czekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki(...)Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy galaretka i czekolada wystygną, przystępujemy do robienia deseru. Do miski wkładamy jogurt i czekoladę. Całość mieszamy. Następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę, dorzucamy maliny i migdały i znowu mieszamy. Dodajemy do masy bitą śmietaną i delikatnie mieszamy
Słodki sentymentObłędnie pyszny deser, delikatny i bardzo lekki . Dzięki jogurtowi jest dużo lżejszy od pianek przygotowywanych na śmietanie, a sok z mandarynek sprawia, że deser jest w smaku wyjątkowy i orzeźwiający. Aby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowy charakter deseru warto go zaserwować z flambirowanymi pomarańczami z tymiankiem. Składniki PIANKA 300 ml soku z mandarynek lub pomarańczy 300 g jogurtu naturalnego(...)cukier i tymianek. Kiedy płyn lekko się zredukuje dodajemy filety z pomarańczy i podgrzewamy na dużym ogniu. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy. Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku . Smacznego! * Ilość agaru zależy od zaleceń producenta
Tajemnice Smakuczekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki(...)Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy galaretka i czekolada wystygną, przystępujemy do robienia deseru. Do miski wkładamy jogurt i czekoladę. Całość mieszamy. Następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę, dorzucamy maliny i migdały i znowu mieszamy. Dodajemy do masy bitą śmietaną i delikatnie mieszamy
Słodki sentymentsobotnie popołudnie prezentuję przepis na pyszny deser z musem jabłkowym, bitą śmietaną i słomką ptysiową. Deser jest bardzo lekki i orzeźwiający. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. SKŁADNIKI: 10 sztuk herbatników, 50g masła, 2 jabłka, 100ml wody, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 200ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, 5 kostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka(...)masie jabłkowej wykrawam foremką w kształcie koła okrąg. Wykrojoną masę układam na spodzie z herbatników. 3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem. Masę wykładam na wierzch deseru. 4. Na masie śmietanowej układam słomki ptysiowe. Czekoladę siekam drobno nożem. Czekoladą posypuję wierzch deseru. Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam
Tradycyjna kuchnia KasiRyżowy deser z mango Prosty w przygotowaniu, pyszny ryżowy deser z rozpływającym się w ustach mango. Uwielbiam. Po takie desery sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś lekko słodkiego i sycącego. Dzisiejszy deser możecie z powodzeniem podać w ramach drugiego śniadania. Jeśli tak jak ja i moja rodzina uwielbiacie desery na bazie ryżu (jak np. popularne „belriso(...)rozprowadzamy nasz budyń. Następnie wlewamy go do ryżu. Całość gotujemy (na małym ogniu) często mieszając, aż całość zacznie gęstnieć (nie gotujemy zbyt długo, to nie ma być bardzo gęsty deser). Ryż przekładamy do pucharków. Zostawiając miejsce na mus mango. Płaty mango z syropu przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy na a la mus. Wykładamy łyżeczką na nasz ryżowy deser. Podajemy
Słodkie okruszkiDeser ze świeżymi owocami zawsze cieszy się olbrzymią popularnością. Jako, że trwa właśnie sezon na maliny postanowiłem coś z nich przygotować. Co ciekawe w połączeniu z syropem klonowym smakują rewelacyjnie, a płatki kukurydziane i jogurt grecki świetnie dopasowały się do tego deseru. Można go przygotować w pucharkach do lodów, szklankach, czy nawet salaterkach. Z podanej ilości składników otrzymałem deser(...)Przygotowanie Na dół pucharka/szklanki dajemy płatki kukurydziane, kilka malin i polewamy je odrobiną syropu klonowego. Kolejną warstwą jest jogurt grecki, który polewamy drugą częścią syropu klonowego. Na górze naszego deseru układamy maliny i całość dekorujemy wafelkiem w czekoladzie. Jeżeli nie planujesz zjedzenia deseru od razu po przygotowaniu to przechowuj go w lodówce
Programista w kuchniKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą po wypróbowaniu muszę serdecznie polecić. Oczywiście jeżeli czekolada to także maliny, które świetnie komponują się z jej smakiem. Do posłodzenia deseru posłużył ksylitol, czyli coraz bardziej popularny cukier brzozowy. Z podanej ilości składników przygotujecie(...)deser dla dwóch osób, który najprościej podać w szklankach lub słoiczkach. Składniki 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 3 łyżeczki ksylitolu 2 kostki gorzkiej czekolady 80 g malin Przygotowanie Zetrzyj jedną kostkę czekolady na tarce o drobnych oczkach. Mleko, nasiona chia, kakao, ksylitol oraz startą czekoladę dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw
