Coś na dobry początek dnia. Jest to popisowe ciasto mojej mamy, które cieszy się w naszej rodzinie niezmienną popularnością w okresie wiosenno-letnim. Jest ono niezawodnym sposobem na poprawę humoru. Zaczyna się to już na etapie wyrabiania kruszonki, którą zawsze wyjadam jeszcze surową. Podczas pieczenia w całym domu unosi się niesamowity zapach przenoszący nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Po wyjęciu
Milion Smakówadwokat Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubij na sztywna pianę, dodawaj powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj
Wielki apetytrazem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata). SKŁADNIKI 125 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 2 cytryny 250 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Passions hobbies lifeDzień dobry, O mały włos ten post nie powstałby podobnie jak rok temu. Życie biegnie tak szybko, że choć na co dzień często myślę o swoim
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i Oliwanutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła
Poezja smakupieczemy babkę piaskową w zbyt wysokiej temperaturze na jej powierzchni zrobi się od razu twarda skorupa, która później pęka pod wpływem dalszego rośnięcia ciasta ! Tutaj znajdziesz przepis na bardzo dobrą babkę piaskową . Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarneMALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także przesiane, z tych samych powodów) szczypta soli 2/3 szklanki cukru (użyłam ciemnego) 1,25 szklanki mleka (część mleka zastąpiłam śmietaną 30%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
KUCHARNIAUpiekłam ją z okazji dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka
Na słodko lub wytrawniekolorystykę i zdecydowanie cieszą oko. Oprawa graficzna bardzo przypadła mi do gustu. Oczywiście na pierwszy ogień musiałam wypróbować jakiś nietypowy przepis. Postanowiłam wykonać według przepisu Pauliny ciasto z kaszy jaglanej. Wszyło zaskakująco dobre i na pewno będę do niego często wracać. Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego ciacha! Serdecznie polecam książkę, wszystkim którzy poszukują ciekawych i jednocześnie sprawdzonych przepisów na domowe
Emcia PichciLikier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta. Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki. Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego
Sto kolorów kuchniSmaczna przystawka dobra z czerwonym barszczykiemSKŁADNIKINa ciasto:1/2 kilograma mąki1 margaryna2 łyżki cukru1 łyżeczka soli jedno jajkoNa farsz1/2 kilograma pieczarek, 2 cebuleolej do smażeniaWYKONANIEMąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. Zagniatamy ciasto.Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką.Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie
W kuchennym oknie EwyDzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny
Chilli Czosnek i Oliwanafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik