śmietanki z pistacjami, dokładnie wymieszać. 8. Do każdej z foremek, na warstwę czekoladową położyć warstwę andrutów, 9. Następnie układać warstwę pistacjową. 10. Na wierzch (który będzie po wyjęciu deseru spodem) ułożyć rozdrobnione listki bazylii- delikatnie porwane małe listki- ma być ich niewielka ilość chodzi zaledwie o delikatny aromat deseru. Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin(...)zależności od stopnia chłodzenia lodówki Wyjmowanie deserów z foremek: Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki, Pod wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest
KreatywnePinyNaszła Was nagła ochota na coś słodkiego, a może goście lada chwila się zjawią ? Zróbcie deser, deser bananowy, z bitą śmietaną i czekoladą. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze genialnie wygląda. Przygotowanie deseru bananowego zajmuje naprawdę niewiele czasu, wystarczy odpowiednio wcześniej ugotować tylko budyń. A jeśli jesteś wybitnym smakoszem deserów bananowych, przygotuj także krem bananowy . Składniki: * 500ml mleka(...)oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić
kolorowotorcikowoWyzwanie Blogerek i Blogerów to przede wszystkim gimnastyka dla umysłu ;) no bo co tu można wymyślić oryginalnego? A że znany wśród znajomych ze mnie budyniożerca, więc postanowiłam zrobić swój deser własnie na bazie budyniu. Uszlachetniłam delikatny smak wanilii kieliszkiem koniaku. Efekt był lepszy niż oczekiwałam :) Chcecie spróbować? Składniki budyniu: pół litra mleka , 3 łyżki cukru , 1 czubata łyżka(...)możecie wlać więcej, jeśli nie, wtedy tylko trochę. Proponowane przeze mnie ananasy możecie zamienić na inne owoce w syropie, konfiturę lub dżem, ale z ananasami ten deser smakuje obłędnie :) Deser przygotowuje się błyskawicznie, znika równie szybko, o ile nie szybciej ;) baner autorstwa Magdy z bloga www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com Zapraszam Was też do odwiedzenia innych uczestników naszej
Codzienna kuchnia niecodziennaBaked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie(...)brązowego, opalonego koloru. Nazwa deseru została wymyślona w nowojorskiej restauracji Delmonico w 1876 na cześć świeżo nabytego terytorium amerykańskiego - Alaski. Tak naprawdę pierwszy raz zobaczyłam ten deser w programie Jamesa Martina, gdy szukał w Nowym Yorku klasycznych, najlepszych deserów. I tak trafił do restauracji Delmonico, w której deser Alaska przygotowuje się niezmiennie wg tej samej oryginalnej receptury od wielu
Bernika - moj kulinarny pamietnikKisiel truskawkowy Mój ulubiony szybki deser to kisiel, a dzisiaj podaję wam najlepszy przepis na kisiel truskawkowy domowej roboty . Gdy byłam mała, najbardziej smakował mi kisiel truskawkowy z dodatkiem tartych jabłek. U mnie w domu mówiło się na taki kisiel legumina. Leguminą nazywano kiedyś też wszystkie desery z dodatkiem mąki, m.in. budynie i galaretki. Przygotowanie domowego kisielu wcale nie jest(...)torebki jest gotowy. A dzisiaj rano naszło mnie na coś słodkiego, i coś szybkiego, do tego miałam świeże truskawki, a że dawno nie robiłam domowego kisielu, padło na ten deser. Wg mnie kisiel to najprostszy deser na świecie. Potrzebujemy trochę miękkich owoców np.: malin, jagód, porzeczek, truskawek, do tego cukier, trochę wody oraz mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Jeśli owoce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚmietanowiec jest bardzo prostym, efektownym i kolorowym deserem na zimno, na każdą okazję. To delikatny serniczek z dodatkiem kolorowych galaretek ułożony na biszkoptach, który z pewnością pokochają dzieci. Przygotujesz go przez cały rok, jednak zdecydowanie cieszy się popularnością w letnie dni. Śmietanowiec lub galaretkowiec to w zasadzie kilka prostych składników: śmietanka oraz kolorowe galaretki. Zdarza się, że deser ten przygotowywany(...)jest z dodatkiem jogurtu naturalnego (gęstego) lub serka homogenizowanego. Galaretkowca możesz przygotować w tortownicy, formie kwadratowej (użyj wtedy podłużnych biszkoptów) lub w formie mini deserów serwowanych w małych, szklanych miseczkach, pucharkach lub szklaneczkach. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny deser na zimno. Poniżej dokładny opis wykonania oraz kilka porad dotyczących przygotowania. Śmietanowiec SKŁADNIKI: 3 kolorowe galaretki: czerwona, zielona, pomarańczowa
Zasmakuj KuchniKeto suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym Zimową porą najlepszy jest deser na ciepło Zachciało mi się czegoś pieczonego, z budyniem i owocami . Pierwsza myśl padła na bezę , ale to nie było to… Druga na naleśniki , ale ten pomysł także nie skradł mojego serca… Dopiero za trzecią próbą – trafiony zatopiony. Gdy oczami wyobraźni ujrzałam puszysty suflet posypany pudrem(...)erytrytolu , to wiedziałam, że muszę go upiec. A do tego żółciutki budyń waniliowy i frużelina wiśniowa. Stanowią one wręcz idealny dodatek do sufletu. Tego właśnie było mi trzeba! Suflet – deser lekki niczym chmurka Uprzedzając ewentualne podszepty wewnętrznego leniucha (lub raczej sknerstwa :D) – nie próbujcie robić sufletu na samych białkach chcąc oszczędzić żółtka do budyniu . Próbowałam i nie wychodzi
