łyżka mleko 1 i 1/2 szklanki 1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 400g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura 1/2 tabliczki czekolady 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez około(...)drugą częścią ciasta , nasączamy ją również Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć) Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce lizać, polecam na jakąś szczególną okazję, goście będą zachwyceni
Proste Potrawyszaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten. Ze swojej strony mogę dodać że mój egzemplarz to najsłodsza dynia jaką jadłam w życiu. Jeśli chcecie(...)przetworzenia i zjedzenia na ciepło – polecam wszystkie powyższe. Raczej nie kupujcie do tego celu dyń olbrzymich , dzielonych na kilogramy i pakowanych w folię spożywczą w marketach – one będą dobre tylko do marynowania i od biedy jako dodatek do zup (i na paszę, nie są jakoś wybitnie smaczne). Nigdy nie suszę i nie prażę pestek z dyń które kupuję
Karo in the KitchenDanie które uwielbiają wszyscy. Ja osobiście preferuje pizze na grubym cieście, pikantną i z dobrym sosem: np. sosy do pizzy , które ukazały się już na blogu . Smacznego! :) Pizza na grubym cieście z salami i serem Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki dodatkowo 3 łyżeczki cukru 1/2 paczki drożdży szczypta soli szklanka letniej wody Dodatki: salami ser żółty papryka czerwona
Smaki Nataliimelasę wymieszać. Ciasto zaparzone dodać do ciasta zakwaszonego. Do tej mieszanki ciast dodać stopniowo mąki i mieszankę wody, soli i melasy. Wyrobić mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej smalcem i wysypanej sezamem lub otrębami. Wyrównać wierzch i pozostawić do wyrośnięcia w dużej foliowej torbie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec przez
w mojej kuchniJuż chyba pisałam, że gotowe ciasto francuskie to taki dobry wynalazek. Można pokombinować szybko i na rożne sposoby. Bardzo cenię sobie rożne przekąski z takiego ciasta. Dzisiaj zapraszam na róże ciasta francuskiego z salami. Oczywiści środek może być inny, w przypadku , gdy nie lubimy salami. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 15 dag salami (cienkie) 10 dag sera żółtego
W kuchennym oknie Ewyjakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie
Kuchnia moimi oczamiserce, w zamian otrzymamy coś absolutnie bezcennego. Zapach domu pachnącego ciepłym drożdżowym ciastem to zapach, który zawsze będzie nas kołysał do spokojnych snów. A jeśli wyrabiając ciasto doprawicie go choć odrobiną dobrych wspomnień, urośnie piękniej niż się tego spodziewacie. To ciasto z duszą i duszę mu trzeba oddać. Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty
KUCHARNIAuszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą(...)grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka i dobra przekąska, super sprawa na imprezę :) Uwielbiam ciasto francuskie zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Jednak w pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej... Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :) WEGAŃSKIE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM przepis autorski // 3 porcje ~3 parówki sojowe
chili & sugarktóre znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto! Składniki na ciasto, trzy pizze o średnicy 25-30 cm : 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju(...)rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy. 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 - 230 stopni przez
Apetyczna babeczkaDzień dobry, Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o greckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - semolinowe ciasto nasączane słodkim syropem. Wyszło pyszne - cudownie wilgotne i słodkie (ale nie za słodkie). Jego przygotowanie było tak proste, że może poradzić sobie z nim każda początkująca gospodyni
Chilli Czosnek i Oliwaolej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam
W Mojej Kuchni Lubięśredni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam
W Mojej Kuchni Lubięczerwona słodka 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1/2 litra Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam
W Mojej Kuchni Lubięplastry, kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu
W Mojej Kuchni Lubię