homogenizowany naturalny 150 gram, syrop klonowy 1 łyżka, limonka 2 plastry, płatki owsiane 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam
W Mojej Kuchni Lubięsztuki, śliwki 6 sztuk, kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu
W Mojej Kuchni Lubięnatychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki; 2 łyżeczki kakao; szczypta
In my kitchenpączków. No, nie do końca, ale dlaczego miało by ich nie być. Staropolskie przysłowie mówi : „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” . Przepis na ciasto znalazłam u Margarytki . Wydał mi się na tyle interesujący, że postanowiałam go wypróbować. Już sobie wyobrażam jutrzejsze manifestacje przeciwników pączków – ile to kalorii, niezdrowo, tłusto(...)tylko. Może dla nich niech będzie, znalezione w internecie, przesłanie: „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy” . Ostatecznie Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc… Pączki z budyniem. Składniki na ciasto (ok. 30 pączków): - 4 szklanki mąki tortowej - 6 żółtek (z dużych jaj) - 3 czubate łyżki cukru do wypieków - 50g masła - 30g drożdży suchych
mojewypiekiinietylkoBardzo dobra przekąska do barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę żółtego sera.SKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) olej do smarowania blachy2 łyżki ketchupuWYKONANIEPłat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał.Ciasto kroimy na pasy
W kuchennym oknie EwyPoniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry
Codzienna kuchnia niecodziennawyobrażenie, że w domu w którym piecze się ciasta drożdżowe muszą mieszkać fajni i mili ludzie. Zapraszam Was zatem na kawałek ciepłego drożdżowego ze szklanką mleka. Dzień dobry łobuziaki! ;-))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: - 300 g mąki tortowej - 150 g mąki typ 480 - 2 paczuszki drożdży instant - 80 g margaryny lub masła - 130 g mleka - 110 g cukru - 1 opak. cukru
SMYKWKUCHNIMożna do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ¼ opakowania sera feta 1 łyżka
Mama Gotujedodatkiem kaszy i ziemniaków. Takiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:) Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;) Polecam bardzo;) Składniki ciasto do pierogów: 150 dag ziemniaków 3/4 kostki masła 15 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 szczypty soli 3 szklanki mąki
Krakowskie smaki AniZazwyczaj pożądane jest ciasto możliwie cienkie. W każdym jednak wypadku musimy doświadczalnie określić ile ciasta należy nabrać na posiadaną przez nas chochlę, aby dobrze wpasowało się w patelnię o określonej średnicy. Na koniec, uprzedzając ewentualne pytanie czy można usmażyć naleśniki bez tłuszczu, odpowiadamy: tak, na dobrej patelni można, ale ma to duży i niekoniecznie pozytywny wpływ na smak. Zalecamy jednak(...)Nadmiar tłuszczu może mieć ten niekorzystny efekt uboczny, że płynne ciasto zacznie wrzeć i w placku powstaną zasadniczo niepożądane małe otworki. Niektórzy dodają łyżkę oleju do samego ciasta i jest to ogólnie dobry pomysł, jednak ten przepis tego nie wymaga. Naleśniki 2015-03-09 11:31:31 Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur
Kulinarna Pokusabardzo smakowite :) napisał: marek.olszak 2014/08/03 23:01:31 Kochani,dziękuję za tyle wspaniałych ,pozytywnych wpisów.do tej pory niestety nie mogłam na nie odpowiedzieć dziś mówię: ciasta używam gotowego z biedronki, jest bardzo dobre, elastyczne i świetnie się z niego robi różne przystawki, pozdrawiam serdecznie napisał: anielka123buziolek 2014/08/23 19:48:48 Parmezan można kupić na wagę w Kauflandzie,Auchan(...)wychodzi z takiego jednego ciasta ? napisał: caffe.galeria 2014/12/04 09:20:06 Trudno mi teraz powiedzieć po tak długim czasie kiedy je robiłam,w zależności od cięcia ciasta ale na pewno 6 sztuk wychodzi.Pozdrawiam:-) napisał: anielka123buziolek 2014/12/05 11:47:51 No jaka pyszota chętnie wypróbuję zrobić to cudo napisał: macie-j111 2015/03/08 23:20:07 Bardzo dobre te francuskie pizzetki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWreszcie post na temat słodkiego :) Właśnie te babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień. Bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą, a jakie wilgotne i pyszne w smaku. Idealne na każdą okazję. Serdecznie polecam. Składniki: (na około 15 sztuk) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki(...)ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;) Sypkie składniki Mokre składniki Sypkie i mokre składniki wymieszane razem, ciasto powinno wyjść gęste Nakładamy do 3/4 wysokości
Wołowina od rekinamoja kolejna świąteczna propozycja- babka herbaciana. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasizrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego (może być również cukier zwykły) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej
Passions hobbies lifecieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju
Salonik smaków