sporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać(...)makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki
Mała Cukierenkasporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać(...)Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie
Mała Cukierenkawiele planów, to jestem bardzo zadowolona, a nieoczekiwane zakończenie sprawiło, że dziesięciogodzinna podróż do domu nie uwierała jak zwykle. Co się stało? Otóż po pysznym obiedzie bez deseru (w restauracjach zawsze na deser brakuje mi miejsca, niestety), C. padł na kolana, wzbudzając tym moje bezgraniczne zaskoczenie (serio!). Od piątku z lekkim niedowierzaniem noszę na palcu pierścionek, ciągle go obracam(...)beza całkowicie wystygnie. Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 60 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dodać bawrnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś czas na pizzę , bo jak są takie straszne upały , to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na
Kawa z mlekiemSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuzalegał mi brokuł a i filet z indyka krzyczał, że najwyższy czas coś z nim zrobić, danie powstało samo Smaczne, ale wyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego(...)wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuRosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji przygotowała restauracja Brasserie Warszawska . Rozpoczęliśmy od Cremant de Loire (importer E.Leclerc(...)Oznacza to, że po zbiorach leżakują w kadziach lub beczkach od 5 do nawet 14 miesięcy na osadzie drożdżowym. Sauvignon blanc i crème brullee z koziego sera,pieczone buraki, porzeczka. Les Caracteres 2014 Sauvignon blanc ( importer E.Leclerc cena 19,99 zł.) Apelacja Touraine położona jest w pod-regionie Doliny Loary o tej samej nazwie. Klimat jest tu oceaniczny z kontynentalnymi
królestwo garówWitam moi Kochani! Na wstępie, szybko się usprawiedliwię z mojej trzy dniowej nieobecności… byłem w szkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na
Kuba GotujeFasolowe brownie uwielbiam i lubię je robić kiedy mam ochotę na coś bardzo czekoladowego, ale przy okazji szybkiego i pożywnego. Na blogu przepis jednak do tej
Healthy food explorerJutro obchodzimy dzień gofra. Święto wywodzi się ze Skandynawii. Szwedzi mają manię wymyślania nietypowych świąt jak Dzień bułki cynamonowej, dlatego też nie mieli żadnych oporów aby
codojedzeniaDzień dobry! Super słodkie, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i mega smaczne! Takie ciasteczka przygotowaliśmy “razem” z dzieciakami specjalnie dla Św.Mikołaja, aby skusił
PaleoLifeDzień dobry! Gorąco? U nas termometr wczoraj pokazał 30 stopni. Właśnie jesteśmy w trakcie pakowania się i wyjazdu do Chorwacji. Tam czekają na nas takie dobre
PaleoLifeSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik
Rozpustne gotowanieIdealna propozycja dla niemających sił lub czasu na pieczenie pączków ani faworków, ale coś domowego i pysznego schrupaliby w ten Tłusty Czwartek. W tym
Anioszek w kuchniTarta Tatin pochodzi z Francji, gdzie powstała na przełomie XIX i XX wieku, wykonana po raz pierwszy przez panią Stephanie Tatin. Jak dla mnie, wydaje
zadanie-gotowanie