Bardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia(...)1800C Czas pieczenia: 40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej olejek migdałowy Przygotowanie I etap - masa makowa
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto makowe: 0,5 kubka mąki pszennej 1 kubek cukru 0,5 kubka suchego maku 1 cukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1
Luźna Kuchniaskładniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 4 sztuki sporych marchewek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do
Luźna KuchniaSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna KuchniaSkładniki: 2 szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem
Luźna KuchniaSkładniki: 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki 0,5 szklanki mleka 10 dkg margaryny 50 dkg mąki cukier do smaku, ile lubicie:) Przygotowanie: 1.) Mleko
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 szklanki mleka 5 dkg drożdży cukier waniliowy cukier do smaku w ilości jaką lubicie 4-5 łyżek oleju 8 łyżek dyni 1 kg
Luźna KuchniaSkładniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5 tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia
Luźna Kuchniaskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru
Luźna Kuchnia