desery bez pieczenia - 9553 przepisów (strona:502/637)

Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 196

Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku 317

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.   Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało

kuron.com.pl
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 137

   Porwałam się z motyką na słońce. Dlaczego? Przed świętami spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 322

Zastanawiałam się co zrobić, żeby Lady Kitchen przekroczyła dziesięć tysięcy lajków i tym samym otwarły się niebiosa i mogłabym otwarcie napisać, że niektórzy ssą i to

ladykitchen
Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 152

świata i w kolejnych wpisach na blogu pokażę Wam przepisy, które według mnie doskonale się z nimi komponują, a zacznę już dzisiaj. Picie kawy najczęściej kojarzy nam się z deserami, jednak są takie mieszanki, które fantastycznie pasują do potraw wytrawnych, jadanych na śniadanie lub lunch. Taka jest właśnie pochodząca z Ameryki Łacińskiej jasno palona kawa Starbucks Veranda Blend . Ma subtelny(...)patelni i obsmaż je na chrupiąco po 2 minuty z każdej strony. Posmaruj kanapki z wierzchu pozostałym beszamelem i posyp pozostałym serem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści. W tym czasie usmaż na maśle 2 jajka sadzone. Delikatnie dopraw je solą i pieprzem. Gdy kanapki będą gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 145

dobrze znaną z rozmów kwalifikacyjnych, "skontaktujemy się w przyszłości" :), co przynajmniej jest jakąś odpowiedzią, o tyle "najwięksi gracze" nie dość, że nie byli zainteresowani problemem, to maile poszły bez echa.  Po głębszym zastanowieniu wyraziłem ogromne zrozumienie. Po pierwsze: Gdyby problem został rozwiązany, to pieniądze na jego rozwiązanie nie byłyby wydawane. Skończyłby się byt instytucji za to odpowiedzialnych(...)się 14 kwietnia 2015 w podziemiach bardzo przyjemnej restauracji Dobra Karma w Katowicach. Założenie proste. Robimy pełny obiad wykorzystując głównie stary chleb. Przez pełny rozumiemy zupę, danie główne i deser. Deser był najmniej ambitnym przedsięwzięciem, zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien stopień trudności. Uczestnicy zostali podzieleni wg stopnia ambicji i wzięli się do pracy. To co uzyskaliśmy

Kryzysowa Książka Kucharska
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 162

W związku z atmosferą świąt, którą niewątpliwie czuć już w powietrzu, postanowiłam na swój własny użytek przygotować kilkuczęściową prezentację ciasteczek, które przygotuję na tegoroczne Boże Narodzenie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort Red Velvet 158

Tort Red Velvet (Red Velvet Cake) to chyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania

Poezja smaku
Wielkanocna Pascha 170

Przyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast

Mieszam w Garnku
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 205

więcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać

Anioszek w kuchni
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 177

   Już od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie

Smaczne Zdrowe
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 207

Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować

W kuchni Karmel-itki
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 160

ryzyko, dreszcz emocji i podekscytowanie, jakie towarzyszy kolejnym eksperymentom.  Tiramisu... Tak, lubię, ale znowu?  Ten romans już przygasł, jest sentymentalny, ale już nie ekscytuje.  W karcie deserów szukam czegoś bardziej podniecającego.  I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza(...)kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.  W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania tarty z wierzchu przed podaniem. W przeciwnym

KUCHARNIA
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 350

drożdżowe buchty.. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek (odmiany regionalnej!) i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest ich żółtawa barwa, którą uzyskałyśmy poprzez dodatek szafranu i szczypty kurkumy! Bułeczki nie zaliczają się do bardzo słodkich i mdłych, słodkość jest w nich zrównoważona - pasują(...)łyżki mąki, szczyptę soli i wlewamy stopniowo 0,5 szklanki ciepłego mleka mieszając wszystko bardzo delikatnie drewnianą szpatułką. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia ( rozczyn powinien podwoić swoją objętość). Kolejno do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, imbir, roztarty szafran oraz kurkumę i te składniki

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania