej 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1/2 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 szkl. cukru
Nastoletnie Wypiekanieczasu uporczywie chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć
Roślinna - blog wegańskignać do szkoły i przedszkola, a wieczorem nie będzie trzeba ponaglać by dzieci w końcu poszły spać. Życie na pełnym luzie, taka mam przynajmniej nadzieję. A na dobry początek wakacji jest ciasto. Proste, bo przecież na samym początku tego słodkiego lenistwa nie będę komplikować sobie życia. Ale proste nie oznacza złe, wręcz przeciwnie. Co tu będę dużo pisać, sami oceńcie
Przysmaki Karolkiczekolady smakował obłędnie :) Polecam! No i miłych Walentynek dla wszystkich którzy ten dzień (bo świętem tego nazwać nie można) obchodzą :) Ja nie, ale każdy powód jest dobry, żeby zjeść czekoladowe ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g puree z buraka ~40g mąki (u mnie 20g gryczanej i 20g jaglanej) ~20g kakao ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku
breakfast of dreamsrazowej. Ten z mąk razowych jest bardziej kwaśny, niż z mąki pszennej, więc bardziej nada się do pieczenia chleba, nadając mu charakterystczny smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy - z mąk żytnich. Pierwszy z mąki żytniej typu 720, a drugi z mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej
chili & sugarokoło 50-55 minut, aż ciasto lekko z góry się zarumieni na złoty kolor. Przestudzone ciasto kroimy na małe kawałki. Górę ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem. Ciasto to jest bardzo dobre. Nie jest ono, ani za słodkie, ani za kwaśne. Polecam. Jest to przepis na blaszkę o wymiarach około 26x35 cm. Przepis ten znalazłem tutaj
Przepisy i porady kulinarnezaczynam myśleć że mam felerną gofrownicę albo po prostu nie umiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty? ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzęsto zdarza się, że dwie osoby mają zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy. Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich
KreatywnePinyrękoma kulkę z ciasta i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Jeżeli Twoja kulka po tym czasie nie rozpadła się tzn. że ciasto na knedle jest dobre, ale jeżeli się rozpada, dosyp jeszcze trochę (2 łyżki) mąki i wymieszaj. Zrób próbę ponownie. Jeżeli po naszej próbie jest wszystko ok. gotujemy knedle, odcedzamy posypujemy parmezanem
Pasje JolkiPizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam. Składnik na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 dkg świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Sos : 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli
Gosia gotujeSzybkie, smaczne danie przekąskowe i fajnie się prezentuje na talerzu. Polecam parówkożercom, choć można wykorzystć tu również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego 250 g 6 dobrej jakości parówek( u mnie wiedeńskie) 6 plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii słodka papryka w proszku Sposób przygotowania: Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 części o długości parówki.Na wierzchu
Gosia gotujenajbardziej tak. Zostało mi dużooo maślanki po jednym z ostatnich wypieków. Mogłam zwyczajnie wypić ale wcześniej nie przyszło mi to do głowy. Pierwsza myśl – upieczemy coś dobrego. Do wyboru miałam ciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania
Made By Mom And Sonschować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny.Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto, gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne wypieki i desery. A do dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie ciasteczek było szybkie
Smaczna PyzaPamiętam czasy gdy w moim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto
NA MOIM TALERZUCiekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.SKŁADNIKIparówki (u mnie z szynki)żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówekopakowanie ciasta francuskiego (wystarczy do ok. 10 parówek)papryka słodka1 jajko PRZYGOTOWANIECiasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.Plasterki sera posypujemy słodką
Moje Kuchenne Rewelacje