Modern Cave GirlKeto suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym Zimową porą najlepszy jest deser na ciepło Zachciało mi się czegoś pieczonego, z budyniem i owocami . Pierwsza myśl padła na bezę , ale to nie było to… Druga na naleśniki , ale ten pomysł także nie skradł mojego serca… Dopiero za trzecią próbą – trafiony zatopiony. Gdy oczami wyobraźni ujrzałam puszysty suflet posypany pudrem(...)erytrytolu , to wiedziałam, że muszę go upiec. A do tego żółciutki budyń waniliowy i frużelina wiśniowa. Stanowią one wręcz idealny dodatek do sufletu. Tego właśnie było mi trzeba! Suflet – deser lekki niczym chmurka Uprzedzając ewentualne podszepty wewnętrznego leniucha (lub raczej sknerstwa :D) – nie próbujcie robić sufletu na samych białkach chcąc oszczędzić żółtka do budyniu . Próbowałam i nie wychodzi
Modern Cave GirlCzas czytania: 2 min Postanowiłam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi mieć smak kawy, alkoholu i kakao, a ta wersja bardziej przypomina pralinki Rafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser właśnie o tej nazwie. Delikatny krem z serka mascarpone do tego biała czekolada(...)prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to coś pysznego. Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania to jego wielka zaleta! Polecam wam gorąco! Print Rafaello - deser .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały lekki deser. Course Desery Cuisine Polska Keyword wiórki kokosowe Prep Time 15 minutes Total Time
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście również masa z mascarpone tutaj uprościłam przepis, bo zupełnie pominęłam żółtka. Wiosennym akcentem są soczyste i orzeźwiające truskawki, a na górze kołderka z musu czekoladowego, znana już z przepisu na sernik z musem czekoladowym(...)czekoladowy jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go i do innych deserów, tutaj sprawdził się na medal. Spróbujcie! Print Wiosenne tiramisu .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Italian Keyword mascarpone, truskawki Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 15 Author Anna Ingredients 200 g podłużnych biszkoptów ilość
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)wówczas należy zagotować 220 g cukru z 220 g wody, z białkami ubić 30 g cukru. **Hard ball – kropelka syropu wlana do lodowatej wody, twardnieje na kamień. Smacznego! Deser ptasie mleczko z niespodzianką Deser ptasie mleczko z niespodzianką Deser ptasie mleczko z niespodzianką Deser ptasie mleczko z niespodzianką
moj przepis naDzisiaj Walentynki ! Przygotowałam pyszny deser bez pieczenia, śmietankowy jogurtowiec z lemoncurd. Jest to mój ulubiony deser podobnie jak sernik na zimno . Jogurtowiec przyrządziłam z greckiego jogurtu i śmietanki. Samo przygotowanie tego deseru zajmuje niewiele czasu, jednakże jogurtowiec z lemoncurd musi postać w lodówce kilka godzin aby dobrze się ściął. Praktycznie zawsze dodaję żelatynę, na tyle dużo aby masa jogurtowa była(...)ścięta ale i też puszysta. Smak jogurtowca zależy od tego co dodam do jogurtowej masy. Uwielbiam cytrynowy smak, więc dzisiejszego deseru dodałam lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance
codojedzeniaczekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki(...)Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy galaretka i czekolada wystygną, przystępujemy do robienia deseru. Do miski wkładamy jogurt i czekoladę. Całość mieszamy. Następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę, dorzucamy maliny i migdały i znowu mieszamy. Dodajemy do masy bitą śmietaną i delikatnie mieszamy
Słodki sentymentObłędnie pyszny deser, delikatny i bardzo lekki . Dzięki jogurtowi jest dużo lżejszy od pianek przygotowywanych na śmietanie, a sok z mandarynek sprawia, że deser jest w smaku wyjątkowy i orzeźwiający. Aby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowy charakter deseru warto go zaserwować z flambirowanymi pomarańczami z tymiankiem. Składniki PIANKA 300 ml soku z mandarynek lub pomarańczy 300 g jogurtu naturalnego(...)cukier i tymianek. Kiedy płyn lekko się zredukuje dodajemy filety z pomarańczy i podgrzewamy na dużym ogniu. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy. Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku . Smacznego! * Ilość agaru zależy od zaleceń producenta
Tajemnice Smakuczekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki(...)Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy galaretka i czekolada wystygną, przystępujemy do robienia deseru. Do miski wkładamy jogurt i czekoladę. Całość mieszamy. Następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę, dorzucamy maliny i migdały i znowu mieszamy. Dodajemy do masy bitą śmietaną i delikatnie mieszamy
Słodki sentyment