Jak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze
UgotujmyTo.plFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach
Cooking MonsterBounty to jeden z moich ulubionych kokosowych batonów, dlatego bez wahania postanowiłam odtworzyć go w domu. Moja wersja składa się wyłącznie z pełnowartościowych i pożywnych
Smiling ShrimpKolejny wpis "recyklingowy" - nie macie ich dość? ;) Dzisiaj podzielę się z Wami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać
Codzienna kuchnia niecodziennaChoć za oknem jeszcze słoneczny i piękny Listopad, czas powoli myśleć o świątecznych wypiekach, warto sobie na spokojnie zaplanować, niż potem w biegu. Dziś mam dla
Wanilia i KardamonAromatyczny, bardzo kremowy, zachwycający kolorem sernik, który od pierwszego kęsa skradł moje serce i stał się jesiennym ulubieńcem. Jestem pewna, że Was również pozytywnie zaskoczy, a
Fitsweet.meMuszę mieć melodię na pieczenie ciasteczek. Albo jak mówi młodzież „fazę”. Nie lubię tych drobnych, takich na jednego kęsa, wolę od razu coś większego, z
Karo in the KitchenGrzebyki to jeden z tych słodkich deserów, który wszyscy uwielbiają. Grzebyki Jak dla mnie grzebyki to są takie duże, kruche ciastka o śmiesznym kształcie. Bazą grzebyków jest ciasto drożdżowe. Oczywiście każde grzebyki wypełnione są marmoladą lub dżemem. Grzebyki po upieczeniu śmiało można zamrozić, gdyż mrożenie w zupełności nie zmienia ich smaku ani konsystencji. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal(...)centymetrów każdy. Zewnętrzną stronę (bez marmolady) naciąć w kilku miejsach nożem, posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. Grzebyki można delikatnie zgiąć pośrodku tak aby nie były proste a miały lekko skręcony kształt. Grzebyki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Podrośnięte grzebyki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
mecooksgrubość kartki papieru. Syrop do baklawy przygotowałem na aromatycznym miodzie leśnym prosto z krety oraz soku i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie słodkie i wyraziste desery, to dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was. Przepis idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnych spotkań i pikników . Czas przygotowania: 60 min. Składniki na formę 30 x 20 cm Koszt przygotowania(...)opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g) 100 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych 50 g blanszowanych migdałów 100 g pistacji bez łusek + dodatkowo mąka pszenna SKŁADNIKI na syrop pomarańczowy: 200 ml wody 100 g białego cukru lub ksylitolu 4 łyżeczki miodu (użyłem greckiego miodu leśnego z szałwią ) 1 cała pomarańcza
kulinarnyJaCrumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe podwieczorki(...)pozostaw bez naruszenia. Migały także lekko zmiel, a raczej pokrusz w Nutribullet . Do miski wsyp wszystkie płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez
Zdrowie na języku :Pcałej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki. Jej smak jest dla mnie(...)zapominać o przyjemnościach, czyli słodkościach. Na osłodę podczas pochmurnych dni w Szkocji zamówiłam sticky toffee pudding z cream fresh. Jest to angielski pudding z daktylami polany sosem toffee. Lubię desery, ale nie lubię zbyt słodkich. Pudding był naprawdę słodki i miękki, ale tak przepyszny, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki deser do kawy lub herbaty
Projekty ze smakiemmojprzepisna.pl | Chleb razowy na drożdżach Bardzo prosty i bezproblemowy chlebek na drożdżach. Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią. Bardzo sycący, bogaty
moj przepis naKot na kolanach. Mruczy. Muzyka wypełnia pusty wieczór. Płomień świecy delikatnie mruga w ciemnościach. Me, Myself And I. Cukierniczy eksperyment :) Trochę się obawiałam efektu końcowego, ale
My simple kitchenDziś przepis na domowego batona a'la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. A smak? Rewelacja! Słodycz daktyli przełamana słonym
Powiedz dietom nieDziś zapraszam Was na pyszny shake truskawkowy. Uwielbiam takie desery, szczególnie w piękne słoneczne dni. Jak byłam mała podobne shake przygotowywał mi mój tata. Niestety w
Słodkie okruszki