Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście
Mała CukierenkaLubicie kaszę jaglaną? Kiedyś byłam do niej sceptycznie nastawiona dopóki … sama w końcu nie spróbowałam przygotować z jej udziałem jakiegoś przepisu. I od tego czasu
Słodkie okruszkiPrzyznam się bez bicia, że rurki z kremem lub bitą śmietaną kojarzą mi się wyłącznie z dzieciństwem. Nie, żeby wtedy jakoś specjalnie mi je rodzice kupowali, ale zdarzyło się kilka razy. Wydaje mi się, że karnawał to świetny okres na takie delikatne rurki Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki(...)wokół nasmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min. Zdejmujemy rurki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia Krem Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę. Nadziać za pomocą szprycy rurki Artykuł Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJak żech już wciep [1] sam mirbetajg, [2] to terozki [3] prziszła kolyj na kyjksy. Moja Muter robi je bez [4] maszynka do miysa [5
Chop w kuchniTrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJabłek mamy pod dostatkiem, a dodatkowo ciasta z nimi bardzo lubię więc padło na jabłecznik. Mąż marudził, że nie ma czekolady i że mało jabłek, więc
RelaxtimePostanowiłam uporządkować komputer oraz panel bloga. Nazbierało mi się sporo notatek, nieskatalogowanych zdjęć, rozpoczętych i niedokończonych wpisów. Słowem: powstał bałagan. Podczas porządkowania okazało się, że mam
Codzienna kuchnia niecodziennamojprzepisna.pl| Tradycyjne jagodzianki najlepsze Nie spodziewałam się, że może być coś lepszego niż jagodzianki z przepisu pani Doroty z Moich wypieków , a jednak może – jagodzianki
moj przepis naCIASTKA Z DYNI, Z POMARAŃCZĄ, CYNAMONEM I KARDAMONEM Ciastka dyniowe z kardamonem, cynamonem i pomarańczą to zdecydowanie przepis, który polecam dosłownie wszystkim – szczególnie tym, którzy mają
Calzonella.comgłówne 6. danie główne: skarp, chrzan, kiszona rzodkiewka, kosztela i wino: Riesling Herrenberger GG trocken 2013 Filet (z białą skórą) turbota konfitowany w maśle, plasterek marynowanego chrzanu, kiszona rzodkiewka, pieczona kosztela. Do tego Riesling Herrenberg GG trocken 2013, winnica Rappenhof Świetny Riesling klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują brzoskwinia(...)towarzystwie potraw kuchni azjatyckiej i deserów. Bardzo słodki deser został skonfrontowany z winem, w którym oprócz sowitej słodyczy resztkowej nie brak również prężnej kwasowości. Orzechowa chałwa w połączeniu z miodowymi nutami rieslinga rozpływała się w ustach, natomiast spora doza kwasowości nie pozwoliła deserowi stać się monotonnie słodkim. 10. deser: jałowiec, plaster miodu, węgierka, pigwa, drożdże i wino Gewurztraminer Feinherb
królestwo garówWitamy Was serdecznie, dziś u nas bardzo słonecznie i.. znów słodko. Pora roku jaką jest jesień to takie jakby przygotowanie organizmu na zimę, więc
Symfonia SmakówTe kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas
greenscarfSernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka(...)serka homogenizowanego (naturalnego) 300 ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa :) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (żeby
Alutka-Gotujetakimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął(...)przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu zamiast warzyw, można podać delikatne owoce z ziołami. Te gruszki z patelni gwarantują ucztę dla podniebienia. Już raz wcześniej wykorzystałam gruszkę z rozmarynem piekąc ją w cieście
Sztuka gotowania w/g Samiry