Trudno mi było oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach
mojewypiekiinietylkochodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się, nie upadłam na głowę i nie zwariowałam zupełnie. Już słyszę głosy protestu - makaroniki? Przecież one potrzebują mnóstwo czasu, uwagi, trzeba(...)minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMam nadzieję, że nam wybaczycie, ale w grudniu na blogu pojawi się kilka typowo świątecznych wpisów. Zaczynamy od przepisu na piernik bezglutenowy . Mieliśmy naprawdę dużą frajdę
PaleoLifeZdążyłam być wszędzie, tylko nie tam. I nadszedł dzień, kiedy znajomy zarządził panel degustacyjny i wkroczyłam do świątyni mięsożerców. Jeśli spodziewacie się białych obrusów, kelnerów w żabotach, kryształów, deserów i karty na 74769 pozycji, to nawet nie wchodźcie. To nie jest miejsce dla delikatnych. To nie jest kolejny i wymęczony burger. To nie jest genialny PR. To jest mięso, dużo(...)Meat&Go: boczku z żebrem i kanapki Reuben. Jeśli gdzieś jest niebo dla mięsożerców, to mam nadzieję, że na każdej chmurze jest taki boczek. Dostajecie kawał długo pieczonego, lekko pikantnego boczku, który się rozpływa i można go jeść palcami, folgując sobie pierwotnym instynktom. Boczek tak delikatny i wyrazisty jednocześnie, że jedyne co po nim zostaje to wylizany talerz
ladykitchenDzień się jeszcze nie skończył, zatem wszystkim dzieciom i dzieciakom składam serdeczne życzenia radości, dziecięcego optymizmu i wielu powodów do uśmiechu. A w prezencie mam dla
Weekendy w domu i ogrodzieWiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego
RelaxtimeKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar ZdrowiaOrzechy są nieodłącznym elementem tortów, które zdarza mi się robić. Zwłaszcza jeśli wiem, że sama będę go jeść. Tym razem w połączeniu kremu brzoskwiniowego. Składniki na
Kuchnia w czekoladziemojprzepisna.pl | Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Co zrobić z dwoma kilogramami jabłek Szara Reneta, a no szarlotkę rzecz jasna. Moja szarlotka jest lekko fit, jako że
moj przepis naMiałam pisać, że w końcu skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę
Kuchnia w czekoladzieKorzenie. Prowadzą do głębi. Dają siłę. Bez nich trudno czerpać z życia to, co najcenniejsze. Wybrałyśmy jeden. Trochę zapomniany, nieustannie mylony z pietruszką. A przecież taki wyjątkowy, polski i niebywale smaczny. Na słodko i na wytrawnie. Niekoniecznie z figą i makiem. Panowie i Panie, bohaterem kolejnego TU I TAM został pasternak - nie lada korzeń, nie lada rarytas(...)dźwiękiem. Czy jest bowiem ktoś, kto nie uległ magii kruszącej się tafli karmelu? W ten sposób na moim kuchennym moście powstał creme brulee z pasternaku. Zapomniany korzeń i klasyczny deser stworzyły niezwykły duet. Zapadłam się z rozkoszy w jego aksamitnym smaku i Wam tego samego życzę! A jeśli tak, jak ja zakochacie się w pasternaku, polecam także ten tort , który
KUCHARNIASą takie chwile, kiedy ciasto potrzebne jest „ na już ” – od razu. Najlepiej puszyste, delikatne, słodkie i przepyszne. Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe
Poezja smakuJak pewnie zauważyliście jakiś czas temu wróciłam do blogowania po dość dłuższej przerwie. Była ona spowodowana oczekiwaniem, a następnie przyjściem na świat naszego
Rozpustne gotowanieOdwrócone ciasto czyli upside downe cake to wypiek w kuchni amerykańskiej. Starodawny Tradycyjny wypiek przygotowywany z plastrami ananasa. Jest to jedno z tych ciast, które nie
Kuchnia w oparachDo trzech razy sztuka... więc mam dla Was trzecią propozycje czekoladek do domowej bombonierki :) Tym razem coś dla fanów kokosowych słodkości, przełamanych intensywną gorzką czekoladą. Rewelacja
DefinicjaSmakuSzarlotka to moje ulubione ciasto i dobrze o tym wiecie. Lubię ją za prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi
SMYKWKUCHNI