Tort Brukselski Pyszny i prosty przepis na zimowy tort ” Brukselski ” . Dlaczego ” Brukselski ” bo Belgowie robią najlepsze słodycze i czekoladę . Jest w nim
Ogrodnik w podróżyLekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w skrócie o dzisiejszym przepisie :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę
NiePieprz.plskładniki na biszkopt: (jeden blat biszkoptu, pieczemy trzy takie) 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 17 g mąki ziemniaczanej 65 g cukru 2 jajka (białka oddzielone
Domowy Smak JedzeniaTak na prawdę nie wiem jak smakuje oryginalny batonik bounty 😂 (może jadłam go z raz w dzieciństwie), ale myślę, że nie jest to niezbędne, aby przygotować
Zdrowie na języku :Pszybciej się zagoi i zabije bakteriepomaga przy bólach zębówzwalcza opryszczkęzmniejsza obrzęki skórypomaga przy wrzodach, kamieniach nerkowych, bolesnych i nieregularnych miesiączkach, osteoporozie,astmie, niedoborach witaminmożesz na jego bazie piec najlepsze desery!zwalcza prostatę i podnosi poziom testosteronuzawiera antyutleniacze, dzięki czemu ma antyrakowe właściwościpomaga w leczeniu reumatyzmusmaruj nim zakatarzone wnętrze nosapomaga przy infekcjach gardła, chrypce, kaszluleczy grzybicę okolic intymnychOLEJ KOKOSOWY W KOSMETYCEwyrzuć(...)fusami kawyOLEJ KOKOSOWY W DOMUnasmaruj olejem stare zamki błyskawiczne lub łańcuch przy rowerze - pomoże im "ruszyć"przyklejone do mebli gumy? posmaruj je i okolicę olejem, a szybko je usuniesz bez pozostawiania plamnabłyszczacz do skórzanych butówimpregnuje i czyści drewno- nasmaruj je niewielką ilością oleju , zaczekaj aż wyschnie, nie wycieraj! pomaga też dłużej utrzymać meble i półki niezakurzoneoczyszcza struny w instrumentachpomaga
Gotowanie to kochanieZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a
moj przepis na2 dni 2 przepisy! To tylko przed tłustym czwartkiem taka mobilizacja w drużynie paleolife Wczoraj opublikowaliśmy wpis o bezglutenowych pączkach, jeśli jeszcze nie widzieliście tego przepisu
PaleoLifeOd czasu do czasu robiłem chlebek bananowy , który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się
Programista w kuchniDziś obchodzimy XVIII Dzień Papieski, więc na deser przygotowałam ulubiony deser naszego papieża, św. Jana Pawła II, czyli papieskie kremówki, które jadał w ówczesnej cukierni Karola Hagenhubera w Wadowicach. Usłyszeliśmy o tym 16 czerwca 1999 r. podczas spotkania papieża z mieszkańcami swojego rodzinnego miasta: "A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki(...)wyglądały ówczesne kremówki, nie wiadomo. Jedni uważają, że do ich przygotowania używa się ciasta francuskiego, inni - że wystarczy ciasto listkujące się. Jedni robią je z bitą śmietaną, inni - bez. Zrobiłam według własnego uznania, kierując się smakiem i jakością składników. Składniki (na formę (20 x 32) cm): Ciasto 300 g mąki pszennej + mąka do posypania blatu 200 g masła szczypta
Weekendy w domu i ogrodzieDziś coś dla ciastożerców, ponieważ dziś przepis na dużą blachę, co zdarza mi się raczej rzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być
RelaxtimeOd czasu do czasu robiłem chlebek bananowy , który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się
Programista w kuchniMiałam kiedyś takie marzenie, by kupić sobie w końcu formę do tarty z wyjmowanym dnem. Okazja nadarzyła się ostatnio kiedy będąc w sklepie sama wpadła w
Kuchnia w czekoladzieCiasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie
pieprzny smaczeknastępnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy(...)celu uzyskania gładkiej powierzchni i zwartej konsystencji górnej warstwy deseru. Następnie wyjmujemy z lodówki i bezpiecznie zdejmujemy obręcz formy. Po czym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim
Symfonia Smaków