Pasta jajeczna z koperkiem jest bardzo prosta do przygotowania – sztuką jest tu perfekcyjne ugotowanie jajek na twardo – tak by żółtka by ścięte, ale jednocześnie pięknie żółciutkie
Dorota Smakujepuszki zawsze można zamienić na świeżego ananas w 100 g dostarcza jedynie 50 kcal ananasy wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym - są składnikiem suplementów diety oraz kosmetycznym - w produkcji kremów do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych, w balsamach antycellulitowych Pr zepisy z ananasem 1) ZIELONY KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY 2) SAŁATKA HAWAJSKA 3) ZAPIEKANKA HAWAJSKA
Kuchnia MagdaLenypomagają obniżyć temperaturę ciała. Ale to nie wszystko, bo arbuzy mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, o których większość z nas nie ma nawet pojęcia. Dlatego warto włączyć je do naszej diety w okresie letnim. Arbuzy to źródło: przeciwutleniaczy (likopen, beta-karoten, luteina), które niszczą wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i hamując rozwój komórek nowotworowych cytruliny - aminokwasu, który
Kuchnia MagdaLenyzdrowiu poszczególne układy naszego ciała, np. układ krążenia, układ moczowy, układ pokarmowy gaszą pragnienie wspomagają odporność oczyszczają organizm z toksyn regulują pracę jelit pomagają w utrzymaniu zbilansowanej diety i uzupełniają braki witamin oraz minerałów odżywiają, regenerują i wzmacniają skórę pomagają zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać wagę Soki naturalnie tłoczone to źródło najlepszych i najbardziej naturalnych witamin. Wystarczy jedna szklanka
Kuchnia MagdaLenyOsoby ceniące zdrowe odżywianie oraz zdrowy styl życia wiedzą jak ważnym elementem diety są soki owocowo-warzywne. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Oprócz tego, że dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, to także oczyszczają go z toksyn, wzmacniają odporność oraz mogą chronić przed nowotworami i chorobami serca. Jednak, aby taki sok był wartościowym napojem, a nie pustymi
Kuchnia MagdaLenycenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają anemii. Dlatego warto włączyć ją do swojej diety, choć niestety botwina występuje tylko sezonowo... Kotlety z botwinki i kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć
Kuchnia MagdaLenynaukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu! Surowe jabłka wraz ze skórką są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy w diecie. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką dostarcza około 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Co jeszcze warto wiedzieć o jabłkach? Jabłka to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. flawonoidów (procyjanidyny - wykazują działanie
Kuchnia MagdaLenyjuż spotkać figi świeże. Są one na tyle uniwersalnym owocem, że można dodawać je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dowiedz się dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety! Figi to źródło: wapnia potasu magnezu żelaza fosforu witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6 kwasu foliowego witaminy K witaminy C błonnika (pektyny) przeciwutleniaczy (polifenoli
Kuchnia MagdaLenynaturalnej. Zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, a do tego ma mało kalorii - produkt idealny! Właściwości lecznicze posiada miąższ i nasiona dyni. Dlatego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety! Dynia to źródło: przeciwutleniaczy witaminy A witaminy C witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP witaminy K witaminy E magnezu żelaza potasu wapnia fosforu cynku manganu miedzi karotenoidów błonnika
Kuchnia MagdaLenysurowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady i niestety nie każda
Kuchnia MagdaLenyZazwyczaj robiło się je ze stopionych krówek lub cukierków toffi 🍬🍬🍬 Ostatnio naszła mnie wielka ochota na te łakocie z dzieciństwa, ale że staram się ograniczać biały cukier w swojej diecie to zaczęłam szukać innej alternatywy... I tak powstały szyszki w wersji fit - zamiast krówek i masła zrobiłam masę z daktyli i pasty orzechowej, a ryż preparowany wymieszałam z kaszą jaglaną
Kuchnia MagdaLenyotwarciu oliwę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu i musimy ją spożyć w ciągu 3 miesięcy oliwa zjełczała ma metaliczny posmak i pomarańczową barwę oliwa jest ważnym składnikiem w diecie śródziemnomorskiej Przepis na domowy kosmetyk z wykorzystaniem oliwy z oliwek: PIERNIKOWY PEELING CUKROWY
Kuchnia MagdaLenynerek powinny ją unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz przewlekłym zapaleniu trzustki kasza gryczana NIE ZAWIERA GLUTENU - polecana jest osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej Ciekawostki: 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne kasza gryczana posiada niski indeks glikemiczny (do 55), dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Należy jednak pamiętać
Kuchnia MagdaLenyNaszło mnie na wegańską dietę. Teraz jest najlepszy moment na świeże i młode warzywa i owoce. Postanowiłam sobie zrobić kilka dni jaglanki+warzywa i owoce i wymyśliłam te właśnie gołąbki. Co się okazało? Wyszły naprawdę smaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach. Składniki: liście młodej kapusty (wcześniej sparzone) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 dużych
Cytryna&Co.