Oszukane tiramisu pewnie wzbudziłoby zachwyt wśród społeczności chińskich. Stereotypy powodują, że jak mówimy podróbka, to myślimy Chińczyk. Tymczasem nasz swojski, polski naród nikomu nie ustępuje w
ladykitchenOmlet na słodko to wspaniały pomysł na śniadanie - szybko, smacznie, masa możliwości do kombinowania, bo dodatkiem może być wszystko co chcemy i lubimy: owoce, dżemy, kremy
Kolorowy PrzepisownikŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMIŚliwki w czekoladzie towarzyszyły mi praktycznie od dziecka. Gdziekolwiek bym nie poszła, kogokolwiek bym nie odwiedziła, zawsze czyjaś babcia, ciocia
Słodko-Słony Świat IlonyKto wyjada dzieciom po nocach czekoladę? Kto zwala całą winę na łakomego Mikołaja? Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach? Nie ja
gutfutSezon na jagody trwa u nas w najlepsze, więc czas na kolejny eksperyment. Tym razem crème brûlée, które uwielbiam 😋 i ciągle wymyślam nowe wersje. Skoro zatem
Weekendy w domu i ogrodzieDo Świąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg
W kuchni wieczoremW jednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w
Jeść, by żyć w zdrowiuNiestety cukier potrafi spaść mi na łeb na szyję i wtedy mam lekką telepawkę, oblewają mnie zimne poty i prawie tracę kontakt z rzeczywistością... hipoglikemia jednym
Cytryna&Co.mojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej
moj przepis naNa naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić
kuron.com.plDziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich bardziej ulubionych torcików bez pieczenia. Zawiera takie smaki deserowe, bez których nie wyobrażam sobie kuchni: wanilię, migdały i wiórki kokosowe. Tym ciastem i przepisem świętuję 100 tys. wyświetleń mojego bloga. Kto by przypuszczał, że w niespełna rok od publikacji, blog doczeka się tylu wejść? Serdecznie Wam dziękuję(...)Zmiksować na jednolitą masę. Do kremowej masy dodać rum i wsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać. Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy. Na herbatniki wyłożyć ok. 1/3 całej masy. Równo rozprowadzić. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzieZa każdym razem, gdy pytam Miśka jakie ciasto mu upiec to mi odpowiada :wiem, że mi nie zrobisz, ale chcę normalne (z mocnym akcentem na „
greenscarfWitamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami. Każdy, a
Symfonia SmakówWracamy do poniedziałkowych słodkości. Od jakiś kilku dni mamy mega trudne warunki do gotowania i przygotowywania przepisów. Większa część naszego dobytku znalazła się w kuchni
PaleoLifesmakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto(...)środek dziewięciu kółek wykładamy po 1 pełnej łyżce prażonych jabłek, a ich wierzch zalepiamy od góry pozostałymi dziewięcioma. (Należy jak najdokładniej skleić boki, aby wypełnienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Żaroodporną formę wysmarowujemy masłem, a na jej dno wykładamy bułeczki. Pieczemy je ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika aż do wyraźnego zarumienienia powierzchni (czas zależy od rodzaju i mocy
Symfonia Smaków