dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:62/464)

Ciasto "Poezja" 1688

kogo: dla fanów masy karmelowej dla lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :) Składniki na ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia Wykonanie ciemnego biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka(...)wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce

Mania Wypiekania
Tarta z kutią 163

Dzień dobry! Mogę Was jeszcze pomęczyć przepisami świątecznymi? :-) To już przedostatni! Przepis na kutię oczywiście na blogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie nie raz po świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco(...)kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako farsz i wyszedł z tego całkiem przyjemny deser. Coś jak makowiec, ale nie do końca :-). To jak, jeśli zostanie Wam kutia, przygotujecie ją w ten sposób? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami 216

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie.  Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki

Smakuje zdrowo
Ciastka francuskie z jabłkami 239

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt

prawdziwe jedzenie
Szybkie ciasto z jagodami 447

mrożone jagody, bo tegorocznych nie mogłam dostać. A lasy w mojej okolicy zupełnie nie jagodowe, bo liściaste. Niemniej z pewnością jeszcze uzupełnię swoje zbiory na zimę. Ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo dobre. Polecam. Składniki: 5 jajek 400 ml mąki 200 ml cukru 150 ml oleju 1 szklanka jagód 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z utartą masą.  Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy po wyjęciu będzie suchy

Pasja Smaku
Indyk po francusku - rolada 156

Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało!  Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości.  Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki(...)Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała.   Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej

Moniki Smakołyki
Ciasto Czekoladowe z Pijanymi malinami 213

Składniki: słoik malin w spirytusie 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 4 czubate łyżki mąki 5 czubatych łyżek kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 5 jajek łyżeczka imbiru Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180*C gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, możemy także posiekać ją nożem, wrzucamy do miski, dokładamy pokrojone w kostki(...)masło, mieszamy dosypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia oraz imbir i kakao, mieszamy kolejno wbijamy jajka maliny odcedzamy, kruszymy białą czekoladę ciasto wylewamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Karpatka 251

Długo zwlekałam, gdyż wydawało mi się trudne w przygotowaniu. Jednak mając dobry przepis i trzymając się ściśle recepty jestem w stanie stwierdzić, że wyszła bardzo dobra ;) Moja pierwsza karpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody  125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek  krem: 3 szklanki mleka   6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego

Tagebuch po polsku
Cukiniowe cudo - 180 kcal? 234

tyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą całkiem dobre rzeczy. Jak? Dzisiaj zapomniałam o mące i o orzechach (dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne

fitolarun.blogspot.com
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 108

dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części, jedną z nich użyć do upieczenia chlebka zaś pozostałe "rozdać dobrym ludziom" (sąsiadom).                       Karolina dziękuję :) HARMONOGRAM : Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. NIE MIESZAĆ METALEM !!! PONIEDZIAŁEK : dodać

Kuchnia w opałach
Piernikowy sernik 139

taka, że wracam tu, wracam do kuchni, choroba przegoniona, mam nadzieję, że ostatecznie. Ci, którzy odwiedzają profil Ewa Kuchennie na facebooku wiedzą, że dopadło mnie coś przed świętami. Mniej dobra wiadomość to tak, że w związku z czekającą mnie przeprowadzką i tym, że w nowym miejscu zamieszkania nie ma jeszcze kuchni - do około połowy lutego wpisy będą się ukazywały(...)cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort czekoladowo-miętowy 230

pomysł i pewna wizja tortu. Bardzo często ciasta, które robię są zaczerpnięte z różnych stron, książek, zeszytów mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony(...)mamy możliwości dostać świeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać

Jedzeniomania
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 172

Tort mógł okazać się zbyt mdły i bez charakteru, więc całość przełamałam smakiem kwaskowatej cytryny. Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe ciasto jest dość ciężkie. I teraz dobra wiadomość dla osób mających słabość do wszelkich słodkości, a jednocześnie, którzy ich unikają: Nie martwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, że jest to niemożliwe, gdyż tort(...)obaw, że Wam nie wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno!  Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli

Di gotuje
Piernikowy przekładaniec (czyt. otrębowy piernik;)) 159

dobrą nowinę ;) dziś po tygodniach niepewności dowiedziałam, się że w pracy przedłużą mi umowę i to na lepszych warunkach! hip! hip! huuuura! ;) wychodzi na to, że w najbliższej przyszłości Poznań zostanie moim domem czy to dobrze czy źle? dowiemy się wkrótce ;) już w pracy stwierdziłam, że należy mi się jakieś ciacho dla uczczenia tej pamiętnej chwili;p Dopiero teraz zasiadłam(...)przed komputerem, bo po drodze czekało mnie jeszcze sprzątanie, gdyż moi "cudowni" współlokatorzy się do tego nie garną. Zdjęcia ciasta wyszły niezbyt okazale, bo też warunki mam do niczego, postaram się jutro zrobić nowe, choć po zmianie czasu jak jestem w domu jest już szaro-buro. Składniki (tortownica 19cm): ciasto: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybki drożdżowiec 177

Ostatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy:) Może to i lepiej...ciasta są ok:) Dzisiaj też bardzo dobre drożdżowe;) Składniki; 10 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki letniego mleka, 4 szklanki mleka Wykonanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ Wykonanie; W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy drożdże. Cukier(...)drożdże. Następnie wlewamy olej i mleko. Na koniec maka. Taką gotową miskę odstawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu aż drożdże wypłyną na wierzch. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Jak wyrośnie ponad normę /ok. 15 minut/ zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 50 minut

Anioły w kuchni