niedawna znałam tylko w teorii, nie robiłam, nie jadłam, ale wiedziałam, ze istnieje. A że Nowy Rok, nowe cele, postanowiłam to zmienić. Zaczęłam od pogłębienia wspomnianej wiedzy teoretycznej. Wiadomo, bez dobrego przygotowania laurów nie będzie. Przewertowałam kilka, kilkanaście, a może kilkadziesiąt przepisów? DUŻO. W większości skład nie wyglądał apetycznie. Na pierwszym miejscu dość marnej jakości margaryna, mixy śmiksy(...)zwycięstwo… mm nom nom nom… OK, wiem, że są zdrowsze rzeczy na świecie i na pewno mniej kaloryczne np.: zielona sałata, ale umówmy się, to ma być deser, dla niektórych comfort food, a w takiej formie na pewno jest i lżej i zdrowiej, a co najważniejsze dalej pysznie, może nawet pyszniej. Dlatego, koniecznie od razu przejdźcie do praktyki
Fitsweet.meKażdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be StrongŁ atwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone "do góry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar
SzczyptaSmaQmojprzepisna.pl | Warkocz drożdżowy na słono Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef
moj przepis naMazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFChlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi
ladykitchenZawsze mi się wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do pączków portugalskich. Wyszył
Bon appetit mon amieZapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti
codojedzeniaZnacie to filmowe poczucie grozy i podniecenia zarazem, gdy znajdujecie w przepastnych czeluściach szuflad, szafek i schowków na jedzenie coś, co kupiliście milion lat temu? Tę
GRUBY WAŁEKSłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany
SzczyptaSmaQZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery FajeryTak wyobrażam sobie idealny sernik. Lekki jak puch, odrobinę mazisty i słodki w punkt. Dodatek malin sprawia, że jest orzeźwiający i wygląda niezwykle. Sprawdźcie! Składniki: spód
Cook&LoveCzy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis namojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno
moj przepis naKochani, prezentuję Wam dzisiaj rewelacyjny, rozpływający się w ustach, obłędny, kremowy sernik czekoladowy! Zdecydowanie powoduje wzrost poziomu endorfin. O tym serniku myślałam już dawno, szukałam
Smakowity Blog KulinarnyOd wczoraj kolejny dłuższy weekend czyli przede mną jeszcze wolny poniedziałek. Pogoda w dalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie
ciastkarnia na kruchym spodzie