Święta się zbliżają, więc postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jednej z gazet na piernik z bakaliami. Polecam, jest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka
Na słodko lub wytrawnieOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29
Słodkości i nie tylkopoczątku, czyli na masę ułóż biszkopt, na biszkopt kawę w płynie i masę . Ciasto do lodówki na noc, a przed podaniem posyp kakao. SMACZNEGO. CMOK. Ciasto trzymane w lodówce jest dobre przez 5 dni. Posyp kakaem dopiero przed podaniem
Pasje Jolkizły'' posiłek, wtedy cały dzień jem ile chce, o której chce i co chcę. Od razu zaznaczę też, że nie jestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki, dużo orzechów!, lody (och!), ciasteczka
fitolarun.blogspot.combył dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo
AZgotuj!Składniki: ciasto jogurtowe: 3 jajka 0,5 kubka mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła krucha kratka
Luźna KuchniaMusi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb
Wiem co jemdobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone. Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem. Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko
Marder&Marder ManufactureDobry przykład na to, że ciasto nie zawsze oznacza potężną dawkę cukru i kalorii przy jednoczesnym braku wartości odżywczych. Ciasto marchewkowe przygotowujemy bez białej mąki czy cukru dzięki czemu jest naprawdę zdrową przekąską a przy okazji zaspokoi apetyt na słodkie co nieco... Przed podaniem udekorować można np. serkiem ricotta. W mniej restrykcyjnej wersji - pieczemy posypane chrupiącą kruszonką
Milion Smakówzmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki , a nie takie frytki. Generalnie - danie bardzo dobre. Filet z dorsza w cieście z frytkami i surówką, na którego ja postawiłam okazał się wyborem nie do końca trafionym. Danie kazało na siebie dość długo czekać, a czas oczekiwania nie został wynagrodzony doznaniami
Kuchnia po mojemuWyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Źródło przepisu: gazetka Ciasta i torty z kolekcji dobrej kuchni. z moimi małymi zmianami
O kuchni z uczuciemkulinarne. Prowadziła je Joanna z bloga Book me a Cookie a wszystko w podWieczorkach poRankach na Bagateli w ramach Dzieciaków w formie. Fajne, przyjazne dzieciakom miejsce z dobra kawą. Zdjęć trochę zrobiłam, ciasta skubnęłam marchewkowego i pojechaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióryoczywiście nie pamiętałam skąd był przepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze strony Every Cake You Bake .Tortille wyszły bardzo dobre i poza czasem kiedy ciasto odpoczywało - bardzo szybkie do zrobienia. Jedna uwaga do przepisu - na podaną ilość mleka zużyłam więcej mąki ( ok 800 g a nie 500).Może
Stare Garydzisiejszy dzień mam dla was pyszną szarlotkę z budyniem. Na ten wypiek siostra wierciła mi dziurę w brzuchu, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Wyszła bardzo dobra, najważniejsze, że siostrze smakowała. Ciasto wyszło mało słodkie, jak ktoś lubi bardziej, to trzeba zwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki
Moje pyszne gotowanie