Placek z owocami i kruszonką bez spodu zwany również crumble to fantastyczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Apetycznie wygląda i smakuje wspaniale! Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru można użyć każdego rodzaju owoców, tylko od Twoje fantazji zależy na co się zdecydujesz. Ja tym razem wybrałam wersję tradycyjną z jabłkami(...)pokrojone w kostkę masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam
Book of spellsKażdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej
Poezja smakuW cotygodniowym fejsbukowym cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem swoją propozycję na wspólne wypiek rzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Zapraszam, więc
Kulinarne przygody GatityPoczątek Nowego Roku pora więc wrócić do normalności po tych kilku tygodniach rozluźnienia… pewnie nie będzie łatwo ale takie jest życie. Zresztą łatwiej wrócić do
UgotujmyTo.plmalinowy dla równowagi- jest to fajny pomysł na jakąś nowość na zbliżające się święta. Ale szczerze uprzedzamy- rozsmakują się w nim przede wszystkim czekoladoholicy ;-) Dla fanów mniej słodkich deserów pojawi się delikatniejsza, mniej czekoladowa wersja- ale to wkrótce. :-) Przepis na standardową tortownicę. Torcik jest bardzo wydajny, bo bardzo słodki, tym samym dla mniejszej ilości osób spokojnie można zrobić(...)wódki) 300g herbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny. Mieszamy i wykładamy do formy. Mocno ugniatamy
kuchnia do kwadratuTen wymyślny (choć w przygotowaniu tak naprawdę wcale nie trudny) sernik jest nie tylko pyszny, ale i fantastycznie wygląda! Przepis wypatrzyłam u Doroty z bloga Daktyle
Kolorowy Przepisownik"Tradycyjnie, jak co roku, Sypią się życzenia wokół, Większość życzy świąt obfitych I prezentów znakomitych. A ja życzę, moi mili, Byście święta te spędzili Tak, jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokazji walentynek i konkursu organizowanego na blogu Foodmania przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka(...)wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie
Zdrowie na języku :PPrzyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze. CYNAMON * pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego(...)pikantniejsza niż nasiona * gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej
Magiczne Życie MartyPyszne mięciutkie pierniczki, na których zębów nie połamiesz,a które będą smakowały każdemu! Dziś u mnie w domu pierniczenie na całego! Dzięki Kulinarnej Maniusi znalazłam
Z Kuchni Do KuchniZapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to
Apetyczna babeczkaPancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak
Karo in the KitchenJesień już jest. Za oknem widać, że nie tylko ta kalendarzowa. Szaro, buro, mokro, a słonko wychodzi tylko na chwilę,by znów móc skryć się za
W kuchni Karmel-itkiKażdy wyjazd w odwiedziny do moich rodziców jest pewnym wyzwaniem kulinarnym. Na pewno wszelkie wyjazdy na Wielkanoc, Boże Narodzenie jak i wszelkie imprezy rodzinne gdzie
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem cynamonu. Dlatego u nas w domu ślimaczki cynamonowe znikają w tempie błyskawicznym. Uwielbiają je wszyscy. Są delikatne i słodkie. Można je
Dieta bez mlekaWczoraj zapytała mnie pewna osoba, czy przygotowałam jakiś szczególny przepis na dzien kobiet. Przyznać się Wam muszę, że tym razem zawaliłam na całej lini. Nie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk