dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:57/464)

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 211

Dzień dobry, Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 306

lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się za ciasto na pierogi. Kiedyś nie lubiłam lepić pierogów, bo nie miałam dobrego przepisu. Długo szukałam, ale znalazłam takie na blogu zajadam.pl Ciasto jest miękkie, łatwo się je wyrabia i jest elestyczne. Jedyne co może przeszkadzać to to, że szybko się wysusza jeśli za długo leży. Z podanego

apetytnapieczenie
Najlepszy domowy makaron 162

odpoczęła na blacie przez około pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania. Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki. Po wycięciu makaronu posypujemy go mąką i pozostawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Różyczki z ciasta francuskiego (z mortadelą i sezamem) 144

zachwyca swoim niecodziennym wyglądem.  Przerobiłam różne wersje, z przeróżnymi wędlinami, więc to od Was zależy - czego użyjecie od środka Waszego kwiatuszka.   1 płat ciasta francuskiego 300-400g mortadel i (dobrej jakości) (*) ketchup Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki sezamu Opcjonalnie: 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)   Ciasto francuskie pokroić na paski

Di gotuje
Mój włoski Lider - Pizza z rukolą, prosciutto, pomidorkami i oliwkami 152

sposób.  Cieniutkie ciasto i dużo świeżych warzyw.  Takie cudo aż grzech nazywać fast foodem , tym bardziej jeśli włożymy w pizzę nasz czas, serce, dobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała porcja 250 gram mąki 1/4 drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz, oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe rozpuścić

Mój Smak na Życie
Czekoladowe Ciasto Guinness 460

Mieszkanie na Zielonej Wyspie zobowiązuje. Do tego wakacyjny gość w postaci mojej siostry zmobilizował mniej w końcu do zrobienia tak słynnego, czekoladowego ciasta Guinness. Przyznaję, że mimo paru dobrych lat na obczyźnie nie robiłam a tym samym nie próbowałam jak smakuje. Guinnness jak to Guinness za bardzo nie przypadł mi do gustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem(...)oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było

Made By Mom And Son
Gofry bez proszku do pieczenia - rodzinne gotowanie 151

się czytać kobieto....!!!! Lecę po te drożdże...jestem już gotowa....czytam dalej..... Nosz %$#%# !!!! a gdzie masło, gdzie proszek do pieczenia, nie wspomnę już o cukrze waniliowym. Dobra lecę raz jeszcze. Znowu nie doczytałam... ciasto drożdżowe odstawiamy an 12 godzin do lodówki... masakra. Ja chcę gofra teraz, natychmiast,  już w tej chwili. Szukam, szukam, szperam.....jest !!!! Pytam dziecka...pomożesz(...)dobra, do roboty. Mycia więcej niż tych gofrów :) pełna zmywarka plus dwa ręczne :D Wyszło PRZEPYSZNE- tak twierdzi Gabenio !!! Składniki, 4 porcje: • 1 szklanka mąki pszennej tortowej • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • szczypta soli • 1/4 masła czyli jakieś 50 g • 2 jajka • 250 mleka w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać kolejno cukier, cukier waniliowy, sól

ClauditteMissCooking
Chleb na maślance. Najprostszy 184

się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli(...)przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml maślanki i odstawić na 15 minut.Po tym czasie wlać resztę maślanki, wyrobić ciasto - będzie się mocno lepiło. Odstawić je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Mozzarellę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić w cieście. Przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremówka 163

duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka .  Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki gęstej śmietany Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić

Moje domowe kucharzenie
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 201

Niech moc rabarbaru będzie ze mną! Ciasto na niedziel ę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru , natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków . Rabarbar więc dzi ś u mnie rządzi! :) A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym , pod b u dyniow ą pie rzynką i lekkim przykryciem z tartego(...)ciasta . Tak na marginesie, zainteresowanych różnicą między ciastem kr uchym a półkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :)   Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy

Grunt to przepis!
Niemieckie bułki na zakwasie 215

pieczone na samych drożdżach. Poza tym, dłużej utrzymują świeżość. Oryginalny przepis przewidywał ręczne zagniatanie ciasta przez 15 minut, ja użyłam robota i ciasto zagniatałam krócej.  Ciasto bardzo ładnie się formuje, ma dobrą konsystencję. Tak jak zalecił autor, nacięłam bułki zaraz po uformowaniu, przed wyrastaniem. Myślę, że można to zrobić później, zaraz przed wstawieniem do piekarnika. bardzo polecam! przepis znalazłam

Stare Gary
Ciasto dyniowe ze skorupką 162

zasmakowało, który na wieść o tym, że w cieście jest dynia, pogardził nim z daleka. Aż do pierwszego kęsa, kiedy stwierdził, że jednak jest dobre i poprosił o następne kawałki:) W jesień ciasto dyniowe to absolutny "must bake", więc do kuchni marsz i włączać piekarnik;) Ciasto na dużą keksówkę Składniki: Ciasto: 225 mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia

My simple kitchen
Ciasto i babeczki marchewkowe 207

Jeżeli szukacie najlepszego przepisu na ciasto marchewkowe to mam dla Was dobrą nowinę - właśnie znaleźliście recepturę idealną. Wypiek, który macie przed swoimi monitorami jest wilgotny, aromatyczny, nie za słodki (nie licząc kremu), pięknie wyrasta i pomimo dużej ilości bakalii ma lekką strukturę. Przepis ten powstawał jakiś czas. Od wielu lat stopniowo coś w nim zmieniam, żeby osiągnąć jak najlepsze ciasto

Food Square
Rafaelo bezglutenowe 249

być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto...Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance"Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki bezglutenowej (mix) lub tak jak u mnie mąka ryżowa 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki drobnego  cukru 1/2 łyżeczki proszku

NaKońcuJęzyka
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 239

domu. W domu też jest fajnie. Możecie coś zrobić do jedzenia i zaprosić koleżanki. Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – nie uważam mam z dziećmi za zło i niedobro, wręcz przeciwnie. Sama mam koleżanki z dziećmi, które nie wpadają na pomysł wsadzania kupy z pampersem w talerze oraz nie uznają zasady, że dziecko jest od tego, że ma ryczeć. Stanowią(...)zjeść, żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga jak ja dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi.Potrzebujemy na ciasto:szklanka mąkiszklanka wody½ kostki masła dobrej jakości (100 g)3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto jest proste

ladykitchen