Ostatnio nie miałam za dużo czasu na pichcenie (a może raczej na wrzucanie nowych przepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe
Jak gotować i nie zwariowaćTarta grzechu warta! Ale wyszło mi ciasto omg! Luby nazrywał ostatnich wiśni w ogrodzie, a ja wymyśliłam sobie kruchą tartę z kremem budyniowym, frużeliną z wiśni
SMYKWKUCHNITen tydzień będzie u mnie baaardzo truskawkowy.... Czy tego chcecie czy nie :) Uwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję
Kuchnia w czekoladzieKruche, pachnące, mocno cytrynowe Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek... Prezentują się uroczo, a smakują cudownie :) Są niezwykle proste do zrobienia, więc mi pomagała moja Córka. Miałyśmy
Słodko-Słony Świat IlonyPolska Restauracja w samym sercu Warszawy Inny Wymiar – kuchnia i bar ''Tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu, bezpretensjonalnie i bez molekularnych wymyślności.'' Ulica Świętokrzyska od kilku miesięcy została wzbogacona o nową restaurację. Przestronna, dwupoziomowa przestrzeń do niedawna „zamieszkana” przez „lokal 14” gości teraz zupełnie nową restaurację z Polską kuchnią – Inny Wymiar kuchnia(...)wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka
Wylizany RondelTe batony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś
Mieszam w GarnkuCiasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie
Jacob TastesCześć Wam kucharze! Ja wiem, że ostatnio też było ciasto, po prostu nie mogę się powstrzymać. To jest chyba mój nowy ulubiony tort. Czekolada otoczona czekoladą
Kuba GotujeSłodkie życie. przepis na cztery - sześć porcji CIASTO PARZONE 1/2 szklanki wody 1/4 kostki masła 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Masło rozpuścić
na gazieZapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi
Moja Delicjazabraknąć? Oczywiście słodkiego deseru i pysznej kawy. Weekend, to u nas czas dla rodziny, przyjaciół, czas na odpoczynek i wspólnie spędzone chwile. Takie chwile najlepiej się spędza przy pysznym deserze. Dlatego dziś polecam Wam prosty przepis na kruche babeczki z czekoladowym kremem. Małe słodkości, które znikają w mgnieniu oka. Krem, którym je napełniłam przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Składa się(...)odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii. Uwaga! Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek
Słodkie okruszkiSerniki to desery, które darzę szczególnym uwielbieniem. Piekę je na wyjątkowe okazje, tak też było i tym razem. Mój dyniowy sernik miał swój debiut na drugich "urodzinach" Studia Kulinarnego BATATY i ku mojej uciesze, oczarował tam kilka podniebień;) Dodatek dyni do masy serowej, sprawia, że sernik nabiera niezwykłego, jesiennego charakteru. W smaku aksamitnie kremowy i wilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka(...)żaroodporne z wrzącą wodą. Wkładamy do piekarnika tortownicę z sernikiem i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Sernik pieczemy 1 godzinę i 5 minut, po czym na wierzch wlewamy polewę ze śmietany. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu
Smakowity Blog KulinarnyDziś nie będę się czepiać ani nie będzie moich jakże cudownych wynurzeń pisanych pod wpływem głębokich przemyśleń i innych warunków atmosferycznych. Dziś się będę chwalić! A
ladykitchenJuż jakiś czas temu je przygotowałam i nie będę ukrywać, że głównie zależało mi na efekcie wizualnym, ale wyszło także całkiem przyzwoicie smakowo. Chciałam w ten
Kuchnia w czekoladziePomysł, żeby zrobić oponki wpadł mi wczoraj do głowy zupełnie przypadkiem. Miała mnie odwiedzić koleżanka i pomyślałam, że fajnie byłoby zjeść razem takie gorące, tyle co
Codzienna kuchnia niecodzienna