Programista w kuchnipozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na Wigilię i święta. Ciasta, ciasteczka i desery bez jajek i bez mleka Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych(...)Robi się je błyskawicznie, a smakują wyśmienicie. Warto pokusić się o przygotowanie ich w różnych posypkach, gdyż każda nadaje truflom wyjątkowy smak. Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia Jeśli szukacie deseru bez cukru to przepis na roladę kakaowo-kokosową jest dla was. Wiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje
Dieta bez mlekaDeser bez pieczenia a na dodatek czekoladowy…Co to może być? Kulki owsiano migdałowe ! Ten deser bez pieczenia znają wszyscy, popularny zwłaszcza w latach osiemdziesiątych, kiedy to moda na domowe desery bez pieczenia miała swój najwyższy punkt. No cóż żyliśmy w takich czasach, że nawet kupienie czekolady było nie lada wyzwaniem. Puste półki, a tu człowiek ma ochotę(...)sentyment do owsianych kulek, a nauczyła mnie je robić moja koleżanka z ogólniaka. Upłynęło wiele czasu, a owsiane kulki wciąż są popularne. Nic dziwnego, bo to smaczny i szybki deser bez pieczenia. Można go przechować w lodówce, zamrozić, zrobić z małej porcji lub dużej. Poza tym owsiane kulki wymagają jedynie kilka składników. Dzisiaj przygotowałam dla Was bogatszą wersję tego deseru
codojedzeniaprawdziwych łasuchów słodkie łakomstwo się kłania – dziś deser z masą krówkową o smaku advocata polskiej firmy HELIO . Sycący, kaloryczny, pełen słodkości pucharek, mega dobry – polecam dziś na deser, którym możemy rozpocząć leniwy i słodki weekend. To ekspresowa wersja banoffee pie , czyli deseru wg słynnego przepisu wymyślonego na początku lat siedemdziesiątych w Anglii. Banoffee , czyli banan i toffi(...)tego serek mascarpone i kruche herbatniki. Dziś moje toffi to masa krówkowa z advocatem Helio – bomba pyszności! Deser przygotowuję także bez serka mascarpone, a całość dekoruję suszoną żurawiną (lub innymi bakaliami), posypuję kakao. Można udekorować świeżymi owocami, np. talarkami bananów, truskawkami, malinami, borówkami. Składniki: 150 g kruchych herbatników Digestive, opcjonalnie zwykłe 250 g serka mascarpone 4 banany
Zasmakuj KuchniPyszny francuski deser to słodka przyjemność, której ciężko jest się oprzeć Lubię przygotowywać ten deser, często wybierając przy tym jakąś specjalną okazję do świętowania Zbliżają się walentynki i nie ważne czy lubicie to święto czy nie, czy uważacie że jest to „kicz i komercja” lub też świetna okazja na celebrację miłości. Fajnie jest przecież od czasu do czasu(...)temperatury 100 stopni. Rozlać krem do przygotowanych foremek na crème brûlée ( w zależności od średnicy i wysokości foremek z tego przepisu wyjdzie ok. 3 maksymalnie 5 porcji ). Wstawić deser do piekarnika i piec ok. 50 minut. krem powinien być ścięty. następnie wyciągnąć i ostudzić. Chłodzić w lodówce 5-6 h. najlepiej całą noc. Przed podaniem deseru posypujemy każdy równą warstwą
I LOVE LIFENiesamowicie prosty przepis na smaczny deser. To moja modyfikacja kilku sławnych wypieków. Uprościłem go, zmieniając także rodzaj mąki, a efekt okazał się „palce lizać”. Oto pyszne minitarty. Zmiana mąki z pszennej na choćby orkiszową, to wcale nie taka mała kulinarna odmiana. Sami poczujecie różnicę. Po pierwsze produkty z tą mąką lepiej się pieką (mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia), po drugie nadają wypiekom(...)wysmarować tłuszczem (może być masło), by minitarty łatwo odchodziły po pieczeniu Poczekajcie aż całość wystygnie, zanim wyjmiecie minitarty z foremek Artykuł Orkiszowe minitarty mleczno-jajeczne pochodzi z serwisu Królestwo Deserów
Królestwo Deserówdań mięsnych (wieprzowiny) i sałatek. Figowy Figa kojarzy się nam w sumie niedobrze… z makiem A Portugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich jak lody. Z waniliowymi smakuje wybornie. Niektórzy sugerują, by do dżemu figowego dodać trochę wina porto… stworzymy tym samym dżem dla dorosłych Gilowy Nazwa gila po portugalsku znaczy dynia(...)Ameryki Południowej, ma więc spore wymagania co do temperatur. Stąd pewnie, tylko w Portugalii daje się ją uprawiać. Portugalski dżem dyniowy Artykuł Poznajcie portugalskie dżemy pochodzi z serwisu Królestwo Deserów
Królestwo Deserów